Analize și opinii Politică

Liderii politici europeni: “Cel mai RĂU într-o democraţie este să te abţii să mergi la vot”

Hannes Swoboda, preşedintele grupului socialiştilor europeni, îi îndeamnă pe români să meargă la vot, pentru a spune clar dacă îl mai vor sau nu pe Traian Băsescu preşedinte.

“Dacă un referendum este prevăzut în Constituţie şi este declarat legal de Curtea Constituţională, trebuie să se aibă încredere în cetăţeni, că ei ştiu cum trebuie să voteze. Dacă dl. Băsescu crede că este încă un preşedinte cu o largă susţinere a cetăţenilor, atunci el trebuie doar să le ceară cetăţenilor să meargă la vot şi să-şi exprime votul pentru el. Nu este un semn de încredere să le spui cetăţenilor să nu se ducă la vot, că, astfel, «eu voi pierde». Cred că românii trebuie să meargă la vot, să spună clar dacă îl mai vor sau nu pe preşedintele Băsescu. Toată Europa vrea să vadă un semn clar din partea poporului român, altfel, disputa va continua. Mai precis: are susţinere Traian Băsescu, atunci este preşedintele României, nu are, atunci trebuie să asculte vocea poporului”, a explicat Swoboda.

Şi Marc Tarabella, coordonator al legăturilor cu partidele social-democrate din centrul şi estul Europei, este de părere că îndemnarea românilor să nu se prezinte la urne nu reprezintă un apel demn de un democrat:

“În primul rând, pe 29 iulie cetăţenii români trebuie să se prezinte în număr cât mai mare la urne, ca să voteze “pentru” sau “împotriva” menţinerii sau nu a domnului Băsescu la preşedinţia republicii. Este primordial să se mobilizeze. Într-o democraţie, votul este arma cetăţeanului. Cel mai rău într-o democraţie este să te abţii să mergi la vot.

Este ruşinos şi nedemn pentru un autentic democrat. Şi poate că domnul Băsescu nu este cu adevărat un democrat. Şi dacă astăzi România a ajuns în acest punct, este şi pentru că el a exagerat, a folosit fără îndoială puterea pentru scopuri personale, şi nu în interesul cetăţeanului român. Aşa că, de aici, votul pentru sau contra lui. Băsescu ar trebui să accepte asta şi ar trebui chiar să îşi mobilizeze partizanii să voteze pentru el. Vor fi şi oameni care vor vota împotriva lui. Asta este esenţa democraţiei. Dar a le cere să nu voteze nu este un apel demn de un democrat”.

sursa: ghimpele.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI

    Domnule preşedinte Traian Băsescu, dovediţi că aveţi o scânteie de conştiinţă şi demisionaţi înainte de referendumul din 29 iulie. Acest gest ar fi o dovadă de curaj, de iubire de ţară şi de demnitate naţională. Căci este de dorit să salvaţi vaporul cu preţul căpitanului, decât să scufunzi o ţară naufragiată în întuneric şi negaţie.

    Dumneavoastră, fost căpitan de vas, după aproape opt ani de mandat, ştiţi mai bine decât noi toţi prin ce ape tulburi trece această ţară verde, numită de toţi comentatorii antichităţii Terra Mirabilis. Şi dorită acum în mod special de statul Israel. Conştiinţa şi recunoaşterea valorilor, naţionale şi universale, sunt două elemente fundamentale ale fiecărui popor.

    Domnule preşedinte, dumneavoastră sunteţi o conştiinţă în poziţia în care vă aflaţi, iar poporul român este o conştiinţă în poziţia în care l-a pus Dumnezeu. Aşa încât nu e nimic extraordinar să fim conştienţi şi să recunoaştem valorile naţionale şi universale. Conştiinţă nu e luxul câtorva, uni recunosc valorile iar alţii nu. Conştiinţa şi recunoaşterea valorilor acestui popor este o simplă obligaţie pentru toţi romanii de pretutindeni. Noi am fost creaţi pentru aceasta.

    Inconştienta este o ţară, o patrie, conştiinţă, un exil. Iar eternitatea României este chiar Cheia cu care vom şti cum să intrăm în istoria culturii universale şi în civilizaţia lumii, prin acest exil perpetuum care se cheamă revoluţia conştiinţei. “Cultura este puterea popoarelor”, ne spune Mihai Eminescu. “ Fiecare popor are dreptul odată în istorie să devină o mare naţiune. Un popor fără cultură dispare din istorie”, ne spune Emil Cioran. Un popor fără istorie adevarată dispare din cultura universală. Iar istoria adevarată este stiinţa faptelor care nu se repetă

    Domnule preşedinte, noi romani suntem daci şi atlanţi de peste şase mii de ani în Fortăreaţa Carpatică. În acest moment greu al istoriei unei mari înşelătorii umane, s-ar putea ca aceasta cheie a României să fie chiar în mâinile dumneavoastră. Dovediţi curaj şi bărbăţie şi predaţi cheile atlanţilor din Carpaţi, nu lemurienilor care vorbesc limba maru, având rădăcina în sanscrita şi ebraica veche. Vă cer lucrul acesta, pentru că istoria universală, care se făureşte şi se scrie acum pe „cerul deschis” al Internetului, ne spune că lemurienii au fost (şi încă mai sunt) cei care au oprit evoluţia universului tehnologic, evoluţia naturală a ştiinţei viului şi implicit evoluţia popoarelor sărace înghiţite în sfera de putere a Timpurilor Moderne.

    Vă mulţumesc pentru atenţia acordată!

    Constantin Milea Sandu