Economie Extern Politică

Manifestație anti-austeritate la Bruxelles, după summitul european

merkelPeste o mie de demonstranți (potrivit organizatorilor apropape 2 000), în majoritate sindicaliști și militanți ecologiști, au înconjurat vineri, după încheierea lucrărilor summitului european – mai devreme decât fusese stabilit inițial – clădirea în care își află sediul Comisia Europeană.

Unii manifestanți din zona agricolă învecinată au pătruns în cartierul european al Bruxellesului la bordul a 30 de tractoare.

Încercuirea instituției europene, au declarat reprezentanți ai acțiunii de protest, a avut un “caracter simbolic”, având drept scop să se spună “STOP” austerității și tratatului de liber schimb în curs de negociere cu Statele Unite.

Concomitent, a relatat agenția de presă Belga, un grup de aproape 200 de persoane au ocupat “FoodDrink Europe”, lobbyul industriei agro-alimentare la nivel european, amplasat la Bruxelles.

Un alt grup de circa 100 de persoane, reprezentând șapte organizații de tineret, au pătruns în sediile “Business Europe”, o federație a antreprenorilor europeni.

Opriți de forțe polițienești să se apropie de sediul Comisiei Europene, manifestanții au dat foc efigiilor unor lideri europeni, cea mai frecventă fiind cea a Angelei Merkel.

“Concluziile Consiliului European spun că trebuie accentuată austeritatea și să se încheie în 2015 negocierile UE cu SUA” – a declarat V. Sebastien, unul dintre organizatorii acțiunii de protest.

Cadrul european, sublinia el, fixează drept obiectiv austeritatea iar guvernele naționale, inclusiv al nostru, o aplică ad literam. Dar aceasta este o austeritate pentru cei mai săraci, pentru cei ce trăiesc din salariul lor, nu pentru multinaționale și acționari. Se vede rezultatul aceste politici în Grecia, în Spania sau în Italia, sunt politici ce nu funcționează și care nu fac decât să accentueze inegalitățile”.

Autor: Maria Capitaine

Sursa: Curierul National