Politică

Jucătorul mimetic…

ponta-victor-ganditorAcum, chiar are ocazia sa intre în rolul de „jucător”! Căci este cam ultima etichetă neplagiată. Şi cum nu îl ajută defel abilitatea de scenarist politic pentru a fi un adevărat lider „jucător”, aidoma aceluia pe care îl copiază, se foloseşte de resursele bugetare pentru a-şi asigura o imagine invers proporţională cu valoarea guvernării sale.

Evident, nu o să intre în calamburul diversionismului de înaltă clasă. Îl depăşeste cu mult ceea ce nu se limitează la maimuţăreală, imitaţie ori înşelăciune. Nu va încerca să prindă între „buturile” şantajului de clasă adversarii, nu atât cei ai PSD-ului, cât mai ales pe cei ai „persoanei” sale, ci va trasa, din poziţia de copil de mingi (statut pe care doar el şi-l închipuie ca fiind echivalent cu cel de „jucător”) o linie roşie dincolo de care să pice în offsaid bugetar toţi cei potrivnici lui.

Rectificarea bugetară i-a oferit dară prilejul de a face şi el pe „jucătorul”. De a lua de la cei ce, nefiindu-i slugarnici, i-au fost împotrivă, pentru a-i „răsplăti” pe cei ce-au fost alături de el de la primele paragrafe de guvernare plagiate.

Întâiul cartonaş a fost arătat, cum altfel când nu îţi poţi înfrâna ranchiuna?!, Cotrocenilor, de unde a retezat bani pe măsura mandatele de reprezentare neprimite de la Traian Băsescu. Un alt cartonaş a fost dat Curţii Constituţionale pentru eroarea de a fi sprijinit jurisprudenţa dorită de locatarul Cotrocenilor. Căci, dacă din cauza judecătorilor de la CCR, ei, guvernanţii (care se identifică direct cu „statul”) vor trebui să plătescă 20 de milioane de lei pentru tergiversarea Statutului parlamentarilor (întârziere provocată de faptul că „preşedintele Traian Băsescu a contestat proiectul la Curtea Constituţională”) atunci şi CCR trebuit privat, în contabilitatea lui Victoraş Po(n)teraş, de o anumită sumă. Nu una semnificativă, pentru că nu e bine să te pui rău cu judecătorii CCR (mai ales când visezi să candidezi la preşedenţie, iar aceștia trebuie să îți confirme mandatul!), dar cât să le dai un semnal de avertizare.

Şi a luat din visteria CCR pentru că, se explica Pepelea, exercitarea democraţiei sub lămpaşul de veghe de la Cotroceni a costat prea mult (cele 20 de milioane de lei), deşi, pentru exercitarea aceleiaşi „democraţii”, dar una cu urna furată la referendum, costul a fost cu mult mai mare. Tot vreo 20 de milioane, dar de euro… Desigur, după respingerea Codului insolvenţei de către aceiaşi judecători, ne-am fi aşteptat ca CCR să fie desfiinţat, printr-un grohăit pe post de ordonanţă de urgenţă, pentru infracţiunea de a fi sprijinit, tot după cugetarea lui Pepelea, evazioniştii. Iar un cartonaş galben a primit şi distinsa ANI care prea îşi bagă fustele prin fotoliile pesediştilor. Aşa că i s-a tăiat și ei „diurna” într-un avertisment care pare a nu fi funcţionat de vreme ce şeful lui ANI l-a cam ironizat pe premier replicând că oricum nu îi mai trebuiau banii respectivi!

Şi cum Victoraş pare a fi primit un anumit „răvaş”, a decis sa nu mai facă nici o Românie industrială, nici una agrară (tăind şi banii de la investiţii şi pe cei de la Agricultură), ci una de delaţionişti, dând fonduri, „fără număr”, la toate servicile secrete. Zice gura târgului ca răsplată pentru efortul acestora de a i se fi resuscitat vizita în SUA (şi, Doamne fereşte!, ca premierul să fi fost primit şi de către Obama!).

La polul opus democraţiei împărţirii bugetare, cine a fost umil, ba, s-a dedicat cu trup, suflet şi plagiate premierului, a fost recompensat. Printre ei şi „Titus” Moliciune de la „Externe”, care, nu numai că l-a apărat pe Pepelea când râdea lumea de el pentru furăciunile intelectuale, dar, autoplagiindu-se, i-a devenit şi frate de cruce. În acest fel, „Externele” a primit bani suplimentari. Atât pentru umilul gest al lui Titus de a fi servil până la capăt, dar, mai ales, pentru că vin alegerile! Iar la europarlamentare, PSD va trebui să fure mai bine decât au furat mai agârţ, când le-au suflat pedeliştii voturile. Prin urmare, nişte bani în plus pentru a asigura votului în diasporă o viteză mai mare decât cea a mecanismului lui Baconschi (evident, plagiat între timp de pesedişti) nu strică!

Răsplătit va fi şi „dl Goe” de la Interne. Nu a reuşit să ne transforme în pietoni, nu încă!, dar s-a străduit. În plus, cum iarna-i lungă (şi doar taxele vor concura cu nămeţii), acesta va trebui să-i garanteze „şefului” liniştea socială prin braţul gazoarmat al pretorienilor guvernamentali, jandarmii, care vor trebui stimulaţi financiar pentru a acţiona „fără complexe”.

În front a stat cu mâna la cozoroc şi lăcătuşul şef de Cameră, care a primit fonduri suplimentare pentru deputaţi. Nu întâmplător mai mult decât Antonescu la Senat, care cam ciripeşte potrivnic. Dar care se poate îndrepta la rându-i, şi încasa mai mult pentru somnul senatorilor la următoarea rectificare, mai ales că a început să-i sufle în pânză lui Pepelea pentru viitorul joc al acestuia de-a preşedintele de ţară.

Autor: Cezar Adonis Mihalache
Sursa: Ziarul Natiunea