Politică

Medicii romani pregătiţi să îşi dea demisia în masă

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, a declarat la Tîrgu-Mureş că medicii sunt pregătiţi să îşi dea demisia în masă, dacă Guvernul nu le va majora salariile în perioada imediat următoare. „Solicitarea noastră este ca venitul minim al unui medic rezident să fie de trei ori venitul mediu pe economie. Dacă Guvernul actual nu ia în discuţie acest lucru, atunci s-ar putea ca acţiunile noastre să continue şi să vă aflaţi în faţa unor demisii în bloc a medicilor din România.

Pentru prima etapă noi solicităm creşterea veniturilor medicilor rezidenţi şi ar fi foarte bine ca ministrul de Finanţe să înţeleagă acest lucru. Nu negăm că este un moment propice, fiind un an electoral, noi suntem pragmatici, nu suntem ipocriţi şi dacă o lăsăm pe mai târziu s-ar putea să avem probleme. De aceea vom utiliza toate pârghiile, deşi Colegiul Medicilor, în acest moment, are o relaţie excelentă cu Ministerul Sănătăţii şi cu Guvernul, spre deosebire de atitudinea trufaşă a celorlalte guverne care au dispretuit medicii ”, a declarat Astărăstoaie.

Preşedintele Colegiului Medicilor a mai precizat că până în luna septembrie medicii vor trebui să aibă un grafic al majorării clar conturat şi o promisiune fermă din partea celor responsabili: „Discuţiile şi protocoalele, dacă se vor încheia, vor fi înainte de alegerile generale din luna noiembrie, pe care le vom avea şi cu actualii guvernanţi, şi cu partidele din opoziţie, nu facem niciun fel de discriminare, cu recomandarea că nu este bine să-şi încalce un cuvânt pe care şi-l dau”.

Astărăstoaie a mai precizat medicii români au în acest moment susţinerea organismelor internaţionale, dar şi al sindicatelor din sănătate. Acesta a susţinut că nu este nevoie ca toţi cei 43.000 de medici din România să îşi dea demisia, ci este suficient ca 6.000 să demisioneze sau să intre în concediu fără plată. De exemplu, a susţinut Astărăstoaie, în acest moment există 634 de medici anestezişti, iar dacă 300 dintre ei demisionează, sistemul sanitar va fi blocat.

Preşedintele Colegiului Medicilor a mai arătat că în Uniunea Europeană salariul unui medic rezident este de 1.200 de euro, în timp ce în România acesta este mai mic de 200 de euro.

sursa: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Mi se pare corect. Sa se mareasca salariile tuturor medicilor la un nivel decent, iar darea si primirea de mita in cazul lucratorilor din sistemul de sanatate publica sa se pedepseasca cu inchisoare si confiscarea averii!