Politică

Olanda a ales între dreptul copilului și libertatea de exprimare

martijnZiarul Le Monde informează despre decizia Curții Supreme din Olanda (Hoge Raad), luată vinerea trecută: Curtea a interzis definitv activitatea asociației Martijn, înființată în 1982 cu scopul de a determina opinia publică să accepte relațiile sexuale dintre adulți și minori.

Olanda este un stat foarte atent cu respectarea libertății de exprimare și a dreptului de asociere. Curtea Supremă, cea mai înaltă instanță judiciară a Regatului, a decis vineri că integritatea copilului este mai importantă decât principiul libertății de exprimare.

Asociația Martijn declarase că se exprimă împotriva „dogmei” care „condamnă relațiile intime și amicale dintre adulți și minori” și se inspira din teoriile revoluției sexuale, afirmând că dorește interzicerea violenței și a comportamentului dominator. Magistrații au constatat că, dimpotrivă, acțiunile asociației ajungeau să banalizeze, să idealizeze aceste relații și să nege pericolul pe care îl reprezentau, ceea ce „este în contradicție cu concepțiile actuale ale societății olandeze”, care vede în asemenea relații sexuale o „atingere reală și serioasă la integritatea fizică și sexuală a copilului”. Judecătorii au precizat că asemenea relații sexuale „pot produce tulburări psihice grave și durabile”.

Ministerul Justiției din Olanda a luat act cu satisfacție de decizia Curții Supreme, care pune în evidență protecția de care au nevoie cei mici contra abuzurilor sexuale.

Asociația Martijn a avut 700 membri și a participat la mai multe dezbateri publice în cursul anilor 1990, când partide tradiționaliste, aflate la putere în Olanda, au încercat să incrimineze relațiile sexuale cu copiii mai mici de 12 ani. Numele asociației vine de la revista lansată în anii 1970 de un deținut care avusese relații sexuale cu un băiețel pe nume Martijn. În acei ani revista a fost intens sprijinită de Grupul Recreativ pentru Cultură, o asociație influentă de apărare a drepturilor homosexualilor.

Cu scandalul Marc Dutroux, din 1996 din Belgia, au început dificultățile pentru asociație. Finanțările au scăzut rapid, ca și acoperirea media și o parte din asociațiile homosexualilor nu s-au mai alăturat evenimentelor lor.

Președintele Asociației Martijn a fost arestat în 2010 pentru deținere de material pedo-pornografic. În 2012 un tribunal a decis dizolvarea asociației, dar aceasta a câștigat procesul la curtea de apel, care a apreciat, în aprilie 2013, că, deși acțiunile asociației tulbură ordinea publică, ele nu riscă totuși să antreneze „dizlocarea societății”, condiția care ar duce la interzicerea unei asociații.

Deși previzibilă, decizia Curții Supreme nu se bucură de unanimitate. Un grup de intelectuali a semnat o scrisoare în care deplânge încălcarea dreptului la exprimare.

Această decizie este a doua de acest gen din Olanda. Partidul de extremă dreapta CP 86 a fost interzis în 1998. În schimb, procesul ce viza interzicerea clubului Hells Angels a eșuat în 2009.

Sursa: Cultura vieții