Politică

Mafia şi ţepele goale

vlad-the-impaler-woodcutÎn Ghepardul lui Lampedusa spune cineva la un moment dat, în plin avînt revoluţionar şi unificator, mi se pare că prinţul Salinas însuşi: „Trebuie să schimbăm totul, ca să nu schimbăm nimic!” Ceea ce mă sperie din ce în ce mai tare în România e că mecanismele democraţiei – printre care şi alternarea la putere – funcţionează de bine de rău, asta în timp ce mafiotismul devine o forţă tot mai cuprinzătoare, încît îşi cumpără politicieni, indiferent cine vine la putere. Economia neagră, aceea care nu plăteşte impozite şi care-i aduce în faliment pe cei care încearcă să facă afaceri corect, tinde să sufoce economia aflată la vedere. Şi asta cu ajutorul politicienilor şi după cum se vede, chiar cu sprijinul miniştrilor. Economia neagră nu numai că îşi cumpără politicieni sau funcţionari de stat la toate nivelurile, dar are, mai nou, oamenii ei care ajung în parlament şi prin guvern. Bonzii economiei negre de la noi vor fi oricînd gata ca la noi să schimbe totul, la faţadă, ca să nu se modifice nimic în profunzime.

Cînd vezi că pînă şi numărul 2 din Ministerul de Interne e acuzat că are afaceri în economia neagră, ori îţi iei cîmpii din România, ori începi să te gîndeşti tot mai serios la soluţia de tip „care pe care”. Nu vreau să plec din ţară, dar cu cine să te aliezi pentru „care pe care”? Cu parlamentari cumpăraţi de economia neagră? Cu Ministerul de Interne în care descoperi că au fost infiltraţi oameni din economia neagră? Ultima şansă ar fi societatea civilă. Dar în momentul în care societatea civilă ar redeveni o forţă în România, cine îmi garantează că băieţii din economia neagră nu se vor strecura şi acolo, direct sau cumpărînd lideri de opinie? Aşa că, după părerea mea, pe măsură ce economia neagră se încoţopeneşte în economia României, vom ajunge în situaţia ca economia parazitară să o copleşească pe cea aflată la vedere, încît pentru a supravieţui să fie silită să iasă la vedere. Pînă atunci însă în loc să ne resemnăm cu ideea că în Romînia nu se poate schimba nimic, mi se pare mai firesc să încurajăm fiecare tentativă a procurorilor de a schimba cîte ceva în raportul de forţe dintre economia neagră şi economia aflată la vedere. Ca să cîştige primul său mandat, Traian Băsescu le dădea întîlnire „la ţepe” corupţilor de pe vremea lui Adrian Năstase. Împodobeşte careva dintre rechinii marii corupţii vreuna dintre ţepele simbolice ale lui Băsescu? Nu, ba chiar de cînd e PDL la putere numărul celor care ar trebui trimişi la ţepe a crescut zdravăn.

Azi îmi spunea cineva că trebuie atacat şi distrus sistemul mafiotic de la noi. Sînt de acord, dar pînă la distrugerea acestui sistem mă mulţumesc şi cu scoaterea din joc a oamenilor care-l reprezintă.

Cristian Teodorescu
sursa: voxpublica.realitatea.net

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • CEI CARE AR TREBUI TRIMISI LA “TEPE” AR TREBUI TRIMISI IN FRUNTE CU TRAIENEL BASESCU.EL ESTE MAFIOTUL NUMARUL 1 A ROMANIEI.NU I-AR MAI MURI MULTI IN FATA.SA NU MOARA PANA NU PRIMESTE BINECUVANTARE(IERTARE) DE LA TOATE PERSOANELE CARE SUFERA DE PE URMA LUI SI A SISTEMULUI CONDUS DE EL.MULT BINE A DISTRUS IN ROMANIA SI MULT RAU A ADUS.SA-I MANANCE CANCERUL SI TOATE BOLILE POSIBILE DE PA PAMANTUL ACESTA.

  • Imi cer scuze pentru ceea ce voi spune.Dar noi,astia care sesizam toate aceste lucruri si de care ne ingrozim,nu facem la fel?Spunem si nu facem nimic.Ne plangem la colturi,pe internet,suntem viteji la noi in curte.Asa ne trebuie.Ne meritam soarta.Prin Bucuresti cand e vorba sa se iasa in strada,vezi si cativa batranei bucuresteni ca ies sa vocifereze,in rest toti stau in banca lor.Cine e mai de vina?Noi sau ei?

  • NEICA.IN ROMANIA LUCREAZA MAFIA(S.R.I. SI SERVICIILE SECRETE).CAND E VORBA DE GREVA GENERALA:GREVA GENERALA SA FIE(CUM SE INTAMPLA IN GRECIA,ITALIA,FRANTA,ANGLIA,SP
    ANIA–SI ALTE TARI DIN LUME).IN ROMANIA SA ORGANIZAT GREVA GENERALA UNDE AR FI URMAT SA SOSEASCA DINTOATA TARA REPREZENTANTI LAMITINGUL DIN CAPITALA.A INTRAT S.R.I.-UL IN ACTIUNE SI A DESTABILIZAT ACTIUNEA PE MOTIV CA A MURIT MAMA LUI BASESCU.SI HAIDETI SA FIM CRESTIN SA NU SE CREIEZE PANICA IN TARA CA A MURIT MAMA PRESEDINTELUI TARII.DAR PRESEDINTELE TARII CATE PERSOANE A OMORAT?MICSORANDU-LE PENSIA NEAVAND CU CE TRAI.CATI DIN CEI CARE URMARESC ACESTE SITU-RI CUNOSC IN CE SARACIE SE SCALDA ROMANIA? SERVICIILE SECRETE SI S.R.I. AR FI BINE SA SE OCUPE DE INSTITUTIILE CHEIE ALE MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE,GUVERN,PARLAMENT SI TOATE CELELALTE.VA VENI TIMPUL CAND VOR FI TRASI LA RASPUNDERE CA ACEI DE PE TIMPUL LUI CEAUSESCU.DE ACESTEA SA SE OCUPE ACESTE SERVICII ABILITATE ALE TARII.NU DE DESTABILIZAREA GREVELOR.ACESTI GENERALI SI OFITERI DE RANG SUPERIOR VETI FI OMORATI CA NISTE SOBOLANI.CONSUMATI BANII CONTRIBUABILILOR DE POMANA.SA VA FIE RUSINE PORCILOR DIN S.R.I. SI SERVICIILE SECRETE.DE CE NU VA DATI DEMISIA CA ESTE MAI BINE SI EFICIENT(JANDARMERIE,POLITIE,S.R.I.SERVICIILE SECRETE SI CHIAR ARMATA DACA MAI EXISTA).CONSUMATI BANII POPORULUI DE POMANA.DECAT SA SE IMPOZITEZE TERENURILE NELUCRATE;MAI BINE SA LE I-A IN ARENDA ACESTI VIERMI.ACESTE CAPUSE.