Analize și opinii

Lecţia Turciei pentru România

De când n-am mai auzit o pledoarie a unui lider politic pentru România?

Peste sala de conferinţe se lasă liniştea. Este unul dintre acele momente pe care nu-ţi poţi permite să le pierzi. Suntem la Forumul Energetic al Mării Negre, organizat la Istanbul de Atlantic Council. Ministrul turc al Finanţelor, Mehmet Şimşek, răspunde unor temeri americane legate de noua politică dusă de Ankara. Turcia nu mai este aliatul docil al Statelor Unite de până acum câţiva ani. Ea duce o politică din ce în ce mai curajoasă în Orient, mediază conflicte, se implică puternic în Caucaz, se transformă într-un nod energetic de primă mărime – 70 la sută din resursele Uniunii Europene trec prin Turcia. Totul, în paralel cu eforturile de aderare la UE.

Este adevărat, spune ministrul, Turcia a crescut de şapte ori comerţul cu ţările Orientului Mijlociu. Dar asta a ajutat-o să înfiinţeze peste un milion şi jumătate de noi locuri de muncă şi a contribuit la creşterea economică susţinută a Turciei, în pofida crizei globale: circa 7 la sută în 2010. Sunt încă multe de făcut, dar stabilitatea economică şi politică a Turciei înseamnă şi stabilitatea Europei. Sala izbucneşte în aplauze. Poţi sau nu să susţii vocaţia europeană a Turciei. Dar nu poţi rămâne insensibil la o asemenea pledoarie pe care un lider politic o face pentru ţara sa.

Ca român, nu poţi să nu te întrebi de când nu ai mai auzit o pledoarie a unui lider politic pentru România şi nu atacuri la adresa adversarilor. La reuniunea de la Istanbul au venit doi prim-miniştri, al Turciei şi al Georgiei, miniştri ai Economiei şi Energiei din mai multe ţări ale regiunii Mării Negre, inclusiv vecinul nostru bulgar. A fost şi o participare americană puternică – printre alţii, trimisul special al Secretarului de Stat pentru resursele energetice din Eurasia, Richard Morningstar sau Zbigniew Brzezinski, consilier de securitate al preşedintelui Jimmy Carter. România a fost reprezentată de trei persoane de la Ministerul Economiei, care au putut fi zărite mai mult în pauzele de cafea.

Văzând reprezentanţii elitei politice turce, premierul Recep Erdogan sau negociatorul şef cu UE, Egemen Bagiş, un promiţător politician de doar 40 de ani, îţi explici de ce în primăvara viitoare va fi inaugurată linia de metrou pe sub Bosfor, ce va lega Europa de Asia. Sau de ce linia de tren de mare viteză dintre Istanbul şi Ankara este în stadiu avansat de construcţie. Sau de ce mai bine de jumătate dintre şcolile şi spitalele din ţară sunt construite în ultimii opt ani. Turcia nu e perfectă, are problemele ei. Dar sistemul ei politic şi administrativ poate genera elite, iar asta se simte.

A fost o bună lecţie pentru România, pe care, însă, nu a prea avut cine să o recepteze. Reprezentanţii ei tocmai îşi făceau cumpărăturile în Marele Bazar.

Ovidiu Nahoi

sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • pentru aceasta pledoarie ai dreptul la doua in favoarea depopularii romaniei si a demitizarii istoriei noastre ; ti-ai castigat credibilitatea pentru a-ti duce la indeplinire misiunea.

  • am fost in Turcia, iar in drumul spre Bodrum m-au uimit campusurile universitare din fiecare oras, care aratau modern si erau amplasate la periferia oraselor, dar m-a impresionat si marimea sistemului de irigatii, care practic l-am vazut pe terenurile agricole de pe langa toate soselele.