Politică

Ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, introduce taxă pentru cărțile împrumutate de la bibliotecă

WONKJMMywK-1366x768Ministerul Culturii, condus de catre tehnocratul Vlad Alexandrescu, a lansat recent in dezbatere publica proiectul de modificare si completare a Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, care include o multime de aberatii incredibile.

Insa, una dintre modificariile acestei legi depaseste orice imaginatie si nici macar Ceausescu, Hitler ori Stalin n-au gandit o asemenea aberatie. Ministrul Vlad Alexandrescu vrea „remuneratie echitabila” pentru cei care imprumuta carti de la biblioteca, adica taxa pentru cei care iau carti pentru citit acasa. Este incredibil! Cum a putut un ministru al Guvernului Romaniei sa propuna o asemenea imbecilitate, mai ales acum cand interesul pentru lectura si numarul cititorilor din biblioteci a scazut dramatic?

Jocurile de culise pentru stoparea controlului ORDA

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor(ORDA), în calitate de organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul dreptului de autor şi drepturilor conexe, a transmis in urma cu ceva timp Ministerului Culturii documentaţia pentru elaborarea unui proiect de lege în vederea transpunerii Directivei nr. 2014/26/UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piața interna.

Numai ca Ministerul Culturii, nu a tinut cont de propunerile ORDA decat in proportie de 15% poate si din cauza ca se dorea intarirea disciplinei financiare de incasare si distribuire a remuneratiilor rezultate din drepturilor de autor. Ori, toate organismele de gestiune colectivă nu doresc controlul ORDA, fapt pentru care au si facut presiuni ca Ministerul Culturii sa nu tina cont in proiectul de lege decat in proportie de 15% de propunerile ORDA. Ca atare, proiectul ajuns in dezbatere publica este o inseilare de modificari legislative aberante facute de anumite persoane din Ministerului Culturii sprijinite de mai multi avocati de la Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UFPR). Insa, in proiectul initiat de Ministerul Culturii este si propunere incredibila de modificare a unui articol, care efectiv inseamna o sabotare directa a accesului la lectura a celor care apleaza la cartile aflate in biblioteci.

Lectură doar pe bani în bibliotecile publice și universitare

Astfel, in actuala lege se precizeaza la alineatului 3 al articolului 14 ca „Remuneratia echitabila prevazuta la alin. 2 nu se datoreaza in cazul in care imprumutul este realizat prin bibliotecile institutiilor de invatamant si prin bibliotecile cu acces gratuit”. Trebuie spus ca alineatul 2 stipuleaza ca „Prin difuzare, în sensul prezentei legi, se înţelege distribuirea către public a originalului ori a copiilor unei opere, prin vânzare, închiriere, împrumut sau prin orice alt mod de transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit”. Practic, pana acum, prevederile alineatului 2 sunt exceptate de o remuneratie echitabila, adica nu se platea nicio taxa pentru imprumutarea cartilor de la bibliotecile de invatamant si a celor cu acces gratuit. In categoria bibliotecilor cu acces gratuit intra cele aflate in mediul rural, la orase si in municipii, iar numarul acestora este in jur de 400.

Acum Ministerul Culturii condus de tehnocratul Vlad Alexandrescu propunea modificarea alineatului 3 in urmatoarea forma: „Remuneratia echitabila prevazuta la alin.2 nu se datoreaza in cazul in care este realizat prin bibliotecile institutiilor de invatamant preuniversitar”. Adica, nu se plateste taxa pentru cartile imprumutate de la bibliotecile institutiilor de invatamant preuniversitar. In rest, se taxeaza orice carte imprumutata de la bibliotecile institutiilor de invatamant superior, precum si de la cele circa 400 aflate in sate, comune, orase si municipii. Este strigator la cer, mai ales ca interesul pentru lectura a scazut enorm, iar acum, tu ministrul Culturii in cabinetul Ciolos vrei sa scoti bani pe urma celor care doresc sa-si dezvolte cunostiintele prin lectura. Incredibil.O propunere incalificabila care depaseste orice imaginatie, mai ales a unui om care a ajuns prin jocul politic pe fotoliul de ministrul al culturii romane.

Autor: Ion Teleanu

Sursa: Ziua News