Analize și opinii Politică

Leul dă proba de foc în două săptămân

Ziua de 17 iunie, când sunt organizate alegerile din Grecia, va da “foc” pieţelor financiare. Rezultatul scrutinului va decide soarta monedelor europene.

În timp ce unii bancheri cred că euro se îndreaptă firesc spre 5 lei, banca centrală pare să apere cu înverşunare nivelul de 4,5 lei/euro. Ieri, leul a rămas aproape de cel mai mic nivel atins vreodată în raport cu euro: cursul oficial de 4,4646 lei/euro a fost cu doar 0,14 bani sub minimul istoric.

Moneda este ajutată de Banca Naţională, care pare să fi intervenit ieri atât prin vânzare de euro, cât şi prin “aranjarea” cursului oficial.

“BNR a prezentat o cotaţie mai mică decât cea care reieşea din calcule, dar diferenţa nu a fost atât de mare ca vineri”, a spus pentru EVZ un dealer din piaţă.

Pe de altă parte, tensiunile de depreciere din pieţe au fost mai mici ieri şi pentru că piaţa londoneză, reperul pieţelor financiare europene, a fost închisă. Moneda europeană s-a apreciat în raport cu dolarul, ceea ce a permis ca şi leul să se întărească faţă de moneda americană. Cursul a scăzut de vineri până ieri la 3,5918 lei/dolari.

Ce va fi zilele viitoare

În prezent, BNR pare a încerca să prevină trecerea euro dincolo de palierul 4,5 lei.

“Fără intervenţia BNR, sunt perioade în care palierul ar putea fi trecut şi într-o singură zi”, spune dealerul citat. Deocamdată, nivelul 4,5 lei/euro nu a fost atins însă nici pe piaţa interbancară, unde maximul a fost 4,49 lei/euro. Ziua “adevărului” pentru monedele europene este de aşteptat să fie 17 iunie, când vor avea loc alegerile parlamentare din Grecia.

Pieţele se tem de o victorie a partidelor extremiste şi de stânga care se opun planului de austeritate negociat de eleni cu Uniunea Europeană şi care ar putea grăbi ieşirea statului elen din zona euro. Ce s-ar putea întâmpla cu leul în această situaţie?

“Cred că riscă cei care vorbesc despre o prognoză aproape firească a cursului spre 5 lei/euro dacă se întâmplă ceva în Grecia”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Pentru întregul an, Comisia de Prognoză anticipează un curs de 4,4 lei pentru un euro. Anul trecut, cursul mediu a fost de 4,23 lei/euro.

Raluca Florescu
sursa: evz.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu