Politică

LULUȚA, PAȘOL NA ANCHETA!

Parlamentul a votat comisia care trebuie sa afle ce cauta Laura Kovesi acasa la Gabriel Oprea: „Persoanele citate sunt obligate sa se prezinte… In cazul refuzului nemotivat de a raspunde solicitarilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea organelor de urmarire penala… Refuzul poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala”. Cititi componenta Comisiei.

laura-kovesi

Parlamentul Romaniei a votat, in sfarsit, infiintarea Comisiei de ancheta privind fraudarea alegerilor prezidentiale din 2009, care, printre altele, trebuie sa afle ce cauta sefa DNA Laura Kovesi (foto) acasa la Gabriel Oprea, impreuna cu sefii SRI de la acea vreme, George Maior si generalul Florian Coldea. Decizia de infiintare a comisiei a fost luata, joi 11 mai 2017, de plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor, cu 241 de voturi “pentru” si 86 “impotriva”. Evident, impotriva infiintarii comisiei au votat parlamentarii PNL si USR, sustinatori declarati ai institutiilor represive ale statului roman.

Comsia de ancheta isi va incepe activitatea in cursul saptamanii viitoare. Este de asteptat sa vedem ce se va intampla cu sefa DNA Laura Kovesi. Daca aceasta va fi chemata la audieri, si daca aceasta va accepta sa se prezinte in fata Comisiei. Un eventual refuz al Laurei Kovesi de a veni in fata Comisiei de ancheta va atrage o plangere penala impotriva sefei DNA pentru omisiunea sesizarii, dupa cum prevede Hotararea pentru constituirea Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential.

Art. 8 din Hotararea de constituire a Comisiei stabileste ca:

(1) In vederea audierii, Comisia de ancheta parlamentara poate cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau in cadrul celorlalte organe ale administratiei publice si care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei. Persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata Comisiei de ancheta parlamentara.

(2) In cazul refuzului nemotivat de a raspunde solicitarilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducatorului autoritatii sau institutiei unde isi desfasoara activitatea persoana citata, in vederea aplicarii in mod corespunzator a prevederilor regulamentelor de organizare si functionare a institutiei respective sau poate propune sesizarea organelor de urmarire penala pentru infractiunea prevazuta de articolul 267 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.

(3) Comisia parlamentara poate invita orice alta persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei si care accepta sa fie audiata. Persoana invitata poate raspunde si in scris comisiei de ancheta parlamentara, furnizand informatiile solicitate sau poate transmite prin posta documente sau celelalte mijloace de proba pe care le detine si care sunt utile comisiei de ancheta.

(4) Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute, care sunt utile activitatii comisiei, poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala.

(5) Dispozitiile procesual civile cu privire la citarea, invitarea, prezentarea si ascultarea martorilor, precum si cele privitoare la prezentarea inscrisurilor sau efectuarea expertizelor se aplica in mod corespunzator”.

Comisia de ancheta va fi condusa de senatorul PSD Mihai Fifor, iar din ea vor mai face parte urmatorii parlamentari:

Adrian Tutuianu (PSD)

Dorel Caprar (PSD)

Liviu Plesoianu (PSD)

Oana Florea (PSD)

Mihai Weber (PSD)

Eugen Nicolicea (PSD)

Lucia Varga (PNL)

Daniel Fenechiu (PNL)

Cezar Preda (PNL)

Robert Turcescu (PMP)

Antal Istvan (UDMR)

Mihai Gotiu (USR)

Eduard Darca (USR)

Steluta Cataniciu (ALDE)

*Cititi aici proiectul de hotarare de consitituire a Comisiei de ancheta privind fraudarea alegerilor prezidentiale din 2009

Autor: George Tarata

Sursa: Lumea Justitiei

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • ei si ce???o sa dispara mafia din Justitie???o casta de sparilori,manglitori.