Politică

Norman Manea: Aș vrea ca „O scrisoare pierdută” să nu mai fie valabilă în România!

norman-maneaScriitorul Norman Manea spune că, în România, piesa lui Caragiale „O scrisoare pierdută” este încă de actualitate, doar că are „altă montare și alți actori”.

„Când sunt întrebat: ce-ați dori României, spun și repet: Aș vrea ca „O scrisoare pierdută”, capodoperă a literaturii române, să nu mai fie valabilă. Să rămână numai ca un document literar, ca o capodoperă fără nicio valabilitate în cotidianul român”, spune Norman Manea.

În opinia sa, piesa de teatru a lui I. L. Caragiale este în continuare de actualitate.

„Ceea ce vad și acum corespunde scenariului, în altă montare, cu alți actori, dar e cam același lucru”, adaugă el.

Mă simțeam extraordinar de legat de limba română, de formația mea culturală. (…) Am avut la un moment dat ideea asta puerilă că trăiesc într-o limbă și nu într-o țară, ceea ce e un infantilism”,spune scriitorul.

Totuși, în 1986 a părăsit România comunistă.

Nu poți să trăiești numai într-o limbă, trăiești și într-o țară, în cotidianul ei. Iar cotidianul ei în 1986 devenise absolut insuportabil”, își explică Norman Manea decizia.

Scriitorul povestește că i-a fost greu să ia această hotărâre și că nici după ce a ajuns în America nu a fost sigur că va rămâne acolo.

A fost un foarte mare șoc. Exilul este, în general, un foarte mare șoc, în special pentru artiști și în mod deosebit pentru scriitor, care își pierde limba. Devine surdo-mut”, spune scriitorul.

„Nimeni nu vrea să plece în exil. Nu te duci în exil dacă ți-e foarte bine”, adaugă el.

În ceea ce privește revenirea în România, Norman Manea spune că i s-a părut că limba română este mult mai vugarizată. Despre literatură, scriitorul spune: „Literatura română, ca și România, suferă de faptul că e neglijată, ignorată, neînțeleasă. Trebuie să înțelegem că nu toată lumea are grija noastră. Ei au grijile lor.”

Sursa: Digi24

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Si piesa lui Caragiale dar si Exilul sunt de actualitate in Romnia.Ne auto-exilam,pentru a ne putea castiga traiul decent pentru noi si familiile noastre….Suntem intr-o libertate captiva. Traim zilnic intr-un genocid economico-social!!!