Analize și opinii Politică

Nostimitati FMI: swap de datorii contra actiuni la CFR

In pregatirea privatizarii CFR, pentru ca “managementul” sa nu fie demotivat prin canalizarea performantei generate catre serviciul datoriilor acumulate ori doar pentru calmarea creditorilor privati, FMI a recomandat si guvernul a acceptat transfomarea datoriilor in actiuni printr-un swap.

Acest swap de datorii contra actiuni in conditiile in care si actionarul si creditorul sunt tot statul nu inseamna decat o noua stergerea a datoriilor CFR.

Propunerea “ezoterica” probabil a fost avansata si pentru ca publicul este mai sensibil la termeni gen stergerea datoriilor iar contabil se poate justifica, prin “derogari”, lipsa de agregare prin acest truc la datoria statului.

In realitate viitorii cumparatori nu tin cont de modificarea structurii bilantiere ci doar de stergerea datoriei catre diferite entitati ale statului si de capacitatea companiei de a produce in viitor. Actualii creditori privati si-ar fi modificat abordarea cantitativa in mod similar in cazul CFR atat in cazul anularii datoriei catre stat precum si in cazul introducerii unui swap datorie contra actiuni.

Nostimitatea este extinsa prin asa numita conditionare a swapului de un “plan” de redresare financiara.

Pana acum FMI-ul nu a avut propuneri nostime asa ca era timpul sa ne binedispuna in lipsa rezultatelor economice, pe care deja a inceput sa le justifice impartind vina.

Swap-ul de datorie contra actiuni are o indelunga istorie atat in zona corporatista precum si in cea a statelor. De obicei este propus in situatia in care debitorul are prea multa datorie ca sa o mai poata sustine. Pana si BNR a permis bancilor utilizarea acestui instrument de restructurare a datoriilor la nici 2 ani de la declansarea crizei, usor prea tarziu pentru multe companii si proiecte dar nu pentru toate.

Swap-ul datorie contra actiuni in cazul statelor si entitatilor de stat a fost experimentat pe scara larga de catre FMI in America Latina inca din anii ’80.

In cazul CFR, stergerea datoriilor ori vopsirea nostima sub forma unui schimb de datorii ale statului contra actiuni detinute de stat nu rezolva problemele fara o abordare pragmatica si nu doar prin bifarea unui nou “plan de restructurare financiara”.

Lucian Isar
lucianisar.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu