Politică

Iranul ar putea suspenda duminică exporturile de petrol către statele UE

Parlamentul de la Teheran ar putea deja duminică să aprobe un proiect de lege privind suspendarea completă a exporturilor de petrol din Iran către ţările membre ale Uniunii Eu­ro­pene, înainte ca embargoul european asupra petrolului iranian să intre complet în vigoare, relata în ediţia sa de ieri “Financial Times”, citând o declaraţie făcută de Emad Hosseini, reprezentantul Co­mite­tu­lui pentru Energie din Mej­lis (legis­lativul iranian).

“În cazul aprobării acestui pro­iect, guvernul nostru va fi obligat să sisteze vânzările de petrol în Europa înainte ca UE să-şi impună embargoul asupra petrolului din Iran”, a subliniat Emad Hosseini. “Mulţi parlamentari, printre care mă număr şi eu, abia aşteaptă să adopte acest proiect de lege, în con­formitate cu care niciuna din ţă­rile europene care au votat pentru instituirea de sancţiuni împotriva Iranului nu va mai putea cum­păra nici măcar o singură picătură de petrol din Iran”, a spus un alt deputat iranian Nasser Soudani, într-un interviu pentru ziarul “Teh­ran Times”. Potrivit acestuia, sanc­ţi­unile im­puse de Occident Ira­nu­lui vor afec­ta puternic Europa în­săşi. În primul rând, spune el, ţă­ri­le europene nu vor avea cu ce în­lo­cui petrolul iranian, iar pe de altă parte preconizatul embargo asupra petrolului din Iran va duce la o creştere semnificativă a preţului la “aurul negru”.

El mai consideră că, într-un fel sau altul, europenii vor continua să cumpere petrol iranian prin intermediari, ceea ce le va spori semnificativ cheltuielile.
“Proiectul de le­ge vizează să oblige Guvernul să înceteze să mai vândă petrol Eu­ropei înainte de a intra în vigoare embargoul UE”, a confirmat un alt parlamentar, Has­san Ghafourifard, pe site-ul de In­ternet al Majlis.

“De ce să nu sistăm imediat toate exporturile de petrol în ţările din UE şi să ne orientăm către alţi clienţi, de altfel, numeroşi, dispuşi să cumpere hidrocarburile noastre”, comentează, la rândul său, pu­blicaţia locală “Kayhan”, preluată de agenţia de presă RIA Novosti.
Miniştrii de Externe din UE au aprobat la începutul acestei săptă­mâni la Bruxelles instituirea unui embargo, în etape, asupra petrolului iranian. Conform noului pachet de sancţiuni, este de aşteptat ca începând cu 1 iulie a.c. toate cele 27 de ţări membre ale UE, care în prezent se aprovizionează cu pe­trol de la Iran, să-şi sisteze în tota­litate importurile de “aur ne­gru” iranian.

Iranul vinde aproximativ 20 la sută din petrol ţărilor europene, în special Italiei, Spaniei şi Greciei.

sursa: cronicaromana.ro