Analize și opinii Politică

Noi platim taxe ca statul sa ofere un serviciu. Taxe si impozite vs relatii contractuale

Nu-mi place sa platesc impozite. Nu pentru ca nu cred in existenta unui stat. Cred, dar in a unuia mic. Nu-mi place sa platesc pentru ca stiu ca sunt bani aruncati pe fereastra. Iar de fiecare data cand merg sa platesc aceste taxe, statul are grija sa-mi demonstreze cu varf si indesat ca am dreptate.

A trebuit sa-mi platesc impozitele la zi pentru a vinde un activ. Aveam nevoie asadar de un certificat fiscal. In Romania atunci cand vinzi un bun proprietate personala este foarte important sa nu ai datorii la stat. Desi nu mi se pare normal, nu m-am suparat, era abia pe la inceputul zilei, si m-am asezat linistit la coada. Atentie insa, nu la coada pentru plata impozitelor.

Am stat 45 de minute la coada pentru a afla ce impozite am de platit. Mi s-a inmanat o foaie cu impozitele si, cand sa achit suma, doua ghisee mai incolo, am observat o rubrica unde era trecuta o amenda. Ma cunosc foarte bine. Nu am amenzi neplatite, asa ca am intrebat daca nu cumva e vorba de o greseala. Mi s-a raspuns “Tot ce-i posibil. Este posibil sa fi platit sau nu”. Raspunsul m-a lasat masca. Cum adica? Amenda era de acum cinci luni. In acest rastimp nu s-a adus inca la zi situatia financiara a contribuabilului.

“Aveti chitanta?”, m-a intrebat persoana de la ghiseu. I-am raspuns ca e posibil sa o am, dar cu siguranta nu la mine. Si totusi aveam nevoie de certificatul fiscal pe loc. Atunci am intrebat ce se intampla in situatia in care am platit deja amenda si o mai achit o data. Imi da statul banii cash inapoi. “Nu”, a venit siderant raspunsul. Statul va folosi acesti bani pentru a acoperi o parte din taxele viitoare pe care le am de platit. Ajuns acasa am gasit chitanta cu pricina. Platisem in mai putin de 24 de ore amenda. Statul mi-a mai incasat-o inca o data ca sa ma lase sa observ ca proprietatea privata este garantata – asa cum scrie in Constitutie – si sa ma lase sa fac ce vreau cu ea.

Ce bine este sa fii statul roman. In urma cu un an am intarziat plata unui impozit si a trebuit sa platesc o amenda. Acum din cauza ineficientei /lenei/lipsei de responsabilitate a functionarilor publici am platit amenda a doua oara. Nu numai ca n-am primit banii cash a doua zi si scuze. Dar nici nu o sa beneficiez de dobanda sau de un discount la impozit pentru ca am platit niste bani anticipat.

Nu-mi place sa platesc taxe, experienta este de fiecare data umilitoare. Cozi, functionari plictisiti si sisteme IT “defecte” doar pentru a te taxa de doua sau trei ori pentru acelasi lucru. Si aceasta este experienta cand te duci de bunavoie sa platesti taxele. Oare cum o fi cand alearga statul sa-si ia impozitele? Sunt sigur ca 90% din firmele din Romania pot sa povesteasca.

Din punctul meu de vedere relatia contribuabil-stat nu este ceea ce ar trebui sa fie. Nu statul ofera un serviciu pe care noi ar trebui sa-l platim. Noi platim taxe ca statul sa ofere un serviciu. Este o mare diferenta intre cele doua relatii contractuale. Iar dupa cum am fost tratat de fiecare data cand am fost sa platesc impozitele, pot sa afirm ca orice impozit mai mare de zero este mult prea mare pentru Romania.

sursa: florincitu.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Probabil a-ti dat peste un functionar certat cu deontologia profesionala. Daca a-ti citi cu atentie Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, veti intelege ca acel functionar nu merita sa stea la ghiseu. El a juns acolo conjunctural probabil prin pile si relatii si sta in puterea ta, a noastra, a tuturor pentru a corecta un asenenea comportament. Nu toti functionarii sunt la fel.