Politică

Misterul creşterii spectaculoase a lui Dacian Cioloş în sondaje

În ultima vreme, mai multe sondaje de opinie arată o creştere spectaculoasă a lui Dacian Cioloş şi a formaţiunii pe care a lansat-o, „Mişcarea România Împreună”, deşi aceasta încă nu are statut de partid! Deşi se vede de la o poştă că această creştere este o „făcătură”, există doi analişti politici care se jură de cîteva ori pe săptămînă că Dacian Cioloş a devenit un adevărat Făt-Frumos al politicii noastre, crescînd într-o zi cît alţii în şapte.



Este vorba despre jurnalistul Bogdan Chirieac şi sociologul Marius Pieleanu, cel din urmă fiind chiar şeful „Avangarde”, institutul de sondaje care a inventat această dragoste a poporului faţă de cel mai slab Prim-ministru al României!

Oricine are o cît de mică experienţă în domeniul analizei politice îşi dă uşor seama că o asemenea creştere bazată pe nimic este imposibilă în condiţii naturale şi că aceasta este fie o campanie de aducere artificială a unei nulităţi, cum este Dacian Cioloş, în prim-planul spaţiului politic, fie ascunde „altceva”. Pe cale de consecinţă, apar şi două întrebări interesante:

1. Ce structuri sînt interesate de promovarea lui Dacian Cioloş?

2. Ce este acel „ALTCEVA”?

La prima întrebare, răspunsul pare simplu: aceleaşi structuri care l-au făcut Prim-ministru în 2015, după căderea Guvernului Ponta. Nu trebuie uitat că fostul comisar european pe agricultură, despre care presa străină scria că este mai degrabă reprezentant al Franţei decît al României, a fost uns la conducerea Guvernului României deşi era protagonistul celebrului dosar penal „ICA” (https://www.cotidianul.ro/dacian-ciolos-primul-ministru-desemnat-are-un-dosar-penal-aflat-in-ancheta/), în care a fost condamnat Dan Voiculescu după arestarea judecătorului Stan Mustaţă, mort zilele acestea în timpul detenţiei. Dacian Cioloş este cel care a decis în mod ilegal (decizia este a instanţelor) constituirea ca parte civilă a Ministerului Agriculturii cu 60 milioane euro în acel dosar. Acest dosar a fost clasat abia în martie 2016, exact în timp ce deţinea funcţia de Prim-ministru! Trageţi singuri concluziile referitoare la „independenţa” deciziilor sale.

A doua întrebare cere un răspuns mai elaborat. Aşadar: ce ascunde această campanie de creştere neobişnuită în sondaje a lui Dacian Cioloş şi a inexistentului său partid? Înainte de a găsi un răspuns, să ne amintim cîteva evenimente recente.

În 24 iulie a.c., deci acum o lună, într-un interviu postat pe site-ul de propagandă „ziare.com”, întrebat „În ce stadiu sînteţi acum cu partidul politic”, însuşi Dacian Cioloş declara: „Partidul politic este în construcţie pe teren în momentul de faţă, lucrăm pe mai multe planuri: construcţia structurilor în teritoriu, elaborarea programului politic, la care lucrăm deja de aproape un an de zile în comunităţile tematice din platforma civică şi căruia îi dăm un contur politic”! Oricît de înţelegători am vrea să fim cu Dacian Cioloş, din declaraţia sa înţelegem că partidul lui „este în construcţie”, că abia acum se lucrează la un „contur politic”. Cu alte cuvinte, NU EXISTĂ UN PARTID AL LUI DACIAN CIOLOŞ!

Îşi aminteşte cineva ce loc ocupa Dacian Cioloş şi inexistentul său partid în noiembrie 2017 conform sondajului Avangarde? Aţi ghicit: nici nu intra în calcule!

La fel se înregistra şi în luna martie 2018, cînd nici un sondaj de opinie nu arăta că Partidul lui Dacian Cioloş ar intra în preferinţele populaţiei! Iată datele furnizate de mai multe institute care măsoară aceste opţiuni în martie 2018:

AVANGARDE: PSD – 35-40%, PNL – 19-25%, ALDE – 15%, USR – 9-10%

IMAS: PNL – 29,4%, PSD – 28,6%, USR – 11,2%, ALDE – 10,6%

SOCIOPOL: PSD – 34%, PNL – 33%, USR – 12%, ALDE – 5%.

Exact în emisiunea de la Antena 3 din 8 martie 2018, în care îşi prezenta propriul sondaj, Marius Pieleanu de la Avangarde a făcut însă o precizare extrem de importantă pentru analiza noastră: „Sub 33% PSD nu are cum să cadă niciodată”! oricît ar părea de ciudat, aceasta este o concluzie care explică apariţia în ultimele sondaje a „partidului lui Dacian Cioloş”!

Pe acest fond, brusc, aşa-zisul „partid al lui Dacian Cioloş”, începe să apară în sondaje, chiar cu cifre impresionante, deşi nu cred că este cineva în România care să spună ce nume are acest partid! După cum se vede în cartonul de mai jos, chiar Avangarde îl denumeşte „Platforma România 100”, după acel proiect lansat cînd Dacian Cioloş era Prim-ministru, deşi numele viitorului partid al acestuia este „Mişcarea România Împreună”! Să vedem, totuşi, cum este prezentat „partidul lui Dacian Cioloş” în sondajul Avangarde din luna iunie 2018:

Observăm că deşi nici Avangarde nu ştia numele viitoarei formaţiuni a lui Dacian Cioloş, aceasta era cotată cu 8-10% dintre opţiunile electoratului, deşi nimeni nu poate menţiona vreo acţiune, vreo declaraţie politică fulminantă care să-l aducă în atenţia opiniei publice!

MISTERUL DIN SPATELE CREŞTERII LUI DACIAN CIOLOŞ CA FĂT FRUMOS DIN BASME

Analizînd cu atenţie aceste lucruri, nu reuşeam, totuşi, să găsesc o explicaţie cît de cît plauzibilă pentru creşterea lui Dacian Cioloş, anunţată de Marius Pieleanu, idee susţinută şi de către Bogdan Chirieac.

Toate păreau în ceaţă pînă cînd a venit acea declaraţie a lui Marius Pieleanu, făcută la Antena 3 în ziua de 8 martie 2018, trecută cu vederea de toţi analiştii politici: „PSD NU SCADE SUB 33% NICIODATĂ”! În mod ciudat, exact în acceaşi zi, este publicat un sondaj de opinie IMAS, anunţat la Digi 24 sub titlul: „PSD CADE ABRUPT, PNL ŞI USR CRESC”! Datele prezentate sînt de-a dreptul halucinante, nefiind susţinute de nici un alt sondaj de opinie: PSD – 34%, PNL – 33%, USR – 12%, ALDE – 5%, PMP – 3%. O simplă adunare aritmetică arată că PSD+ALDE ar aduna 39% dintre voturi, în timp ce partidele din actuala opoziţie ar aduna 48% dintre voturi, ceea ce ar însemna schimbarea raporturilor de forţe din viitorul Parlament!

Rezultatele IMAS au fost imediat luate în băşcălie, căci reprezintă o făcătură evidentă, scorul de 33% obţinut de PNL nefiind înregistrat nici în cea mai bună perioadă a partidului, ştiindu-se că după ultimele alegeri Crin Antonescu şi-a dat demisia pentru că PNL nu a obţinut măcar 20% din voturi!

Acesta este momentul în care „cineva” a luat decizia să se găsească „altceva” pentru mobilizarea electoratului de dreapta, ceva care să constituie o explicaţie plauzibilă pentru scăderea în opţiunile populare a voturilor pentru alianţa PSD-ALDE, dar voturile pierdute de PSD să se ducă tot la o formaţiune de dreapta.

Soluţia a venit chiar de la Marius Pieleanu, cel care declarase în 8 martie 2018 că niciodată PSD nu poate să scadă sub 33în sondaje:INTRODUCEREA ÎN OPŢIUNILE DE VOT A NENĂSCUTULUI PARTID AL LUI DACIAN CIOLOŞ! Aşa se face că, în sondajul realizat de Avangarde în luna iunie 2018, aşa-zisul partid „Platforma România 100” a fost cotat cu 8-10% din opţiunile electoratului, în timp ce PNL revine la 19-20%!

Ce rost ar avea o asemenea strategie?, s-ar putea întreba cineva. Ei, bine, tocmai răspunsul la această întrebare risipeşte misterul din jurul apariţiei şi exploziei în sondaje a inexistentului partid al lui Dacian Cioloş: era nevoie de un partid bidon, în care să se verse voturile pierdute de PSD şi ALDE, astfel încît acestea să nu ducă la procente necredibile pentru creşterea PNL! Şi cum pe eşicherul politic nu exista nici o altă formaţiune care să joace acest rol artificial, s-a găsit această „Platformă România 100”, care, în realitate, este „Mişcarea România Împreună”, partidul pe care Dacian Cioloş a anunţat că vrea să-l înfiinţeze, dar care, în 24 iulie 2018, era încă „în construcţie”, cum declara chiar fostul Prim-ministru!

Unii spun că Dacian Cioloş ar juca rolul de „iepure” al lui Klaus Iohannis, după modelul curselor de atletism, alţii cred că el ar putea fi cel care l-ar putea învinge în alegerile de la anul pe actualul preşedinte. Iată, însă, că rolul lui Dacian Cioloş şi al nenăscutului său partid este cu totul altul, redus la rolul sperietorii din păpuşoi!

Şi, pentru că am intrat pe teritoriul ficţiunii cu aceste sondaje fabricate în nu ştiu ce laboratoare, încheiem cu două scurte poeme de Nichita Stănescu. Primul se numeşte „Adunare” şi ar putea fi recitat de cuplul Iohannis-Cioloş în vederea alegerilor viitoare: „Știm că unu plus unu fac doi, / dar eu și cu tine, / nu știm, vai, nu știm cât facem”. Cel de-al doilea poem are titlul „Tristeţe” şi ar putea fi folosit de Marius Pieleanu ca motto la aceste sondaje în care nenăscutul partid al lui Dacian Cioloş obţine din neant numeroase voturi: „Tristețea mea aude nenăscuții câini / Pe nenăscuții oameni cum îi latră”!

Autor: Ion Spanu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Romania trebuie sa se curete de elementele straine si pervrtite !!!. Afara cu evreii si strainii neevrei din ROMANIA !!. Evreii sa mearga in desertul NEGEV si sa creasca capre !!|. Basescu, Iliescu, Constantinescu si cu porcul de Iohanis sunt toti de origine evreiasca !!!. O revolutie reusita este o lovitura de stat reusita !!!. Moarte tradatorilor neamului ROMANESC !.