Analize și opinii Cultură și Familie Politică

MARELE JAF din Transilvania. Golban: “Restituirile abuzive fac ca statul să devină chiriaş”

“Politica abuzivă” prin care sunt restituite sute de proprietăţi în Transilvania, de care beneficiază, în special, Forumul Democrat al Germanilor din România, Biserica Catolică, Biserica Evanghelică şi ungurii din Transilvania, generează cheltuieli “colosale” pentru buget pentru că, astfel, statul devine chiriaş în şcoli, spitale şi universităţi. Afirmaţia îi aparţine economistului Radu Golban care, invitat în emisiunea “Jocuri de putere”, a vorbit despre efectele retrocedărilor abuzive masive.

“Există o diferenţă între restituirea proprietăţii astăzi prin acest ‘jaf cu ştampila’ şi restituirea proprietăţii fostului Grup Etnic German, a Bisericii Catolice şi Bisericii Evanghelice din România. Prima categorie de proprietate restituită are de-a face cu averi care, în urma reformei agrare, sub Regele Ferdinand, a fost despăgubită de statul român, iar astăzi, nişte presupuşi urmaşi sau nişte samsari care, prin acte false, au reuşit să exercite presiuni asupra justiţiei, au ajuns să pună mâna pe sate întregi, spitale, şcoli, universităţi”, a spus economistul Radu Golban, la Realitatea TV.

“Cazul germanilor, al Forumului Democrat al Germanilor din România, este uşor altfel. Pe urma alianţei cu Germania a Grupului etnic german din România, România s-a obligat, în baza convenţiei de armistiţiu, îndată ce România a ieşit din război, un tratat internaţional încheiat cu aliaţii, nu doar cu Uniunea Sovietică, dar şi cu Marea Britanie, Franţa şi Naţiunile Unite în general, România s-a obligat să interzică toate organizaţiile fasciste de pe teritoriul României şi, totodată, să le confişte averile. Asta s-a întâmplat în 1944, prin decret regal. Legea pentru care Guvernul Ponta şi-a asumat anul acesta, în aprilie, responsabilitatea, e o lege care favorizează restituirea proprietăţii minorităţilor şi cultelor, vorbeşte despre confiscări abuzive ale comunismului. Ori unde aplicarea convenţiei de armistiţiu, aplicarea primului pas al României de a ieşi din război, în baza unui tratat internaţional semnat de Regele Mihai, nu este o confiscare abuzivă a comuniştilor”, a explicat Golban.

În opinia sa, Grupul etnic german, fiind sancţionat de comunitatea mondială pentru alianţa nefastă cu Germania nazistă, ar trebui să ceară Germaniei despăgibiri, nu statului român, şi asta deoarece sancţiunile pe care le-au aplicat aliaţii şi Naţiunile Unite acestei organizaţii fasciste de pe teritoriul României sunt pe urma alianţei organizaţiei cu Germania nazistă.

“Eu sunt de părere că, dacă Grupul etnic german a fost sancţionat de comunitatea mondială pe urma alianţei pe care a avut-o cu Germania nazistă… Această organizaţie a suferit consecinţe grave nu numai prin interzicerea ei, dar şi prin confiscarea averii acestei organizaţii a fost sancţionată de comunitatea mondială pentru alianţa nefastă cu Germania nazistă. Azi, FDRG care, la tribunalul din Sibiu, printr-o sentinţă, a devenit succesorul organizaţiei numită Grup Etnic German, interzisă în ’44, sunt de părere că ar fi trebuit să ceară Germaniei despăgubiri, nu statului român. Pentru că sancţiunile pe care le-au aplicat aliaţii şi Naţiunile Unite acestei organizaţii fasciste de pe teritoriul României sunt pe urma alianţei acestei organizaţii cu Germania nazistă. Este inadmisibil ca România să plătească despăgubiri pentru alianţa unei organizaţii germane naziste de pe teritoriul ţării cu Germania hitleristă”, spune Golban.

Totodată, economistul atrage atenţia asupra faptului că restituirea proprietăţilor generează “cheltuieli colosale” pentru buget pentru că statul român ajunge, astfel, chiriaş.

“Politica abuzivă a restituirii proprietăţilor în Transilvania, de care beneficiază în special Forumul Democrat al Germanilor din România, Biserica Catolică, Biserica Evanghelică şi ungurii din Transilvania, creează nişte cheltuieli colosale pentru buget pentru că statul devine chiriaş în şcoli, spitale, universităţi”, încheie Golban.

sursa: realitatea.net

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu