Politică

Lecția de patriotism

Miercuri a fost 4 iulie, ziua Statelor Unite ale Americii, poate cea mai mai cunoscută și mai sărbătorită zi națională de pe mapamond. Fiecare post important de știri de la Washington până la Berlin și de la Moscova la Montevideo a avut cel puțin o relatare în jurnalele de știri despre ziua Americii. Așa arată o campanie de soft power la nivel global care funcționează impecabil.



Dincolo de amintirea sau chiar sărbătorirea zilei naționale a SUA pe glob, ”Ziua Independenței” este sărbătorită pe teritoriul american cu mare fast. În New York a fost organizat cel mai mare foc de artificii din ţară, la care au asistat trei milioane de spectatori şi 12 milioane de telespectatori. În Washington, Jimmy Buffett a susţinut un concert alături de Orchestra Simfonică Naţională iar astfel de concerte, discursuri ale liderilor politici și focuri de artificii au avut loc pe tot întinsul țării.

Americanii sunt patrioți, dicolo de propaganda de la Hollywood, dincolo de puterea de propagandă externă, este clar că acest popor știe să-și prezinte țara într-o lumină bună chiar și atunci când vorbim de agresiuni militare sau daune colaterale. Ei cred în ”visul american”. Discursurile lor politice vorbesc despre patrioți și patriotism, despre datorie și țară, despre înaintași și totuși nimeni nu l-a sancționat pe Obama sau pe Bush că este naționalist.

În cazul României, orice politician care amintește în discursul său de Mihai, Ștefan sau Mircea este sancționat de presă ca fiind un naționalist fanatic, un exaltat care vrea să scoată România din UE și NATO. Noi suntem dresați de un sfert de secol să fim patrioți cu limite. Noi trebuie să fim mai degrabă europeni și după aceea români. Noi și atunci când strigăm pe străzi că ”nu ne vindem țara” ( vezi cazul Roșia Montană) o facem de dragul globalismului și la comandă străină pentru că Bruxeless-ul sau interesele lui Soroș sunt mai aproape decât județul Alba, acolo unde se află Roșia Montană.

De ziua noastră națională avem liber, unii se uită la paradă, alții merg în city break în străinătate fiindcă au prins o zi liberă și fac punte cu weekend-ul. iar cei mai mulți trec peste această zi ca peste oricare alta, prinși cu grijile cotidiene.

Am împrumutat multe de la americani, dar lecția lor de patriotism ne scapă de fiecare dată. Ne plac filmele de la Hollywood cu soldați americani, cu eroi care salvează lumea de extratereștri, dar rar sesizăm că în fiecare din aceste producții este vorba despre datoria pe care un soldat o are față de țara lui.

Autor: Alexandru David

 

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Observand cu atentie evenimentele constatam ca americanii sunt patrioti, insa America nu este independenta. Nu in conditiile actuale de fond si de forma.
    Independenta straluceste, emana maretie prin toti porii, siguranta, securitate, stabilitate, corectitudine, moralitate, legalitate. Parerea mea, vizibila in infrarosu.