Politică

New York Times: Atracţia pedofilică este o „tulburare mintală” care ar trebui protejată prin lege

paedo_2369214bPedofilia, înţeleasă ca atracţia sexuală persistentă către copii, reprezintă o afecţiune, şi nu o infracţiune, şi necesită să fie protejată prin lege. Aceasta este premisa de la care porneşte un articol apărut recent în New York Times, scris de profesorul de drept Margo Kaplan, care afirmă că “stigmatizarea” de care au parte adulţii atraşi de copii îi împiedică să apeleze la un psiholog.

Kaplan afirmă că pedofilii ar trebui să fie protejaţi prin legi antidiscriminare, asemănătoare pe care societatea le-a adoptat în cazul altor „dizabilităţi”.

„Conform unor estimări, 1% din populaţia de bărbaţi resimte, mult după pubertate, o atracţie către copii. Aceşti bărbaţi suferă de pedofilie, o atracţie sexuală către copii care n-au ajuns la pubertate, care reprezintă deseori o tulburare mintală”, a declarat Kaplan. „Din nefericire, legile noastre nu ţin cont de ei şi astfel ignoră o oportunitate de a preveni abuzul asupra copiilor.”

Kaplan consideră că pedofilia ar trebui inclusă în legea federală care interzice discriminarea oamenilor cu diferite competenţe profesionale, ce prezintă tulburări mintale, în ceea ce priveşte accesul la un loc de muncă, la educaţie şi la servicii medicale. Până acum, Congresul American a refuzat acest lucru.

Kaplan afirmă că e timpul ca aceste categorii, protejate prin lege, să fie revizuite. „Fără protecţia legii, un pedofil nu poate risca să caute tratament sau să-şi facă cunoscută afecţiunea pentru a găsi ajutor. El îşi poate pierde slujba dacă este văzut într-un grup de terapie, dacă se duce la psihiatru sau dacă solicită să ajungă mai rar în apropierea copiilor. Îndepărtatea acestor oameni de un loc de muncă potrivit sau de tratament creşte riscul ca ei să ajungă infractori.”

Kaplan spune că ideea că pedofilii aleg să se gândească la copii ca obiect al dorinţei sexuale reprezintă o prejudecată. Ea a făcut referire la Asociaţia Pedofilii Virtuoşi, un forum online unde bărbaţi care se luptă cu atracţia pe care o resimt faţă de copii se sprijină unul pe altul în efortul lor de a se stăpâni să nu comită un abuz.

Kaplan vorbeşte de cercetările neurologice făcute asupra pedofililor condamnaţi, ce arată că ei prezintă diferenţe ale structurii creierului faţă de bărbaţii sănătoşi.

„Cercetări recente, deşi au fost limitate deseori doar la cei care au abuzat sexual de o altă persoană, din cauza stigmatizării pedofililor, ne sugerează că această tulburare ar putea avea o cauză neurologică”, afirmă Kaplan. „Pedofilia ar putea reprezenta eşecul creierului în a determina corect stimulii din mediul exterior care ar trebui să producă un răspuns sexual. Pe RMN-ul cerebral al celor care abuzează sexual copii apar mai puţine conexiuni la nivelul substanţei albe din creier. Bărbaţii care suferă de pedofilie sunt de trei ori mai des stângaci sau ambidextri, semn care ne arată că există o cauză neurologică.”

Psihiatrul Keith Ablow este de acord că pedofilia este o tulburare mintală, dar, spre deosebire de Kaplan, nu crede că trebuie renunţat la „stigmatizarea” pedofililor. „Ruşinea bine focalizată are rolul ei, chiar şi pe sălile tribunalului şi ale spitalului. Nevoia de a-ţi ascunde pornirile, cum ar fi impulsul de a viola un copil şi de a te simţi vinovat de asta şi de a te strădui să te stăpâneşti pentru a nu ajunge la închisoare, poate face parte dintr-o strategie raţională, în plan juridic şi al sănătăţii publice, pentru a preveni abuzul sexual.”

Autor: Alina Ioana Dida

Sursa: Cultura Vietii