Politică

Manifestul Indignaților: Indignați din toată țara, uniți-vă! SĂ NE LUĂM SINGURI DEMOCRAȚIA ÎNAPOI!

indigDe 3 saptamani ne strangem cateva zeci de mii de oameni in toata tara si tragem semnalul de alarma. De 22 de zile strigam “Uniti Salvam ROSIA MONTANA!” si facem bataturi de la batut cu sticlele in asfalt. 22 de zile in care am fost tratati ca niste copii rasfatati de politruci si televiziunile aservite. Obrazul le este prea gros ca sa ii atinga injuraturile oamenilor pe care ii reprezinta. Bataia de joc pe care o numesc “scena politica” este fatada in spatele careia o clica de gainari ne jefuiesc la drumul mare.

Sunt aceeasi gainari care in urma cu 24 de ani ne-au confiscat speranta pentru o societate normala. Sunt aceeasi care se sterg cu legile la fund, care au devalizat banci de stat, care schimba borduri o data pe an, care cresc taxele pentru a-si ascunde incompetenta, ucid sistemul national de sanatate, defriseaza salbatic paduri intregi, ne indatoreaza pana peste cap FMI-ului si permit bancilor sa ne-o traga cum vor. Ca si reprezentant al intereselor poporului roman, cu ce drept semnezi un contract de vanzare a resurselor nationale pe care apoi il faci secret?

Cum se face ca persoanele obligate prin statutul functiei lor sa ne apere interesele se comporta precum niste avocati ai unei companii straine? Dar nu este de mirare, doar liderii partidelor care au fost la putere dupa 90 isi au originea in cuibul de securisti si tradatori care a fost FSN-ul. Acum avem la putere copiii FSN-ului care dovedesc ca practica acelasi jaf la drumul mare. Dupa 24 de ani in care traim sufocati de aceasta patura de paraziti credeti ca lucrurile se pot schimba inspre normalitate asa, din inertie? Acceptam sa le lasam copiilor nostri o Romanie condusa de a 3-a generatie de securisti hrapareti?

Ne-am indignat destul incat sa iesim in strada si sa cerem a nu mai fi luati de prosti. Ne-am strans, am marsaluit si ne-am cunoscut intre noi: tineri, educati si hotarati sa schimbam modul in care ni se administreaza ce-i al nostru. Am inteles ca guvernantii si parlamentarii sunt in slujba noastra, nu invers. Nu am marsaluit prin Bucuresti ca sa ma faca un reprezentant platit din banii mei “hipster”. Statul suntem noi, si il vrem inapoi! Stim cu totii ca trebuie sa facem ceva, dar hai la actiune concreta, oameni buni, nu s-a schimbat niciodata nimic doar facand dezbateri si protestand cuminte, mai ales ca nu suntem bagati in seama.

Pentru inceput trebuie sa realizam ca nu putem fi stapani in propria tara decat daca intr-un fel sau altul intram in Parlament si /sau Senat. Avram Iancu si pasoptistii au fost nevoiti sa infrunte cu arma in mana doua imperii pentru a castiga tara. Singura solutie democratica si fara violenta este de a ne organiza intr-un partid politic, sa trecem peste toate piedicile pe care le-au creat impotriva acestui lucru. Daca nu ne baga in seama, ne bagam noi singuri. 25 000 de semnaturi pentru infiintarea unui partid? Am iesit mai multi oameni in strada decat atat.

Este necesar, imperios si numaidecat, sa construim un partid organic, de jos in sus. Acest partid ne va reprezenta pe noi, cetatenii educati si totusi cei mai ignorati. Suntem ignorati pentru ca votul nostru nu se vinde, el se castiga! Majoritatea dintre noi suntem masteranzi, doctori pe bune, nu cu “copy-paste” in istorie, economie, sociologie, constructii, tineri cu idei si energie creativa. Ni s-au furat 24 de ani de dezvoltare, 24 de ani de potential… o generatie sacrificata. Daca nu actionam urgent, in 3-4 ani Romania va fi prea siluita, iar avantul revolutionar de astazi va fi iarasi inghitit de bolnaviciosul “oricum nu se schimba nimic”.

Cu totii asteptam un mare lider care sa ne organizeze, dar acesta nu este un film cu super-eroi, suntem oameni obisnuiti, insa politica nu este complicata daca scopul este reprezentarea dorintelor oamenilor. Trebuie doar sa invatam sa ne concentram asupra prioritatilor si sa ajungem la consens.

Nu vrem un partid de masa, ci unul care sa ne faca sa fim luati in serios. Vrem sa fie speranta ca in Romania s-a facut primul pas important catre normalitate si ca de azi incolo nu mai votam negativ!

Crowdsourcing politic si activism online

Vad necesar ca modul de organizare si functionare sa fie unul democratic, transparent, opus modului de functionare “cu usile inchise” al partidelor actuale. Trebuie sa dezbatem si sa votam statutul, precum si numele (propunerea mea este “Partidul Indignatilor”). Oricine doreste sa faca parte din aceasta initiativa este invitat sa faca propuneri care vor fi dezbatute si votate.

Pentru a face posibila o asemenea constructie avem nevoie de un cadru de dezbatere. Pentru inceput eu propun: pana vom avea o platforma speciala dezvoltata de noi (avem vreun dezvoltator de aplicatii online printre noi?), ne vom baza pe Facebook.

Dezbaterile trebuie sa se poarte intr-o maniera constructiva, in care opinia fiecaruia trebuie respectata. De asemenea, opiniile divergente trebuie argumentate cat mai convingator. Timpul alocat dezbaterii sa fie propus de initiator, dar nu mai putin de 48 de ore/subiect ( sau ulterior modificat cu acceptul majoritatii membrilor). La sfarsitul dezbaterii variantele vor fi votate, iar cea castigatoare va reprezenta consensul, consens care va fi respectat si de catre cei cu opinii diferite. Trebuie sa dam dovada de disciplina si respect unii fata de altii, altfel nu vom avea nici o sansa. In argumentatiile pro sau contra nu au ce cauta sarcasmul, ironiile si atacurile personale. Se discuta ideile, nu persoanele.

Ca si program politic propun urmatoarea baza de scopuri pe care putem adauga/modifica in functie de dezbateri:

Interzicerea mineritului cu cianuri pe teritoriul Romaniei.
Interzicerea exploatarii gazelor de sist prin mijloace care pot afecta siguranta mediului.
Sentintele de coruptie sa fie date doar cu executare si sa inceapa de la 6 ani pana la 20. Infractiunile sa nu se prescrie niciodata.
Nerespectarea promisiunilor electorale sa fie pedepsita cu pierderea mandatului.
Exportul de materii prime lemnoase sa fie interzis astfel incat procesarea lemnului sa fie facuta pe plan local.
Sustinerea asocierilor economice locale de tip cooperative (profitul impartit) prin acordarea de facilitati fiscale.
Declararea ilegala a comisioanelor si conditiilor abuzive din contracte.
Informatizarea urgenta a administratiilor publice
Liderii trebuie sa se nasca din respectul pe care il castiga de la oamenii pe care ii reprezinta si sunt obligati sa indeplineasca obiectivele stabilite democratic de toti membrii. Ii vom judeca pe baza rezultatelor.

Am creat pagina http://www.facebook.com/indignatii ca punct de plecare si intalnire pentru o actiune politica concreta. Trebuie sa strangem o masa critica de sustinatori activi la inceput, dupa care incepem dezbaterile. Daca aderati la ideea prezentata in acest manifest impartiti acest text, postati-l pe blog, lipiti-l pe lift, astfel incat toti oamenii de bine sa cunoasca initiativa.

Cine sunt eu nu este important, ci ideea pe care o propun. Nu am fost niciodata membru al vreunui partid politic. Interesul meu ascuns este ca vreau sa imi cresc copiii intr-o Romanie normala.

Sursa: Indignatii

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Eu zic sa studiem si propunerile dl-ui dr.in economie Constantin Cojocaru si propunerea dominiei sale,
    LEGEA COJOCARU.

  • Este strict necesar sa se rezolve si situatia locurilor de munca in Apuseni, dar este si mai necesar sa se rezolve stoparea abuzurilor incredibile care se fac cu bogatiile tarii. Motii in ultimii douazeci de ani s-au mai descurcat vanzand bradul muntilor pana la chelirea acestora. Despre minerit asa cum il stiu ei nu se va mai putea vorbi, asa ca spera degeaba ca vor merge in mina cu setul de carti de joc uzat pana la maximum de atata folosire si cu sticla de ceai care, de fapt contine palinca si cu mii si mii de zile de concedii medicale rezolvate cu doctorii in care luau 95 % din salariu iar daca mergeau la mina luau in functie de realizari cca 50-65 %. Si nici nu mai pot fi pontati in mina si ei sa construiasca vile in Cluj sau in Alba Iulia inginerilor lor si nici la coasa nu vor mai sta acasa cate 10 zile pontati in mina. In birourile intreprinderii nu vor mai fi nevestele, finele nasele, mandrele stabilor si tot cate trei unde trebuia sa fie una etc.Daca acestea enuntate si furturile enorme de la suruburi la lemn, de la teava, ciment, cabluri, furtune, la sina de cale ferata si vagoneti, (buni la casa omului sa tii in ei varul, bitumul, apa, si multe altele intr-o gospodarie) de la orice isi poate cineva imagina pana la aur, atunci mina este superrentabila. Daca inginerii nu se vor margini la a face apelul si la a incasa spaga de la mineri ca sa ii bage cu realizari mari (vorba unui sef de mina ca minerul trebuie sa stie ca salariul lui este in varful pixului domnului inginer si nu in cata roca a escavat el) si in loc de asa ceva sa imagineze tehnologii noi, superioare ca sa nu fie nevoie de canadieni ca sa vina cu acestea si sa ia ei smantana iar noua sa ne lase zerul. Si asta in timp ce ne laudam ca exploatam aur de doua mii de ani.

  • Locuri de munca…da, sigur.
    De ce asa-zisii mineri protestatari de la Rosia Montana erau imbracati la tipla, cu casti si echipamente complet noi, nefolosite vreodata ? Cine i-a sponsorizat ?
    Daca-s mineri sa ne arate toti mainile. Pun pariu ca majoritatea n-au tinut in viata lor o unealta in mana. Mai bine sa arate buletinele cu adresele lor de acolo…o sa fie clar ca-s majoritatea infiltratori.
    Ce cauta un moldovean (prezentat foarte des pe mai toate posturile TV de la noi, mai ales pe 22 Septembrie) sa se dea drept localnic si sa ceara loc de munca acolo, cu pretextul ca nu vrea sa plece in alta parte la munca ? Din moment ce e moldovean a plecat deja, fiind acolo.
    Pe ‘mineri’ si moldoveni platiti cu ora sa protesteze s-a mai identificat si un fost cadru militar printre ei. Ca sa vezi…si ala e brusc tot miner. E foarte clar cat de bine e pusa la punct inscenarea asta de catre cei ce au interes acolo. Dar distrugerea ruinelor Alburnus Maior in urma exploatarii ? Ca sa ramanem la subiect, organizatia cu acelasi nume se opune vehement exploatarii…si este fondata de localnici.
    Locuri de munca ? Propaganda ! Au plecat 7 milioane de romani din tara si nu a comentat nimeni si acum ca s-au gasit 33 de insi sa stea un pic la intuneric, probabil majoritatea platiti bine pentru asta, brusc s-au trezit toate televiziunile sa tipe.
    Daca vom merge pe principiul asta ne trezim ca maine cei din regiunea Moldovei vor cere sa se taie toate padurile pentru ca ei n-au locuri de munca si altceva inafara de exploatari forestiere nu stiu sa faca.
    Si apropos de asta, a mai aparut si o reclama idioata care baga subliminale pe tema ca sa zici saru’mana ca ai loc de munca…sa nu cumva sa mai ai pretentii la salariu sau la pauza. E clar, se vrea sclavie corporatista.
    Asta e doar un aspect. Mai exista cele istorice, econimice si strategice. Voi scrie in curand o sinteza mai ampla pe tema asta.

  • TEXTUL
    modificarii necesare, pentru Legea Nr.35/2008 si care s-a aflat in toate Scrisorile transmise “conducatorilor”!
    Pentru aducerea Parlamentului la Normalitate, Legea Nr.35/2008 se modifica astfel:

    /// In Art.48, se introduce “Aliniatul 0 (zero)”, se abroga Aliniatele (10), (12), (13), (14), (15), (16), (17), si se introduc Aliniatele (18), (19), (20), (21) si (22), astfel:
    –“Aliniatul 0 (zero)”: Se stabileste numarul “D”, de Deputati, si numarul “S”, de Senatori;
    –(Aliniatul 18): Dupa atribuirea mandatelor conform Aliniatului (11), castigate cu peste 50% din voturile exprimate in colegii, se calculeaza atat totalul voturilor valabil exprimate, cat si voturile valabil exprimate obtinute de catre fiecare dintre competitorii politici;
    –(Aliniatul 19): Voturile valabil exprimate pentru fiecare competitor politic, care au depasit pragul de 5%, se vor raporta la totalul voturilor valabil exprimate, obtinandu-se procentul de mandate ce se cuvine fiecarui competitor politic, din numarul de mandate ramase dupa atribuirea acelora castigate in colegii cu peste 50%;
    –(Aliniatul 20): Competitorii politici vor prezenta la BEC Lista ordonata a candidatilor de la 1 (unu) la “N”, a celor ce au obtinut in colegii MAI PUTIN de 50%, Lista stabilita de conducerea partidului sau aliantei politice impreuna cu cei care au candidat, dintre care vor accede in Parlament un numar de candidati, corespunzator procentului obtinut de competitorul politic;
    –(Aliniatul 21): Listele stabilite de competitorii politici si prezentate la BEC, vor fi transmise la AEP, unde se vor pastra pe toata durata legislaturii, iar posturile ce vor deveni vacante, vor fi ocupate de cei aflati pe Liste, in ordinea stabilita in Lista, CU EXCEPTIA ACELORA, carora forurile de conducere a partidelor, sau aliantelor politice, le-a RETRAS SUSTINEREA POLITICA!
    –(Aliniatul 22): Alegeri partiale se vor organiza DOAR atunci cand nu vor mai exista “rezerve” aflate pe Lista transmisa la AEP, destinate ocuparii locurilor ce devin vacante! ///

    Trebuie sa inteleaga oricine, ca modificarea de mai sus nu este conditionata de un anumit moment, ci poate fi facuta oricand, incepand de maine, peste o saptamana, peste trei sau sase luni, peste un an sau doi, etc. Cu cat mai repede, cu atat mai bine!

    Ing. pens. Dumitru Rizoaica, fost detinut politic in 1958-1963, si febr-aprilie 1986. Tel.0723.966.732.
    PS. In Scrisoarea Nr.26.209/27-12-2012, adresata presedintelui Basescu, ii spuneam acestuia:

    “Domnule Presedinte! …in cel mult o saptamana, de la inregistrarea acestei Scrisori, puteti iesi PUBLIC in fata Natiunii, pentru a anunta ca sustineti modificarea propusa, si ca invitati la consultari, pe aceasta tema, toate partidele parlamentare, pentru a le informa si a le solicita Acordul de a realiza aceasta modificare, cu ocazia Sesiunii Extraordinare pentru aprobarea Legii Bugetului (in ianuarie 2013)!”

  • DRAGI CAUZASI, MANIFESTANTI !

    Sa nu permitem politicienilor Nesimtiti si Ticalosi sa ne sfideze, si sa organizeze alegeri partiale pentru Parlament, cand acesta este déjà un “monstru” cu 588 de parlamentari!
    Toti acesti ticalosi, Basescu, Ponta, Crin, Blaga, DD, MRU, Pavelescu, etc., au primit de la mine atat modificarea efectiva a Legii Nr.35/2008, prin care sa se aduca Parlamentul la NORMALITATE, cat si solicitarea de a o promova cat mai URGENT!
    In 23, 24 si 25-09-2013, am transmis Televiziunilor Nasul TV, B1 TV, RTV, Antena 3, Realitatea TV, Digi 24 si TVR, o Scrisoare prin care le solicit sa-i cheme “la raport”, in numele alegatorilor romani, pe Nesimtitii de politicieni, care, prin comportamentul lor, aduc o grava ofensa atat inteligentei poporului roman, cat si Ratiunii, in general!
    Acele Televiziuni care nu isi vor face datoria de purtatori de cuvant, ai nostri, vor dovedi, fara dubii, ca apartin acelei parti a presei, pe care noi, manifestantii, am numit-o: “Presa romana, plina de minciuna!”

    SA NU INCETAM PROTESTUL, pana cand politicienii Nesimtiti si Ticalosi nu vor accepta modificarea Legii Nr.35/2008, si nu vor realiza NORMALITATEA Parlamentului, prin egalarea numarului de parlamentari, cu numarul colegiilor in care s-a votat!
    Modificarea li s-a transmis “mura-n gura”, iar aceasta i-ar afecta DOAR pe “traseisti”! Prin aceasta modificare, TRASEISMUL ar primi cea mai grea lovitura din istoria politicii romanesti.

    Daca noi, poporul roman, alegatori, jurnalisti, societate civila, manifestanti anti-sistem ticalosit, etc., nu vom reusi sa impunem clasei politice ticalosite si CCR-ului, care o sustine, acest Act de Normalitate, atunci putem fredona cu totii, popor, jurnalisti, politicieni, membri CCR, etc., distihul din piesa “Viitorul e maculatura”, de Vlad Zografi, care glasuieste astfel: “Mama noastra la noi toti/ Tara de tampiti si hoti!”

    Bucuresti, 22-09-2013. Ing. pens. Dumitru Rizoaica, fost detinut politic 1958-1963, si februarie-aprilie 1986. (Am fost la Periprava intre 1959 si 1960). Tel.0723.966.732.

    PS. Cei ce intrati pe internet si FB, vedeti si http://dumitrurizoaica.blogspot.com/.

  • @nic carasteanu
    Prietene, esti cu pluta total! Tot dati cu motii in sus si motii in jos, dar restul populatiei crezi ca nu vrea un loc de munca? Bine ca “motii” au defrisat Apusenii, hai sa-i plangem ca nu mai au ce taia. Ai fost prin Apuseni? Ai vazut ce casoaie de super neam-pros si-au ridicat? Mai scuteste-ma de tampeniile astea cu locurile de munca! Jumatate din populatia activa lucreaza in stainatate, la negru in tara sau sunt fara ocupatie. Dupa ce ti-a trecut anul de somaj pur si simplu dispari din evidenta ANOFM, de aia kkt-ul asta de tara sta atat de “bine” la capitolul “SOMAJ”, sub 6% in UE, sa mori de ras! Da, vreau si eu sa am un job sigur si platit omeneste, dar nu ma baricadez in beci ci ies in Piata Univ cu dorinta de a schimba raul din radacina, nu sa infiintez niste locuri de munca efemere!