Politică

Ministerul rus de Externe: „Arhitecţii noii ediţii a Războiului Rece nu-și dau seama de riscurile şi consecinţele militarizării forţate a României!”

7jsdf-patriot-3Planul Statelor Unite de a aduce echipamente militare în România şi în alte ţări central şi est-europene reprezintă o încălcare a Tratatului fondator NATO-Rusia care va avea „consecinţe negative”, anunţă Ministerul rus de Externe, acuzând Washingtonul că vrea destabilizarea Europei.

Planurile SUA de construire a unor centre pentru stocarea armamentului greu în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia vor fi o încălcare a Tratatului fondator NATO-Rusia, a transmis luni Ministerul rus de Externe.

„Aceste măsuri, dacă vor fi implementate, vor încălca o prevedere-cheie a Tratatului fondator NATO-Rusia, din anul 1997; prin acest acord, Alianţa Nord-Atlantică a asumat obligaţia de a nu staţiona capacităţi combatante considerabile” în apropierea frontierelor ruse, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citat de LSM, postul public de radio şi televiziune din Letonia, potrivit independent.md.

„Sperăm că arhitecţii noii ediţii a Războiului Rece îşi vor da seama de riscurile şi consecinţele negative ale militarizării forţate a uneia dintre cele mai calme regiuni ale lumii din punct de vedere militar; sperăm că vor manifesta voinţă politică şi vor renunţa la scheme şi metode specifice erei de conflict”, a adăugat Maria Zaharova.

„Pregătiri militare de o asemenea amploare ale Statelor Unite sub pretextul total inadecvat de a proteja aliaţii de o ameninţare rusă inexistentă nu doar că nu corespund intereselor privind pacea şi securitatea în Europa, ci confirmă din nou intenţiile Washingtonului de a provoca escaladarea tensiunilor şi de a afecta stabilitatea continentului”, a încheiat oficialul rus.

Departamentul american al Apărării a anunţat la începutul lunii decembrie un plan de construire a unor unităţi pentru stocarea de armament în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, în cadrul Operaţiunii „Determinare Atlantică” („Atlantic Resolve”), demarată ca reacţie la presupusele ingerinţe ruse în Ucraina. Echipamentele militare folosite de armata americană la manevre comune în Europa Centrală şi de Est ar urma să fie menţinute în aceste ţări.

Pentagonul a anunţat pe 1 decembrie că România va primi un prim set de echipament militar, format din aproximativ 70 de piese, în vederea consolidării capacităţilor Operaţiunii Determinare Atlantică, la care România participă din martie 2015.

Autor: Constantin Dutu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Spune “NU” Razboiului si Propagandei Mass-Media: Laureata Premiului Nobel pentru Pace Mairead Maguire

    In timp ce Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si NATO fac presiuni pentru razboi cu Rusia se cuvine ca oamenii si guvernele lor din intreaga lume sa ia o pozitie clara in favoarea pacii, importiva violentei si a razboiului, indiferent de unde vin aceste nelegiuiri si crime. Suntem la momentul cel mai periculos al istoriei umanitatii si ar fi cea mai mare tragedie a noastra si a copiilor nostri daca noi am permite profitorilor de razboi sa ne ia si sa ne conduca in cel de-al treilea razboi mondial, ducand astfel la moarte sigura milioane de oameni.

    Deciazia summitului NATO din Tara Galilor (4-5 Septembrie) de a forma o forta militara de reactie rapida de cel putin 4000 de soldati, de a fi stationati in Europa de Est, este un angajament NATO extreme de periculos pentru noi toti si care poate duce la declansarea celui de-al treilea razboi mondial daca nu ne opunem. Ceea ce este necesar acum sunt oameni intelepti si nu arme.

    NATO este organizatia care a provocat mai toate razboiele de la sfarsitul celui de-al doile razboi mondial pana la cele in curs de desfasurare Ucraina, Irac, Afganistan, Libia si altele.

    Ultima gaselnita a NATO este ca toate cele 28 de state membre sa aloce minim doi la suta din PIB pentru armata si de a stabili o serie de trei pana la cinci noi baze militare in Europa de Est capabile de a da un raspuns rapid oricarei amenintari ruse.
    „Suntem la momentul cel mai periculos al istoriei umanitatii si ar fi cea mai mare tragedie a noastra si a copiilor nostri, daca noi am permite profitorilor de razboi sa ne ia si sa ne conduca in cel de-al treilea razboi mondial, ducand astfel la moarte sigura milioane de oameni.”

    Aceasta decizie luata de Statele Unite ale Americii si NATO de a forma o forta militara de reactie rapida cu scopul de combatere a unei pretense amenintari ruse imi aminteste de propaganda pentru declansarea razboiului in Irak, propaganda bazata pe minciuni, jumatati de adevaruri, insinuari si zvonuri la care am fost cu toti supusi si, de asemenea, razboaiele oribile ulterioare impotriva terorismului efectuate de catre fortele aliate NATO.

    Echipa de observatori a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) contrazice rapoarte ale NATO, inclusiv fotografiile sale prin satelit, care arata forte de lupta rusesti angajate in operatiuni militare in interiorul teritoriului suveran al Ucrainei, sunt dovezi false.

    In timp ce NATO este este ocupata in anunta o contraofensiva impotriva inexistentei invazii ruse in Ucraina, oamenii din Ucraina sunt in asteptarea pacii si cheama pentru o solutionare politica si negocieri pacifiste a conflictului din interiorul tarii. Nu arme, nu razboi.

    Acest „varf de lance” oprational al NATO va fi furnizat de catre aliati prin rotatie si va implica spatiul aerian, maritim si fortele speciale. De asemenea, suntem informati de catre purtatorul de cuvant al NATO ca aceasta forta va fi instruita si pentru a face fata actiunilor neconventionale, de la finantarea grupurilor separatiste pana la utilizarea social-media, intimidare si propaganda neagra.

    Fara indoiala, demonizarea mass-mediei vestice a presedintelui Vladimir Putin si a poporului rus, prin incercarea de a inspira teama si ura fata de ei, face parte din campania de propaganda neagra.

    Cele mai recente propuneri ale NATO, de formare a unei forte militare de reactie rapida de cel putin 4000 de soldati si scopul de a crea o noua forta expeditionara condusa de britanici care ar include unitati aeriene, navale si terestre, este o miscare extrem de agresiva si total iresponsabila a Statelor Unite, Marii Britani si NATO. Este o incalcare a acordului din 1997 cu Moscova in care NATO s-a angajat sa nu stationeze un numar prea mare de soldati in Europa de Est la bazele permanete.

    Alianta NATO ar fi trebuit desfiintata odata cu dezintegrarea Pactului de la Varsovia, dar nu a fost asa, si in prezent este controlata de Statele Unite ale Americii pentru propria agenda internationala. Atunci cand unul dintre oficialii presedintelui Bill Clinton a vorbit despre NATO a declarat ca „America este NATO”. Astazi NATO, in loc sa se dezintegreze, se reiventeaza prin re-armare si militarizarea statelor europene justificandu-si acest nou rol prin crearea unui inexistent inamic – fie el rus, ISIS(statul islamic), si asa mai departe.

    Intr-o lume interconectata, interdependenta, care se lupta pentru a construi fraternitate, cooperare economica si securitate umana nu exista loc pentru politicile unui nou Razboi Rece si pentru politica exceptionalismului si superioritatii. Lumea s-a schimbat. Oamenii nu mai vor sa fie divizati si doresc sa vada un sfarsit al violentei, militarismului si a razboiului. Este timpul ca NATO sa recunoasca faptul ca politicile sale violente sunt contraproductive. Criza Ucraina, grupuri, cum ar fi statul islamic, etc, nu vor fi rezolvate cu arme, ci prin dialog si dreptate juridica.

    Mai presus de toate, lumea are nevoie de speranta. Este nevoie de o conducere politica ispirationala si acest lucru putea exista daca presedintele Barak Obama, presedintii tarilor vecine Ucrainei si presedintele Vladimir Putin s-ar aseza la masa negocierilor si ar rezolva conflictul Ucrainean prin dialog si negociere intr-un mod non-violent.

    Traim in vremuri periculoase, dar toate lucrurile sunt posibile, toate lucrurile se schimba … si pacea este posibila.

    Mairead Maguire

  • Rusii vor sa ne atentioneze cu privire la ceea ce ne asteapta pe noi romanii ,in cazul unui razboi, avand la conducerea ( aparenta) a tarii , o clasa politica antiromaneasca, de slugi tradatoare si la conducerea reala, adevaratii stapani din tripleta demonica , SUA, UE si Israel: pur si simplu, vom fi CARNE DE TUN, in acest razboi NATO-Rusia ce se prefigureaza. Sa nu va mirati de faptul, ca intr-o zi obisnuita( ca toate zilele), cand trupele americane vor lansa provocator de la granita de Est a Romaniei, rachete asupra Rusiei,iar mass-media noastra vanduta nu va sufla un cuvant despre acest lucru , multi dintre noi vor fi surprinsi de moartea provocata de bombele rusesti la servicii, in mall-uri, restaurante ,cluburi , etc , platind tribut cu sangele nostru pt decaderea morala si spirituala in care am ajuns si in care ne complacem. In astfel de momente , tinerii romani inrolati trebuie sa inteleaga clar, ca n-au alta sansa SA RAMANA IN VIATA , decat dezertand in masa de la jugul armatei pregatit de Ordinea Masonica care dicteaza in Romania, si fugind fiecare incotro sa se ascunda mai bine, in munti , paduri , vai etc.In caz contrar, vor juca RULETA RUSEASCA! Si pt ce sa-si dea viata , acesti tineri ? Pt securizarea conturilor , spagilor si burtilor alogenilor de la putere??? Iohannis(7 case), dupa ce s-ar pune la adapost( prin Germania) de bombele rusesti, ar spune referitor la tinerii morti: GHINION!
    Oricum , dupa ce rusii isi vor arunca rachetele asupra Romaniei, cei care vor supravietui, vor trai ca-n preistorie, intr-o foamete de nedescris. Caci si rabdarea lui Dumnezeu fata de faradelegile noastre( consumismul si lacomia , mandria si parvenirea , egoismul si egocentrismul si mai ales departarea de credinta dreapta, ortodoxa) are niste limite.
    Asa ca, POPORUL ROMAN „sa se astepte la bataie, ca Dumnezeu pe cine iubeste, bate”(Pr. Arsenie Boca) .

  • 55 ce spun rușii este adevarat cu o precizare :ei și nu americanii au invadat Ucraina alpin teritorii imense aparținând acestei tari LA GRANIȚELE ROMANIEI EI ȘI POLONIEI….deci ei încalcă toate tratatele internaționale ….