Cultură și Familie Economie Politică

Metamorfozele protestelor împotriva unui proiect minier Le Monde: Românii contestă o clasă politică ce nesocotește interesul public

rosia-mÎncă o dată, mii de români au ieșit în stradă, duminică, 6 octombrie, pentru a-și vărsa furia pe guvernul de centru-stânga acuzat că favorizează un proiect canadian pentru o mină de aur gigantică, proiect contestat de oamenii de știință, transmite AFP, preluată de Le Monde și de alte publicații din Franța.

Aceste manifestații, care au început de mai bine de o lună, sunt de o amploare fără precedent, începând din anii 1990, și s-au transformat într-o mișcare de contestare a clasei politice, acuzată că nu ține cont de interesul public.

”La început, am venit aici pentru a ne exprima dezacordul față de proiectul minei de aur, dar acum protestăm împotriva acestei întregi cascade de nereguli din partea guvernului, a acestui proiect de lege adoptat în interesul companiei canadiene, a nerespectării transparenței față de cetățeni și a undei verzi dată gazelor de sist. Această mișcare s-a transformat într-o explozie socială. Sperăm că oamenii politici din romania ne vor auzi, în cele din urmă”, spune Clara Boboc, o economistă de 30 de ani, venită la proteste împreună cu copilul și soțul.

Duminică, dincolo de sloganurile împotriva proiectului minier, cele circa 7.000 de persoane care au defilat mai multe ore pe străzile Bucureștiului au protestat împotriva gazelor de șist, cerand demisia guvernului și respectarea independenței justiției. La Cluj, au fost 4.000 de protestatari și alte cateva sute în alte orașe ale României.

Societatea canadiană Gabriel Resources vrea să deschida cea mai mare mină de aur de suprafata din Europa, la Roșia Montană. Proiectul necesită utilizarea a 12.000 de tone de cianură pe an – adica de 12 ori mai mult decat cantitatea de cianură utilizată în întreaga UE pentru exploatările miniere.

Pe lânga aceasta, se mai prevede strămutarea a mai multor sute de locuitori și distrugerea a patru munți, amenintate fiind și vestigiile din perioada romană. Gabriel Resources prevede să exploateze 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint și promite sute de locuri de muncă și beneficii economice importante pentru România, încheie Le Monde.

Autor: Calin Marchievici
Sursa: Cotidianul

Foto: Laura Muresan

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu