Politică

Marea Britanie interzice predarea creaţionismului în scolile publice

o_darwinismorintelligentdesignGuvernul din Marea Britanie: “Cerințele ca fiecare universitate și școală publica sa ofere un curriculum extins și echilibrat … împiedică predarea creaționismului ca teorie bazată pe dovezi, în orice academie sau scoală publica.” Regatul Unit a interzis predarea creaționismului ca fiind valabil științific în toate școlile care primesc finanțare publică. Guvernul a lansat un nou set de acorduri de finanțare săptămâna trecută ce includ clauze care interzic în mod specific pseudo-știința.

“Părțile recunosc că clauzele 2.43 și 2.44 din acordul de finanțare [care împiedică predarea de pseudoștiință și necesită predarea teoriei evoluționiste] se aplică tuturor instituțiilor de învățământ. Aceste acorduri cer în mod explicit ca elevii sa fie învățați despre teoria evoluției, și preveni trusturile academie sa predea ‘creaționismul’ ca fapt științific”, se specifica într-o clauză. Acordul de finanțare definește creaționismul ca “orice doctrină sau teorie care susține că procesele biologice naturale nu pot ține cont de istoria, diversitatea și complexitatea vieții pe pământ și, prin urmare, respinge teoria științifică a evoluției”, și continuă precizând că această idee este respinsa nu numai de către comunitatea științifică, dar și de cele mai multe dintre bisericile majore.

“Acesta [creaționismul n.n.] nu este în acord cu consensul științific sau corpul foarte mare de dovezi științifice stabilite, și nici nu folosește corect și consecvent metoda științifică, și, ca atare, nu ar trebui să fie prezentat elevilor din instituțiile educationale drept o teorie științifică,” se specifica în acord. Acordul de finanțare ia act de faptul că discuțiile în ceea ce privește convingerile și credințele despre originea Pământului, inclusiv creaționismul, sunt permise în domeniul educației religioase “, atâta timp cât acestea nu este prezentate ca o alternativă valabilă la teoria științifică stabilita.”

Asociația Umanistă Britanică a făcut lobby împotriva predării creaționismului încă din 2011 cu campania sa “Predați Evoluționism, nu Creaționism”. Asociația Umanistă Britanică privește cu bucurie declarația guvernului britanic că “cerința de la fiecare academie și școală gratuita de a oferi un curriculum extins și echilibrat … împiedică predarea creaționismului ca teorie bazată pe dovezi în orice academie sau scoală publică.” “Noi credem că aceasta înseamnă că obiectivele campaniei sunt îndeplinite în mare măsură. Felicităm Guvernul pentru poziția sa robustă pe această temă”, a declarat directorul pentru Afaceri Publice al AUB, Pavan Dhaliwal, într-o declarație de pe site-ul organizației. Poziția Regatului Unit asupra creaționismului în sala de clasă și discursul public oferă o paralelă interesantă cu Statele Unite”, țară în care celebritatea și, în același timp, omul de știință Bill Nye se angajează în dezbateri publice cu privire la validitatea creaționismului și unde două state, Carolina de Sud și Missouri, au propus legislație împotriva teoriei evoluției în ultima lună.

Sursa: Moldova Ortodoxa