Politică

Juncker, Iohannis te trage-n piept cu statul de drept

„Nicio zi fara inventii” pare sa fie noul logo al Comisiei Europene. Jean-Claude Juncker, presedintele ei, a gandit ca e momentul ca UE sa ajunga la rezultate maxime cu mai putine eforturi financiare. Motiv pentru care a propus un buget care prevede posibilitatea suspendarii, reducerii sau restrictionarii accesului la finantarea din partea UE in mod proportional cu natura, gravitatea si amploarea deficientelor care afecteaza statul de drept.



Ce risipa de vorbe pentru a masca, de fapt, ca statul de drept trebuie sa fie asa cum vrea UE, nu dupa cum il vedem noi. Valabil si pentru altii, care bat cu pumnul in masa.

Politica asta prosteasca, a ciocului mic, nu poate decat sa-l avantajeze pe Iohannis. Pe de-o parte, pentru ca isi poate manifesta plenar supusenia fata de stapani. Iar pe de alta, pentru ca, in tara, ii va ridica mingea la fileu sa-si faca mendrele.

Domnia legii calare pe libertatile cetateanului

Pentru Iohannis, jocul este insa destul de alunecos. In primul rand pentru ca nu stie cu adevarat ce este statul de drept, altfel decat il definiste el in discursurile lui lipsite de substanta. Este greu sa ii explici ca intr-un stat de drept se pune accent pe domnia legii si pe libertati individuale. Dar si mai greu este sa il convingi ca Romania se confrunta cu domnia legii asupra libertatilor individuale. Vrand-nevrand, ajungi tot la subiectul Justitie, unde Iohannis crede ca poate face excelenta doar cu experienta unui primar de provincie. De ce nu l-as vedea pe cetateanul presedinte jucand la doua capete? Romania este stat de drept, va trambita el pe toate drumurile europene care duc in batatura lui Juncker. Are tot interesul sa fie baiat cuminte si silitor cand UE bate din pinteni. Viitorul lui depinde de asta. Iar in tara va aplica politica pe invers, sustinand ca Romania are derapaje mari de la statul de drept.

Justitia, culcat si botul pe labe!

De ce ar face asta? Nu ma opreste nimeni sa cred ca nu se va da in laturi sa invoce suspendarea sau restrictionarea accesului la fondurile UE, numai cu scopul de a aduce Justitia unde vrea el. Un fel de Justitie ca si guvernul lui. Care sa stea drepti, culcat sau cu botul pe labe, dupa cum dicteaza el sau UE. O Justitie care, asa cum arata acum, pe buna dreptate, nu are nicio legatura cu statul de drept. Nu stiu cum vede Iohannis statul de drept, atat timp cat nici in clipa de fata nu are o pozitie transanta fata de protocoalele incheiate de SRI cu institutii care acopera o plaja larga din Justitie. Ba n-a auzit de ele, ba nu l-au interesat, ba nu comenteaza discutiile din spatiul public. Nu-l intereseaza ca o Justitie facuta dupa urerche sau la ordin e o vulnerabilitate. Si ce daca e? Si apoi, de ce sa-l intereseze? Interesul lui este sa nu se ajunga la protejata lui si a UE, nimic altceva. Despre care stat de drept vorbeste el cu Juncker, cand acesta ori nu stie nimic din justitia subterana practicata in Romania, ori stie doar banalitati plimbate pe sub nas, intre doua guri zdravene de coniac? Si intr-un caz, si in celalalt, Iohannis nu face altceva decat sa-l traga in piept pe Juncker.

Mai rau ca betiva satului

Contrele lui actuale fata de legile Justitiei fac parte dintr-un joc al amanarilor la nesfarsit. Are un meci de rezolvat cu PSD, care nu i-a cazut bine la lingurica de cand a castigat alegerile. Treba lui, dar de ce pe spatele unei natiuni care doar si-a manifestat optiunea politica? Cand un presedinte se razboieste cu propriul popor tot stat de drept se numeste? Cand un presedinte trimite semnale catre judecatorii Curtii Constitutionale cum sa traga de timp, tot stat de drept se numeste? Care? Ala in care Justitia e mai tavalita decat betiva satului pe sub garduri? Imi pare rau, dar in conditiile astea lui Iohannis cred ca i-ar fi cu mult mai usor sa defineasca statul de drept prin insasi definitia, ca la scoala ajutatoare: statul de drept este atunci cand! Atunci cand ce? Atunci cand! Si gata, ca deja e prea mult.

Autor: Valentin Boeru

Sursa: National.ro