Politică

Mass-media “toxina” sociala!

Majoritatea cetatenilor considera ca programele mass-media sunt o mizerie, dar nu au alternativa pentru ca toate sunt la fel.
In media este ca in politica!
Poti schimba canalul sau partidul preferat, dar ajungi la acealasi stil unic si inconfundabil multiplicat in toata media sau clasa politica.

Oferta este monocolora!
Nu sunt vinovati cetatenii ca nu au ce alege.
In mass-media informatiile sunt filtrate prin doua sau trei agentii de presa nationale, iar agentiile isi iau informatia de la institutii ale statului:
– infractiunile de la politie si de la parchet
– stiri politice de la partide sau de la guvern
– comentariile politice sunt ale unei caste restranse de pseudo-”analisti” politici aceeasi prin toate televiziunile.
– anchete jurnalistice sunt foarte rare si nu sunt niciodata duse pana la capat.
– filme ieftine si siropoase.

Ce se observa ca au in comun toate televiziunile!
– Au agresivitatea redactorilor, care vor sa promoveze cu orice pret ideea cu care au intrat in emisiune si pe care vor sa o induca cetatenilor.
– Au o sfera limitata a tematicii redusa la: agresivitate, la politicieni si la declaratiile lor, vulgaritatea “vedetelor”.
– Discuta fenomenul politic privit din perspectiva puterii. Cine si cata putere are!
– Nu au emisiuni in care sa discute despre fenomene sociale, politice, economice, de relatii internationale.
Singura emisiune care face exceptie este a lui Moise Guran.

Nu au emisiuni in direct cu consumatorii.
– Nu vor sa dea posibilitatea consumatorilor sa le spuna in direct ce parere au despre grila lor de programe, despre calitatea materialelor si a redactorilor.
– Nu accepta comentarii in direct de la cetateni privind politicienii sau subiectele politice comentate in studio.
– Nu vor sa se afle si sa promoveze alte opinii decat cele ale “formatorilor de opinie” din studio.
Pe scurt nu doresc feed-back pentru ca nu sunt interesati de rating.

Prin aceste metode se mentine in societate un embargo mediatic, desi pare o abundenta de mijloace de informare si de informatii. Subiectele lipsite de interes sunt promovate intens, si subiectele de interes sunt absente din spatiul media.
Desi avem multe televiziuni materialul difuzat este copie la indigo. La fel ca in viata politica unde toate partidele au acelasi mesaj si acelasi comportament, in media gasim aceleasi stiri comentate pana la saturatie de aceeasi “analisti” politici.

Fenomenul nu-i intamplator.
Trusturile de presa romanesti au aparut prin infuzie de capital din sectorul de stat, prin publicitate guvernamentala, de la regii autonome, de la companii de stat sau de la societati comerciale cu capital de stat.
Fie ca vorbim de Intact, Media Group sau Realitatea, toate sunt finantate prin metoda “suveica” din publicitate cu dedicatie.
De ce s-au retras de pe piata romaneasca cele doua sau trei trusturi de presa straine, si nici un trust media strain nu a mai venit in Romania in ultimii ani?
Pentru ca exista o concurenta neloiala.
Trusturile straine invadeaza Estul cu tabloide, dar si tabloidele au deranjat autoritatile.

Landolt a mai adaugat ca guvernul a incercat sa influenteze agenda editoriala, nemaioferind publicitate. “Anul trecut, nu am primit nici un fel de contract publicitar guvernamental, dar chiar si asa, ne-am descurcat“.

” Potrivit directorului Ringier, clasa politica romaneasca actioneaza ca si cind revolutia din 1989 nici nu ar fi avut loc, crezind ca pot controla mass-media la fel de strins cum o facea dictatorul Ceausescu. Acest lucru nu mai este acum posibil, spune Landolt. (…)
Grupurile pentru respectarea drepturilor omului aflate in Romania sustin ca prezenta trusturilor straine de presa a fost benefica. “Proprietarii straini nu pot fi usor de mituit”, a declarat Ioana Avadani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent. “Exista insa in rindul romanilor o anumita mentalitate ostila proprietarilor straini. Este un fel de nationalism.

Se pare ca jurnalistii din redactiile trusturilor straine erau revoltati ca nu pot face politica partizana. Intre timp EVZ si RL au fost cedate capitalului romanesc si au facut politica partizana fara oprelisti si vedem unde au ajuns.

De ce spun occidentalii ca nu functioneaza democratia si economia de piata?
Pentru ca exista o economie subterana dirijata, patronata de mafia politica, ce functioneaza in media si in economie.

Ar trebui o schimbare atat in ce priveste informarea cat si politica.
Se creeaza iluzia ca suntem informati, dar in realitate suntem foarte slab si prost informati, cu informatie partiala si de slaba calitate.
Se simte nevoia de mobilizare pentru un proiect de reforma civica, prin care sa se “detoxifieze” societatea.

sursa: decantare.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Da, mass-media este partasa, alaturi de politicieni, la dezastrul Romaniei pe toate planurile!
    Aceleasi metode, aceeasi traseisti, dar cu mult mai multa vizibilitate si influienta.