Politică

Lege: reclamele la medicamente, interzise pe TV!

52401245ef2f9Proiectul, votat de Senat. Legea merge spre promulgare la președinte.

Plenul Senatului a aprobat, astăzi, interzicerea reclamelor explicite pentru medicamente la radio și televiziune, precum și interzicerea totală a publicității pentru medicamentele care se eliberează cu rețetă, relatează HotNews.ro.
Farmaciile sunt și ele lovite de propunerea legislativă aprobată de senatori, astfel sunt interzise prin lege reclamele: ”care indică ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau un etalon pentru celalalte farmacii, precum și publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată pentru medicamente”.

Senatul a fost camera decizională, după ce Camera Deputaților a adoptat-o tacit, iar legea va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Proiectul legislativ a primit raport de respingere din partea comisiilor de fond, însă a fost aprobat în plenul Senatului cu 100 de voturi pentru și 7 voturi împotrivă.

Potrivit textului proiectului legislativ aprobat de Senat: ”Se interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase difuzată în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune”.

Orice formă de publicitate, cu excepția celei din audiovizual, pentru medicamentele eliberate fără rețetă trebuie să fie aprobată în prealabil de către Agenția Națională a Medicamentelor.

De asemenea, se interzice publicitatea în orice mediu pentru produsele medicamentoase care se eliberează cu rețetă.

În expunerea de motive, senatorul UDMR Alexandru Vegh argumenta că:

”Venim cu această inițiativă dată fiind amploarea pe care a luat-o publicitatea ascunsă la medicamente și influența negativă și înșelătoare pe care o are asupra populației, aspecte care se datorează, în general, publicității prin televiziune și radiodifuziune … automedicația poate duce la complicații grave de sănătate, iar pacienții nu ar trebui să se trateze după ureche, în baza celor auzite la radio sau la televizor despre un medicament”.

Aceasta propunere legislativa ar lovi puternic industria media. Industria farma a fost principalul investitor in publicitate in Romania in 2014: ocupa primul loc intre industriile care cumpara reclama, cu 13% din piata de publicitate, potrivit raportului Zenith Romania Advertising Expenditure Forecast.

Autor: Carmen Maria Andronache

Sursa: Pagina de media

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Si care ar fi problema ca ar fi lovita industria aia ? Oare sunt singurul săturat de lăturile numite televiziuni care trăiesc de pe urma acestei industrii ?