Politică

Minstrul Sârb de Externe: Lovitura eşuată din Turcia a fost pentru a îndepărta ţara de Rusia

Conform celor de la Yournewswire, Ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a afirmat ieri că tentativa de lovitură de stat din Turcia, petrecută  săptămana trecută a fost plănuită și susținută de forțele care incearcă să distrugă relațiile dintre Rusia și Turcia.

????? ??????

Ivica Dacic a condamnat tentativă de lovitură de stat din Turcia, spunând că a fost o revoltă violentă care nu avea șanse prea mari de a aduce ceva bun pentru cetățenii turci.

Ministru de externe a mai declarat, potrivit celor de Sputnik, că: Sunt sigur că lovitura de stat din Turcia are o mulțime de influențe din exterior …. Este acum clar că avionul rusesc a fost luată de către un pilot care a aparținut aceluiași grup că și cei din spatele loviturii de stat, iar acum că Turcia a reînnoit legăturile cu Rusia, în mod clar nu este pe placul unora “.

Relațiile politice și economice dintre Moscova și Ankara s-au deteriorat atunci când un avion ce aparținea forțelor aeriene ruse, de tip Su-24,  a fost doborât pe 24 noiembrie 2015, de către un pilot turc în apropiere de graniță cu Turcia, în Siria. În luna iunie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut scuze pentru incidentul aeronautic, într-o scrisoare adresată președintelui rus, Vladimir Putin.

În urmă acestei proceduri, Ankara a îndeplinit condiția impusa de către Moscova pentru restabilirea parteneriatului pe termen lung între cele două tări.

La 29 iunie, Erdogan și Putin au convenit într-o convorbire telefonică pentru a se întâlni în cursul acestui an.

Putin a ridicat apoi interzicerea zborurilor charter către Turcia și a ordonat guvernului să negocieze revigorarea comerțului cu Ankara.

În sprijinul afirmațiilor făcut de minstrul sârb de externe vine o informație foarte interesantă, și anume că Alexandr Dughin – personalitate cunoscută că fiind un ideolog influent la Kremlin, se afla la Istanbul chiar în ziua în care s-a declanșat tentativă de lovitură de stat.

Mai mult, Dughin face pe blogul său personal mai multe declarații, dar totodată aduce și acuzații asupra implicării S.U.A în lovitură de stat din Turcia. Acesta afirmă că în timpul vizitei sale în Turcia, s-a întâlnit cu un apropiat al președintelui Erdogan, respectiv primarul Ankarei,  Melih Gökçek care l-ar fi informat că oamenii lui Fethullah Gullen ar fi creat un stat paralel în Turcia, cu sprijinul direct al Statelor Unite.

“A fost ultima sansă pentru a-l răsturna pe Erdogan, care, cu susținerea Kemaliştilor, a decis să se rupă de Washington și să se alinieze politice Euroasiatice a Moscovei. Mai mulți politicieni turci mi-au spus că Turcia ia serios în considerare să părăsească NATO și să caute o aliantă militară cu Moscova. Rețeaua agenților americani avea o singură sansă: aceea a unei lovituri de stat și și-au forțele să o pună în aplicare”, a ținut să precizeze în scris Dughin pe siteul Katehon.com.

Autor: Soare Cristian

Sursa: Global News Intelligence