Analize și opinii Politică

Ipocrizia este lubrifiantul societatii

Oameni politici, reprezentanţi ai bisericilor şi delegaţi ai diverselor asociaţii religioase s-au întâlnit recent la Palatul Parlamentului la Micul Dejun cu Rugăciune.

În fața unei asemenea realități aproape că speranța se înfiripă în privirile noastre. Încep să fie înălțate rugăciuni pentru a se căuta salvare dincolo de spațiul lumii noastre! Putem sta liniștiți de acum, mai ales că tema întâlnirii a fost strâns legată de infuzia spiritualului în sfera politică! Cu atâția politicieni ”convertiți” în timpul micului dejun țara este ca și salvată! Criza este rezolvată…

Nu este o noutate că un asemenea eveniment are loc în România. Nu suntem inovatori în această priviță. Alte țări mai civilizate au deja o tradiție de invidiat în organizarea unor manifestări de acest gen. Singura diferență ține de calitatea…ipocriziei.

O societate în care politicul este rupt de valorile spirituale ale comunităţii este o societate schizofrenică; construcția socială având nevoie de amândouă în acelaşi timp. Însă această construcție nu se realizeză printr-un mic dejun cu sau fără rugăciune. Ci este un exercițiu permanent care ține în primul rând de calitatea omului.

Insa, românii sînt religioși pe hîrtie. Statistic stăm foarte bine! Infuzia de ritualuri religioase nu este similară cu spiritualitatea autentică. Iar mătăniile nu țin loc de etică. Din acest punct de vedere etica religioasă este prezentă în discursuri, însă lipsește cu desăvârșire din practică. Și nu doar de la politicieni, ei fiind doar produsul unei societăți create după chipul și asemănarea lor!

Acum ”mai marii” noștri au ieșit la rugăciuni! Nimic rău în aceasta…dacă un asemenea exercițiu ar fi și o practică consecventă și consistenta a vieții lor. Însă preocupările țin de o cu totul altă natură. Oare câți dintre liderii politici sau religioși mai dau atenție preceptelor biblice: “Să nu furi!“, “Să nu minți!“, “Să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți!” care sunt doar trei dintre multele porunci creștine flagrant încălcate în societatea românească?!

Acest eveniment îmi aduce aminte de un episod biblic, când în condițiile unei “etalări publice” a sentimentului religios similare evenimentului din Romania , care nu era însă însoțit de o concordanță între fapte și cuvinte, Dumnezeu a trimis un profet, numit Isaia, demolând ”Micul Dejun cu Rugăciune” al evreilor:

” Urăsc sărbătorile şi praznicele voastre; Mi-au ajuns o povară, nu le mai pot suferi. Când vă întindeţi mâinile, Îmi întorc ochii de la voi; şi oricât de mult v-aţi ruga, n-ascult: căci mâinile vă sunt pline de sânge!”

Desigur, era un alt timp, însă procedura a rămas aceeași. Oameni care par a fi ceea ce nu sunt, politicieni care pozează ”învăluiți” în haine religioase, lideri spirituali îmbrăcați cu un alt gen de blană! Tuturor acestora profetul Isaia le oferea soluția:

“Spălaţi-vă deci şi curăţiţi-vă! Luaţi dinaintea ochilor Mei faptele rele pe care le-aţi făcut!Încetaţi să mai faceţi răul! Învăţaţi-vă să faceţi binele, căutaţi dreptateaocrotiţi pe cel asupritfaceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă!”

Oops! Greu de făcut! Mai bine…un mic dejun cu rugăciune!

autor: prof. Lehaci Florentin

sursa: proatitudine.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Stimate domnule profesor, articolele dumneavoastră mă ung pe suflet, dar rămân şi îndurerat că ceea ce scrieţi sunt convins că depăşeşte cu mult capacitatea de înţelegere a majorităţii guvernanţilor.Am certitudinea că singurele cuvinte care ar fi pe înţelesul lor, sunt nişte înjurături neaoşe româneşti.Dar fiţi convins că majoritatea guvernanţilor, au “frigiderele pline de carne” din partea majorităţii românilor.

  • NICI O DATA IN LUMEA ASTA BOGATUL NU O SA-L CREADA PE SARAC SI SATULUL PE CEL FLAMAND.ASTEA SANT NISTE REGULI DE CAND LUMEA SI PAMANTUL CARE NU VOR SCHIMBA UMANITATEA.AMIN.

  • Doru,
    Aceasta incerc sa fac. Sa imprim o alta viziune despre viata. Nu ma adresez guvernantilor fiindca sunt slabe sanse ca ei sa inteleaga ceva. Insa, pe langa ei mai sunt multi altii care incearca sa mai tina ochii deschisi. Acestia trebuie ajutati sa ramana in picioare!
    Acesta trebuie sa fie un obiectiv esential…

  • Manole,
    Este adevarat ce spui, insa vreau sa iti spun ca exista tari care au o cultura crestin democrata dezvoltata care incearca sa tina situatia in echilibru. Si unele chiar reusesc. Faptul ca la noi nu prea functioneaza ar trebui sa ne punem intrebari chiar asupra fibrei religioase a populatiei. Mai suntem crestini sau doar mimam???

  • STIMABILILOR.VAD CA SANTETI FOARTE BINE INFORMATI SI DOTATI.DAR,DACA E SA DISCUTAM DESPRE CRESTINISM:CAUTAM ALTA CALE.PENTRU CA;CRESTINISMUL ESTE UNUL SI DEPINDE CUM ESTE INTERPRETAT(LUPUL I-SI SCHIMBA PARUL;DAR,NARAVUL BA.)IN FIECARE RELIGIE IN PARTE.SA DISCUTAM DESPRE FIBRA RELIGIOASA.ESTE INUTIL.URMARITI SITUL ACESTA:http://www.youreporter.it/video_yr_zoom_scontri roma 14 dicembre.DUPA CARE VOM PUTEA DISCUTA DESPRE SITUATIE IN ECHILIBRU CHIAR SI ASUPRA FIBREI RELIGIOASE A POPULATIEI.AMIN.