Politică

Ironia sorții: acum 2 zile, ministrul de externe Comănescu a felicitat Guvernul belgian pentru succesul înregistrat în lupta împotriva terorismului

21032016_lazar_comanescu_003_slMinistrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a avut, luni, la Bruxelles, o întrevedere cu ministrul belgian al Afacerilor Externe și Europene, vicepremierul Didier Reynders, prilej cu care a felicitat Guvernul acestui stat pentru succesul înregistrat în aceste zile în lupta împotriva terorismului, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, cei doi oficiali și-au exprimat satisfacția pentru “substanța dialogului politic bilateral” și au avut o rundă de discuții privind stadiul și perspectivele cooperării bilaterale pe toate palierele.

După cum precizează MAE, Comănescu și Reynders au subliniat angajamentul comun pentru dinamizarea relațiilor economice sub toate aspectele: stimularea investițiilor reciproce, identificarea și demararea unor proiecte concrete, intensificarea schimburilor comerciale care au depășit deja pragul de 2 miliarde de euro, extinderea ariei de cooperare la domenii mai puțin explorate în prezent.

“Întrevederea a prilejuit și un schimb de opinii consistent asupra temelor de actualitate ale agendei europene, precum aprofundarea integrării europene, migrația, spațiul Schengen, zona Euro, combaterea terorismului. Ministrul Lazăr Comănescu a felicitat Guvernul federal belgian pentru succesul înregistrat în aceste zile în lupta împotriva terorismului”, se mai arată în comunicatul MAE.

Pe de altă parte, menționează sursa amintită, o temă de discuție a constituit-o și problematica vecinătății estice, în special situația din Republica Moldova, Ucraina, relațiile UE cu Federația Rusă și acordul recent UE — Turcia.

“Ministrul Lazăr Comănescu a reiterat angajamentul solid și constant acordat de România aspirațiilor europene ale Republicii Moldova și susținerea eforturilor acesteia în vederea redemarării agendei de reforme, subliniind, în acest context, necesitatea unei politici unitare și ferme a Uniunii Europene în vecinătatea estică”, arată MAE.

Ambele părți au reafirmat interesul pentru continuarea proceselor de integrare europeană, context în care Lazăr Comănescu a subliniat progresele pe care România le-a înregistrat în domeniul economic în ultimii ani, “care îndeplinesc criteriile europene în materie”, și a subliniat contribuția pe care țara noastră o aduce deja la funcționarea spațiului Schengen.

“Cu referire la migrație, cei doi miniștri au arătat că prioritatea rămâne punerea în aplicare a măsurilor agreate la nivelul Uniunii și consolidarea cooperării cu partenerii externi și au evocat importanța unei soluții durabile prin combaterea cauzelor profunde ale fenomenului migrator. Consultările au inclus și subiecte de pe agenda internațională, cu accent pe situația de securitate din vecinătatea sudică și estică a UE”, punctează sursa citată.

În marja vizitei efectuate în Belgia, ministrul Lazăr Comănescu a avut și o întrevedere cu funcționarii români din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), adaugă MAE.

Autor: Cătălin Alexandru

Sursa: Agerpress

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu