Politică

Ministrul de externe suedez: ortodoxia estică, cea mai mare amenințare pentru civilizația vestică. “Cumplit meșteșug de tâmpenie”, vorba lui Creangă.

WORLD ECONOMIC FORUM ANNUAL MEETING 2010 DAVOSStockholm. Carl Bildt, ministrul suedez de externe și unul dintre arhitecții politicilor est-europene, este de părere că Rusia a involuat în ultimii ani. În timp ce manifesta o afinitate la valorile vestice în prima decadă după căderea Uniunii Sovietice și încerca să impună aceste valori propriilor cetățeni, actuala conducere rusă se declară ferm împotriva Vestului, relatează agentia rusă de știri REX.

Din declarațiile lui Bildt înțelegem că Vladimir Putin manifestă atașament nu față de valorile mondiale, ci față de cele aparținând ortodoxiei estice, declarații susținute și într-o postare pe Twitter: “Noua atitudine anti-vestică și anti-decadentă a lui Putin își are fundamentul în ideile profund conservatoare ale ortodoxiei estice”.


Ministrul suedez face legătura între efortul de a distruge biserica ucraineană și de a impune Patriarhatul Moscovei la autocefalia ucraineană cu efortul lui Putin de a controla Ucraina. Însă, chiar ortodoxia estică reprezintă pentru Bildt “cea mai mare amenințare la adresa civilizației vestice.”

Traducerea: Gandeste.org

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • un dobitoc, domnu’ Carl…chiar daca rusii, sarbii si grecii au ceva in comun! dar iacata ca romanii rup monotonia si nu leaga mitocania de ortodoxie…(sau poate nu vad eu bine) si lasa mitocania…fara ”frontiere” …:)

  • Cea mai mare amenintare la adresa pacii si omenirii sunt sectele neoprotestante ale lui Bush.Iar, in principiu, ortodoxia este singurul antidot impotriva acestei avalanse de blasfemie, crima, si tiranie. Biserica in mod normal ar trebui sa ramana independenta de politica,si nu sa provoace revolta incalcind drepturile altora la independenta.Bisericile ortodoxe sunt autocefale…sa le lasam asa…sunt biserici surori…Este limpede atacul impotriva bisericii ortodoxe si din est si din vest, iar coruptia o maninca din interior. Sa luptam pentru principiile si idealurile noastre crestine,care nu au nevoie sa fie modernizate pentru ca ele corespund celor mai inalte nazuinte ale omului.

  • Dar romii sunt ortodocsi ???Mai e cate unul ca Gherman care persifleaza ortodocsii dar ara nu are multa minte in cap, poate in alta parte.

  • Suedezul a repetat doar o afirmaţie conţinută în “Războiul civilizaţiilor”. Huntington a subliniat cu două decenii în urmă că mentalitatea (postmodernă) a occidentalului este incompatibilă cu mentalitatea rusului ortodox. La vremea respectivă această afirmaţie nu a stârnit vâlvă pentru că părea pur teoretică în condiţiile în care Rusia condusă de beţivul Elţân părea că merge docilă pe calea indicată de Occident.

  • corect!! ORTODOXIA ESTICA cea mai mare amenintare pentru civilizatia homosexuala vestica!

  • Ortodoxia rasariteana e de 10 ori mai periculoasa decat fundamentalismul islamic pentru ca islamicii folosesc bombe care explodeaza intr-o secunda pe cand ortodocsii folosesc inselatoria cu vorbe dulci ca mierea pe termen lung. Efectele sunt devastare si saracie.

  • Waw… daca nu era ortodoxia lumea era ramasa in urma? Ajunge sa priviti astazi, tarile majoritar ortodoxe sunt cel mai inapoiate economic desi au cele mai mari resurse naturale.Mai buna dovada ca asta, nu cred ca pote fi adusa.

  • Macar sa fi fost asa si era simplu. Doar ca nu e asa iar problema nu-si are originea in Rusia ci in oamenii care ajung sus.

  • WilhelmTell ZisMarcu aici nu-i vorba de credinta ci de traditii stramosesti care trebuiesc transmise generatiilor urmatoare ….in ortodoxie sant radacinile noastre …biserici si manastiri ridicate de domnii nostri , acolo este ingropata istoria romaniei la care tre sa ne aducem omagiul…ortodoxia este o religie toleranta,transparenta,usor accesibila …cand spun ortodox spun bunatate ,,nu gasesc alt cuvant..sa nu ne invete acest dezaxat ce este ortodoxia….acesti poponari sa-si vada de religiile lor ,daca au vreo una ….noi stim f. bine cine le comanda acestor mascarici ce sa zica si cu ce intentii ..stim f. bine domnilor ..de la voi pleaca aceste directive ..atata va trebuie sa va atingeti de religia noastra ..va sar grecii sau rusii sau sarbii si bulgarii la bereg

  • Ortodoxia, ca si orice alta forma de religie, nu face nimic altceva decat sa manipuleze, sa dezbina si sa controleze masele. Intr-un sec.XXI, trebuie sa fii prea idiot sa mai crezi in basme ebraice, musulmane sau altele, care promoveaza credinta intr-un mniezău imaginar, despre a carei existenta nu exista nici cea mai mica dovada. Ordodoxia care, ca si celelalte culte crestine, este doar o secta desprinsa din iudaism, se bazeaza pe biblie, o carte plina de fapte abominabile, care in ziua de astazi sunt condamnate de Justitie. Yhink again, sheeples!

  • @Neo: ai dreptate, astazi daca-i zici tiganului tigan, homalaului homalau si nemernicului nemernic esti acuzat de incorectitudine politica; astazi, abominatiile sunt tratate ca normalitate si invers