Politică

Kovesi, legată la borne electrice

De la mare distanță, cel mai mare eșec din cariera doamnei Laura Codruța Kovesi, supranumită Zeița, se numește procurorul Mircea Negulescu, supranumit Portocală. Sau Zdreanță. În același timp, cel mai mare succes al ei ca șef DNA ar fi capul lui Liviu Dragnea. Între aceste două extreme se întinde câmpul ei de luptă. Este ca și cum ar fi conectată la două borne electrice. Nu mai urmează decât scânteia. Sau flacăra.



De ce, în primul și în primul rând, Mircea Negulescu și nu vreunul dintre celelalte eșecuri ale DNA? În definitiv, se pierd procese răsunătare. Sunt infirmate, rând pe rând, din lipsă de probe sau din încălcări ale procedurilor, din ce în ce mai multe dosare emblematice ale DNA. Ies la iveală stenograme și înregistrări, care dovedesc exstența unor derapaje în activitatea oamenilor instituției. Până la cel mai înalt nivel. Binomul, care întărea extrem de mult forța de șoc a instituției, a sărit și el în aer. Iar indivizi ca Mircea Negulescu, s-a dovedit că populează – și încă în număr mare – Direcția Națională Anticorupție. Și atunci de ce tocmai acest procuror se identifică cu marele eșec?

Răspunsul nu este prea complicat. În repetate rânduri, doamna Laura Codruța Kovesi, vorbind despre activitatea instituției pe care o conduce, s-a referit expres fie la performanțele din activitatea lui Mircea Negulescu, fie la statutul DNA Prahova de unitate model. Imaginea lui Negulescu este lipită ca un timbru pe emblema DNA. Până în prezent, în ciuda numeroaselor dzvăluiri, acesta este doar suspendat – și s-ar putea să fim aburiți la acest capitol – iar recent a fost și spălat de către CSM. Care l-a găsit, profesional, curat ca lacrima. S-a ajuns astfel în situația în care apărătorii DNA, mascați ca vectori de opinie pe platourile televiziunilor care-i primesc, au ajuns să afirme că, cel mult, acest Negulescu ar avea câteva mărunte defecte morale. Care nu știrbesc însă în vreun fel activitatea sa de mare profesionist în domeniul luptei anticorupție. Negulescu devine o bornă tocmai din acest motiv. Pentru că se identifică cu DNA, constituind în mod oficial un exemplu de bune practici profesionale și pentru că o întreagă tabără, care susține instituția din interior și din exterior, face zid în jurul lui. Căderea lui Negulescu, tocmai fiindcă este atât de îmbrățișat de DNA, generază cea mai grea lovitură din istoria instituției.  Și se pare că tăvălugul nu mai poate fi oprit. Acest Negulescu, zis Portocală, zis și Zdreanță, este pe cale de a se prăbuși.

O victorie la puncte a Laurei Codruța Kovesi, aflată în cel mai de cumpănă moment al carierei sale profesionale pe frontul anticorupție, ar însemna, pe de-o parte, salvarea lui Negulescu, și, pe de altă parte, adjudecarea celui mai mare premiu, prin eliminarea lui Liviu Dragnea și a unei părți din Guvernul României. Având drept consecință politică o schimbare a majorității parlamentare. Un scor nul ar însemna pierderea lui Negulescu dar, în același timp, decapitarea PSD. Dar dacă Negulescu nu poate fi salvat iar Dragnea nu poate fi executat?

În această eventualitate, nimeni nu o mai poate salva pe Laura Codruța Kovesi. Nici bâlbâielile Ministrului Justiției. Nici susținerea necondiționată a procurorului general. Nici fanii ei încă numeroși atât în țară cât și în străinătate. Nici președintele Klaus Iohannis. Nici CSM. Și nici ambasadele care, până mai ieri, au împodobit-o cu ordine și medalii.

Dacă Kovesi pierde pe ambele fronturi, prăbușirea ei va fi totală. Iar cariera ei în fruntea acestei insttuții va fi consemnată în istorie ca o pagină neagră. Pentru moment însă, ea stă prinsă de cele două borne, așteptând să vadă cum va face față șocului electric.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Sorin Rosca  Stanescu

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • In tara in care un medic neurochirurg la varsta de 84 de ani inca opereaza, alegand sa intre in politica pt. a obtine cate ceva pt. spital, Leon Danaila, in fata caruia ma inclin cu respect, in tara in care o mama alege sa se arunce in fata trenului impreuna cu cei trei copilasi din cauza saraciei…va rog, sa nu invocati o anume stare de tulburare, extrem de motivata in context, tulburarea ca stare generala, tulburarea din temelii a societatii, dezintegrarea unei natiuni, in tara in care 95% din capital apartine elementului strain – procent care ridica un mare, mare semn de intrebare asupra modului in care DNA a inteles sa lupte impotriva coruptiei, in tara in care se pornesc vijelii, tornade, furtuni “din senin”?!, in care salariul mediu pe economie sta-n coada clasamentului statelor dezvoltate, noi, realizam totusi performanta de a descifra mecanismul hibrid, demasca tehnicile e aplicate asupra poporului si patrimoniului national. Zeita sa fie cheia?!
    Of, Doamneee!