Politică

Ludovic Orban, rezidențiatul și “medicii desculți”

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a explicat că a discutat cu mai mulți specialiști din Sănătate și, la acest moment, nu vede utilitatea examenului de rezidențiat pentru medici.



Am discutat cu specialiști în rezidențiat și mi se pare un examen discutabil asupra căruia ar trebui să vedem dacă mai este sau nu mai este necesar fiindcă nu mi se pare normal ca după ce ai absolvit o facultate, ți-ai dat examenele, mai trebuie să mai dai încă un examen ca să trebuiască să-ți profesezi meseria pentru care te-ai pregătit”.

Această declarație (care dovedește o necunoaștere a sistemului și a directivelor europene) este periculoasă și poate zdruncina din temelii modalitatea de specializare a medicilor. Mă simt obligat să fac două precizări.

  1. Sistemele de învățământ medical din Europa, SUA, Canada sunt construite pe două paliere obligatorii: licență și specializarea într-un domeniu. La medicină (conform sistemului Bolognia) în cei 6 ani de facultate este cuprins și masteratul. După obținerea licenței, urmează specializarea pe domenii realizată în cadrul rezidențiatului. Se întâlnesc două situații: țări, care nu au specialitatea “medicina de familie” și atunci absolvenții pot profesa după examenul de licență ca medici generaliști (Austria, Italia) și țări care au specialitatea medicină de familie” și absolvenții trebuie să parcurgă rezidențiatul (cazul României). În rest, pentru toate celelalte specialități este obligatoriu rezidențiatul. În toate țările, selecția se realizează fie prin concurs de dosare, fie prin examen. Aceasta deoarece numărul de locuri este limitat de capacitatea (posibilitatea) de instruire a spitalelor și a facultăților de medicină. De exemplu, Franța alocă în fiecare an examenului de rezidențiat un număr de locuri care acoperă 80% dintre solicitări.
  2. Nu știu dacă domnul Ludovic Orban s-a consultat în realitate cu specialiști în rezidențiat (nu știam că există o astfel de specialitate). Dacă da, atunci fie că sunt habarniști, fie sunt maoiști, adepți ai conceptului medicii desculți. Termenul ”medic desculț” a apărut în Shanghai, în perioada revoluției culturale comuniste chineze. Atunci, medicii erau reeducați în închisori și lagăre. A apărut un deficit major de personal medical. Mao, însă, continua să impună programe agresive de sănătate pentru care era nevoie de medici. În consecință, s-a găsit o soluție: bărbații și femeile din mediul rural (care urmau linia partidului) și persoane cu studii superioare non-medicale din mediul urban au fost înscrise la un curs de trei până la șase luni de formarea medicală. Acești cursanți au fost învățați anatomia, bacteriologia, diagnosticul bolii, acupunctura, prescrierea medicamentelor medicinei clasice chineze, dar și occidentale, controlul nașterilor și îngrijirea maternă și infantilă. După ce au terminat studiile, au devenit ceea ce se numea un medic desculț și au plecat să acorde asistență medicală “calificată”. Activitatea lor a inclus și educația pentru sănătate și predarea igienei sătenilor (cum ar fi: spălarea mâinilor înainte de mese sau după vizitarea latrinei). Prin acest program, în 1965, existau aproximativ un milion de medici desculți.

Vrea domnul Orban să implementeze acest sistem chiar dacă ar duce la nerecunoașterea studiilor medicale în U.E.?

În concluzie, atunci când te referi la un domeniu important și sensibil (așa cum este medicina) este indicat să fii bine documentat și să faci declarații responsabile. Dacă nu ești pregătit, aplică un vechi proverb: Tăcerea e de aur.

P.S.1: Să fim onești: nu numai domnul Orban, Ludovic Orban, are astfel de idei insolite. În 1970, OMS, câteva țări în curs de dezvoltare și Uniunea Sovietică doreau să ia în considerare programul “medicul desculț“ al Chinei ca o alternativă la sistemul de sănătate occidental. Au renunțat repede.

P.S.2: Termenul de medici desculți era utilizat pentru că, în perioada recoltei, medicii lucrau desculți alături de țărani în orezării.

Autor: Vasile Astărăstoae

Sursa: Vasile Astărăstoae Facebook

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Ce face mandolinistul se cheama “damage control”.
    Au realizat cata ura au strans ei, si mai ales stapanul lor prin blocarea rezidentiatului (si a Tarii in general) si incearca acuma sa-i imbuneze cumva pe cei care au pierdut rezidentiatul datorita intelepciunii lor.