Politică

Joschka Fischer: Iarna nu mai vine Moş Crăciun, vine criza gazelor

gazeEuropa este parţial vinovată pentru criza gazelor de iarna trecută şi dacă această criză se va repeta la iarnă, pentru că nu a luat suficiente măsuri pentru reducerea dependenţei de Rusia, a declarat Joschka Fischer, consultant pentru Nabucco, fost ministru de externe al Germaniei.

Până acum, iarna însemna venirea sărbătorilor. Acum, iarna nu mai vine Moş Crăciun, vine criza gazelor”, a spus Fischer, prezent la Bucureşti la conferinţa Energy in Central and Eastern Europe, organizată de Forum Invest.

Oficialul s-a referit, astfel, la declaraţiile premierului rus, Vladimir Putin, potrivit cărora situaţia de iarna trecută s-ar putea repeta.

Fischer a mai spus că nu trebuie acuzată Rusia, pentru că şi această ţară depinde de piaţa de desfacere a gazelor din Europa. Un sfert din gazul consumat de europeni provine din Rusia, iar 80% din aceste volume tranzitează Ucraina. Compania de stat ucraineană Naftogaz şi-a plătit în totalitate factura pentru gazele ruseşti livrate în luna august, declarau, la începutul lunii septembrie, reprezentanţii companiei.

La 3 septembrie, premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a declarat că tarifele de tranzit pe teritoriul ucrainean al gazelor ruseşti către Europa vor fi majorate cu 65-70% de anul viitor. Pe de altă parte, Gazprom susţine că aceste taxe vor creşte cu 51-59%.

Trei săptămâni de frig

Iarna trecută, când Ucraina a avut pretenţii similare, livrările de gaze către Europa prin acest stat au fost sistate timp de trei săptămâni. Comisia Europeană a avertizat încă de acum câteva luni că există riscul ca o nouă criză a gazelor să aibă loc în această iarnă, din cauza conflictului dintre Moscova şi Kiev, şi a recomandat statelor membre să îşi ia măsuri de precauţie.

La mijlocul lunii august, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, aprecia că reluarea unor relaţii normale cu actualii lideri de la Kiev este imposibilă. Situaţia s-ar putea schimba după 17 ianuarie, când în Ucraina vor avea loc alegeri prezidenţiale.

O altă problemă care ameninţă alimentarea cu gaze a Europei este slaba capacitate financiară a Ucrainei de a plăti gazele care sunt înmagazinate şi care permit, în mod tehnic, activitatea de tranzit. Ucraina găseşte cu greu resurse de la o lună la alta pentru a-şi plăti facturile şi dă emoţii întregii Europe ori de câte ori mai întâzie chiar şi cu o zi.

Cosmina Croitoru , Florentina Cioacă

sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu