Politică

Iulian Capsali: “Imaginea trădării și a rușinii”

Demolarea statuii lui Mihai Viteazul, aflată în Piața Unirii din Oradea, e o mișcare perfidă a lobby-ului separatist, a transilvanismului secesionist. În fond, ce poți reproșa când este înlocuit de statuia Regelui Ferdinand? Nu mai poți spune nimic, nu-i așa, căci tot un unificator a fost. Doar că au înlocuit un muntean, un Ban al Craiovei, cu origini materne aromâne (alții spun grecești, e de discutat), în tot cazul, un “balcanic” de geniu, cu un neamț, mult mai acceptabil pentru spiritele secesioniste.



Mihai Viteazul – care sper să fie canonizat într-un final – are câteva păcate de neiertat în ochii “transilvaniștilor”:

*A unit cele trei state românești, chiar dacă pentru scurt timp, dând românilor prima dată conștiința faptului că Unirea este un act posibil; și-au găsit apartenența comună.

**A înființat la Alba Iulia o Mitropolie ortodoxă și a ridicat o Catedrală (1597) pe măsura importanței administrative, instituind o capitală a ortodoxiei din Transilvania. A dotat Mitropolia cu o tiparniță de carte bisericească, necesară pentru răspândirea Cuvântului între români.
Catedrala fost demolată de austrieci odată cu ridicarea fortificației de tip Vauban, la 1715.

***A introdus româna ca limbă de cancelarie domnească și dat legi, care înainte se dădeau doar în maghiară, germană și latină.

Asta este pe scurt. A făcut mult mai mult pentru români și Ortodoxie – printre altele, ca fapt divers, a pus primar român la Cluj – însă cel mai important este că a dat statut și a oficializat ierarhia și preoțimea Bisericii Ortodoxe: în Transilvania erau patru biserici oficiale, dar nu și cea Ortodoxă.

Mihai Viteazul a redat demnitatea poporului român înrobit în Ardeal, ceea ce slugile trădătoare de azi nu pot uita și ierta.

Autor: Iulian Capsali

Sursa: Iulian Capsali Facebook

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Cand iti bati joc de unul dintre cele mai mari personalitati a neamului romanesc, nu meriti decat sa fii spintecat! Parerea mea!

  • Mihai Viteazul a redat demnitatea unui popor inrobit, a facut Unirea, in final, tradat si ucis.

    Un primar intelept ar fi gasit o solutie potrivita, un loc in inima targului si pentru statuia regelui Ferdinand.

    Demolararea statuii lui Mihai Viteazul reprezinta un act de barbarie, o actiune antiumana, antisociala, antinationala, anticrestina, degradanta, primitiva, un act de inalta tradare.

    p.s.: Papa Francisc beatifica pe banda rulanta cate 33 ( clerici, cardinali, maicute ET C) in vederea canonizarii, tema despre care speram sa vorbeasca cu ocazia vizitei mult asteptate. Sa ne indrume cum sa-I canonizam pe Mihai Viteazul, Arsenie Boca, fiinte de lumina, adevar, virtute, personalitati marcante… pana la 33 si mai mult de-atat!