Politică

Italia: Parlamentarii condamnați, privați de pensie

Mafia: a Montecitorio flash-mob, stop vitalizi a condannatiParlamentul italian a decis joi să suprime pensiile pentru aleșii condamnați pentru crime grave sau care au adus atingere imaginii instituției. Măsura va intra în vigoare în următoarele două luni, informează AFP, citată de Agerpres.

“Acesta este un puternic semnal de moralizare” a politicii, a comentat, pe Twitter, Laura Boldrini, președinta Camerei Deputaților.

Președinții celor două camere ale parlamentului italian, Laura Boldrini și Pietro Grasso, sunt cei care au elaborat această propunere, menită să suprime pensiile pentru foștii parlamentari condamnați la pedepse mai mari de doi ani de închisoare, pentru asociere cu mafia, terorism sau pentru atingere adusă administrației publice.

Chiar dacă toți responsabilii politici s-au pronunțat în favoarea unei asemenea măsuri, unii o consideră insuficientă și cer pur și simplu anularea sistemului de pensii speciale pentru aleși.

Alții estimează că măsura ar fi trebuit să facă obiectul unei veritabile legi, nu să țină de o decizie internă a parlamentului.

Spre deosebire de pensiile altor cetățeni italieni, “rentele” aleșilor nu sunt acordate de sistemul de securitate socială, ci de parlament. Aceste pensii speciale nu suportă comparație cu modestele cotizații plătite de aleși în timpul mandatului lor.

Sursa: Cotidianul