Politică

Miracolul economic american

Cel mai important eveniment al ul­ti­melor zile este lansarea oficiala a campaniei prezidentiale a lui Barack Hussein Obama. Campania a demarat in forta, iar intensitatea cu care ma­sinaria mediatica globala spala creierele a fost adusa la turatii maxime. In mod paradoxal, in ziua de azi nu este nevoie sa privesti CNN sau sa fii un cititor fidel al New York Times pentru a simti efectul demararii campaniei prezidentiale a lui Obama. Obisnuiti sa repete papagaliceste dupa “casele mari” din mass-media globala, jurnalistii locali reproduc in spatiul mediatic romanesc aceleasi “stiri bune” despre succesele economice, politice si umanitare obtinute de noul Mesia de la Casa Alba. In mod normal, efectele campaniei electorale din SUA asupra mediei locale ar trebui sa ne intereseze numai din punct de vedere al interesului acade­mic, dar aceasta campanie genereaza un efect secundar extrem de nociv pe plan local. Televiziunile si pu­blicatiile din Vest prezinta situatia economica a SUA intr-un mod foarte optimist, aceasta fiind o parte componenta a strategiei mediatice practicata de sustinatorii lui Obama din interiorul SUA si nu numai. Se creeaza impresia ca scopul acestei campanii de presa nu este atat o tentativa de a stimula sansele electorale a lui Obama prin manipularea opiniei publice, cat o incercare de a relansa economia printr-o “profetie ce se adevereste singura”.

Metoda este destul de veche, dar niciodata nu a fost incercata la o scara atat de larga. Teoria din spatele ei sustine ca daca un procent indeajuns de mare din populatie (inclusiv consumatori de rand, antreprenori, investitori etc.) va fi convins de faptul ca economia isi revine din criza, atunci consumul si investitiile vor reveni la niveluri anterioare crizei, ceea ce efectiv va declansa procesul de re­lansare economica. In trecut, astfel de trucuri nu au dat altceva decat un efect temporar, iar teoria “profetiei ce se indeplineste singura” se bazeaza pe un set de premize care sunt vadit false din punctul de vedere al economistilor care nu adera la vreo secta neo-keynesianista. Mult prea multi dintre politicienii si jurnalistii nostri nu percep aceste nuante si au impresia ca situatia economica din SUA se imbunatateste dramatic. Aceasta con­vingere ii face sa creada ca peste putin timp vom reveni iarasi in perioada unei cresteri “de la sine” a economiei nationale care va fi stimulata de cre­ditele ieftine si specula imobiliara. Nu avem iluzii in privinta capacitatii noastre de a inversa efectul unei campanii mediatice globale, dar consideram necesar sa informam cititorii nostri despre starea reala a lucrurilor. Pentru obiectivitate, va prezentam doar cateva cifre despre situatia economica din SUA si vom lasa statisticile seci sa vorbeasca.
1. Deficitul bugetar al guvernului federal al SUA pentru anul 2011 este estimat la nivelul de 1,6 tri­lioane de Dolari. Actuala disputa dintre republicani si democrati referitor la politica bugetara este, de fapt, o disputa intre doua planuri de “austeritate”. Planul republicanilor va reduce deficitul bugetar cu 3,8%, iar planul democratilor cu 2,1%.
2. Anul trecut, pentru prima data in istorie, China a produs mai multe bunuri tangibile decat SUA. Din punct de vedere statistic, China are un PIB mai mic decat SUA, doar din cauza faptului ca serviciile din economia americana sunt substantial mai scumpe.
3. Incepand cu anul 2001, atunci cand China a intrat in Organizatia Mondiala a Comertului, SUA au pierdut 50 000 de locuri de munca in sectorul productiei industriale in fiecare luna.
4. Deficitul comercial al SUA in relatia cu China este astazi de 27 de ori mai mare decat a fost in 1990.
5. Gradul mediu de indatorare a familiilor ame­ricane, raportat la venitul mediu, este de 136%.
6. Conform Institutului American de Cercetari Economice (American Institute of Economic Re­search), puterea de cumparare a dolarului american, raportata la produse alimentare si combustibil, a scazut cu 50% in comparatie cu 1993.
Am ales in mod constient un set de statistici care nu pot fi manipulate cu usurinta si sunt relevante din punct de vedere al economiei reale. Orice cititor rational poate trage singur concluziile necesare.

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu