Economie Extern Politică

O propulsare a populismului şi a curentului anti-austeritate este aşteptată în Europa în 2015

imagesAlegerile legislative organizate anul acesta în nouă state europene ar putea confirma în manieră concretă creşterea curentelor “anti-sistem” constatate cu prilejul alegerilor europene din mai anul trecut, în special în Franţa, Marea Britanie sau Spania.

De relevat faptul că Frontul Naţional din Franţa a ajuns, cu prilejul alegerilor europarlamentare,pentru prima oară câştigător al unui scrutin la nivel naţional. Aceleaşi rezultate le-a avut Ukip în Marea Britanie, iar partidul anti-imigraţie danez obţinea 23% din voturi. Un suport important au primit separatiştii flamanzi(N-VA),Syriza în Grecia şi, la doar două luni după lansarea sa ca partid politic,Podemos din Spania intra cu cinci deputaţi în Parlamentul European. O singură ţară pare a fi imunizată în faţa febrei “anti-sistem” din Europa: Germania. Dar chiar şi acolo devine tot mai activ un partid eurosceptic, AFD (Alternative für Deutschland), cu suport deocamdată doar la nivel local, încă mult departe de partidele mari, tradiţionale, în sondajele de opinie. 

Analişti europeni, citaţi de corespondenţii la Bruxelles ai cotidianului “Les Echos”, sunt de părerea că anul 2015 riscă să fie asemănător anului care a trecut în ceea ce priveşte  şansele de extindere a influenţei populaismului şi euroscepticismului. Acest curent politic protestatar, actualmente disparat, va avea – fără dubii- şanse  deloc neglijabile de a se extinde şi de a repurta noi succese, într-o Europă  în plin marasm economic şi social.

Ukip ţinteşte ieşirea Angliei din Uniunea Europeană
Partidul eurosceptic Ukip(Partidul pentru Indepenedența Marii Britanii), favorabil ieşirii  din Uniunea Europeană, la care Marea Britanie a aderat în urmă cu 42 de ani şi care, împreună cu Franţa, constitue pilonul militar  de baza al Uniunii, are  – o spun cu argumente comentatori locali – “vântul în pupă”.

El a ajuns câştigătorul alegerilor europene din 25 mai anul trecut şi în acest moment este creditat cu aproape 20% din intenţiile de vot la alegerile generale din 7 mai. Un fenomen inedit, într-o ţară unde, tradiţional, din peisajul politic au lipsit partidele naţionaliste.

În Grecia, Syriza ar putea câstiga alegerile din 25 ianuarie
În aceste moment, sunt puţini cei care în Grecia se mai îndoiesc de posibilitatea că Stânga radicală, respectiv partidul Syriza, profitând de furia populaţiei grav lovită de şase ani de recesiune, să câştige  alegerile din 25 ianuarie. Sondajele de opinie cele mai recente dau ca sigură o astfel de evoluţie. Dar, spun analiştii politici locali şi din Bruxelles,chiar dacă Syriza, spre deosebire de Ukip, este favorabil menţinerii Greciei în UE şi în zona euro,  îi va fi greu să guverneze fără să-şi trădeze alegătorii, întrucât acest partid refuză austeritatea(care implică menţinerea salariului minimal, reducerea drastică a efectivului funcţionarilor publici) cerută de celelalte ţări ale UE în contrapartidă  la primirea de ajutoare comunitare fără care Atena nu şi-ar putea plăti poliţiştii, medicii, profesorii etc.În ceea ce priveşte Spania, partidul Prodemos, creat în ianuarie 2014  având drept bază mişcarea Indignaţilor, ar putea – spun analişti locali- să câştige alegerile legislative din luna decembrie. Încă din 2014, Prodemos  era creditat cu  aproape 28 %  din intenţiile de vot, situându-se înaintea partidelor tradiţionale – Partidul Popular(dreapta) condus de actualul premier Mariano Rajoy, şi Partidul Socialist. Nu sunt puţini cei ce aşteaptă un adevărat seism politic în Spania, ceea ce spune mult despre gradul de disperare la care a ajuns populaţia, totalmente decepţionată de sistemul politic tradiţional.

Partide anti-imigraţie şi anti-austeritate  active şi în alte ţări ale UE
Astfel de formaţiuni politice au şanse să se impună anul acesta şi în alte ţări europene: în Polonia, cu prilejul alegerilor generale din luna septembrie, în Estonia, în martie, în Finlanda în aprilie, în Danemarca în alegerile legislative din septembrie, în Portugalia în luna martie, în Croaţia către sfârşitul acestui an. În Franţa au loc anul acesta două alegeri locale(departamentale în luna martie şi regionale în toamnă). Comentatorii politici  francezi  nu-şi ascund temerea că în Franţa, mai pregnant ca în oricare altă ţară europeană, euroscepticii au cele mai mari şanse să câştige un vot masiv din partea unei populaţii profund nemulţumite de măsurile de o severă austeritate  pe care a început să le ia deja actualul guvern – la presiunile Bruxellesului – pentru a reduce imensul deficit, a plăti datoriile şi a diminua şomajul care, în loc să se reducă, aşa cum a promis François Hollande în urmă cu doi ani, la instalarea la Elysée, a ajuns în prezent la cote fără precedent.

Autor: Maria Capitaine

Sursa: Curierul National

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu