Politică

Întrebări pentru cei 14…

votati-maDin viteza cu care se desfăşoară lucrurile, fie din necunoaştere, sau fie din ignoranţă, sunt nenumărate întrebări izvorâte din realităţile cotidiene pe care unii dintre noi nu şi le pun. Prin urmare am decis să deschid această cutie a Pandorei, plină de întrebări şi invit pe toţi romanii la meditaţie asupra răspunsurilor, care trebuie să fie directe, realiste până la lacrimi şi netrunchiate. Să ne răspundem nouă înşine direct şi fără ocolişuri în faţa oglinzii şi fără zăbavă, tranşant!

– De ce trebuie menţinut şi susţinut acest sistem politic infect care de 25 de ani a reuşit să distrugă economia, cultură, învăţământul, mediul, sănătatea naţională?

– Ce a reuşit să demonstreze sistemul actual? În afară de incompetenţă şi neprofesionalism în toate domeniile şi de o spoială ruşinoasă de kitsch-uri?

– De ce politicienii au nenumărate drepturi   şi respectate, în faţa celor care îi aleg? De ce au atâtea privilegii, salarii imense, secretară, maşină la scară, chiria şi diurna plătită, deplasării decontate oriunde în ţara sau în afară? Toate acestea din bugetul ţării, al nostru, al tuturor!

– Pentru ce motiv legea electorală nu este schimbată, pentru ca accesul pe listele electorale să nu se mai facă pe criterii politice, ci numai pe baza unor teste de evaluare. Ocuparea tuturor funcţiilor în stat să nu se mai facă pe numiri ci doar prin concurs naţional, iar rezultatele să fie făcute public…

– De ce este menţinută economia subterană şi de ce este susţinută din bugetul naţional?

– De ce sunt menţinute preţuri europene în euro şi salariile în lei? Odată ce am acceptat preţurile europene, trebuie şi salariile corelate cu acestea!

– De ce legea nu se aplică tuturor, în mod egal, ci numai preferenţial, doar celor care nu au bani şi putere? Pentru ceilalţi, se folosesc tot felul de interpretări legislative şi portițe de scăpare!

– De ce nu există răspundere (nu sunt aplicate măsuri coercitive) pentru erorile judecătoreşti, pentru magistraţii corupţi şi care răspund la comanda politică?

– De ce magistraţii au salarii imense în raport cu cele ale cetăţenilor şi cu toate acestea ei aplica legea discreţionar? Şi de ce la conduderea justiţiei sunt numiri în funcţie de criteriul politic?

– De ce dosarele soluţionate favorabil la CEDO, unde se consideră ca Justiţia din România a greşit faţă de cetăţeni, acei magistraţi care au dat un verdict greşit sau eronat, nu sunt puşi să plătească ei daunele produse prin deciziile lor?De ce aceşti magistraţi nu sunt suspendaţi din funcţii şi/sau de ce nu li se anulează dreptul de practică ca şi magistrat?

– De ce în România procesele durează ani şi ani până se prescriu faptele? Şi de ce statul îşi permite să piardă bani în astfel de tergiversări judiciare, când toţi magistraţii au salarii de mii de euro?

– De ce nu sunt scurtate aceste procese până la șase luni, maxim un an cele excepţionale, scurtând termenele de amânare şi judecare?

– De ce nu se introduce judecarea procesului cu juraţi şi nu doar cu un judecătorul care să dea verdictul final? Acesta fiind de regulă coruptibil sau santajabil!

– De ce nu există o comisie de audiere naţională, publică, la care să fie audiaţi toţi magistraţii, ofiţerii SRI şi de poliţie/jandarmerie, privind faptele şi acţiunile lor îndreptate împotriva unor libertăţi şi a unor instituţii, respectiv asupra unor demnitari/cetaţeni? Să fie prezentate public cu presa în sală şi să fie date publicităţii şi măsurile luate după aceste audieri. Acum nimic, practic, nu mai poate fi considerat secret de stat, ci doar secrete de culise ale unor politicieni!

– De ce Finanţele ţării nu acţionează pentru stoparea evaziunii fiscale?

– De ce colectarea veniturilor la buget se face greu şi neprofesionist şi de ce este permis că banul public să plece în felurite „găuri negre”? Bună parte din buget este de fapt controlat de politicieni, pe plan naţional şi local şi distribuit după interese şi nu după o analiză de nevoi.

– De ce nu avem o structură viabilă pentru asistenţa socială, atât pentru bătrâni cât şi pentru copiii străzii/orfani, persoane cu handicap?

– De ce sistemul sanitar zace în mizerie şi lipsuri, fiind ineficient şi prin lipsa cadrelor de specialitate, prost plătite? Mii de asistente şi medici, având o pregătire profesională foarte bună, au luat calea migraţie pentru un loc de muncă decent plătit iar exodul continuă.!

– De ce nu există un card de sănătate, precum cel bancar? Unde fiecare posesor de card să aibă suma cu care a contribuit la sistem şi de unde poate să-şi plătească orice fel de consultaţie sau intervenţie, la orice unitate sanitară, dacă are suficienţi bani pe card.

– De ce agricultura ţării este menținută în colaps, iar fermierii (ţăranii) trăiesc la nivel minim de subzistenţă? La fel trăiau şi acum 25 de ani, când lucrau la CAP!

-De ce se vând terenurile agricole din România?

– De ce nu există o Bursă Agro-alimentară unde orice producător să-şi poată vinde direct produsele agricole la preţuri europene? În prezent piaţa produselor agricole este dominată de zeci de intermediari care împiedică vânzarea acestor produse la preţul pieţii reale, naţional/internaţional!

– De ce avem monopoluri la energie electrică, gaze naturale şi petrol? De ce nu avem piaţa liber concurenţială unde preţurile să poată varia şi să existe mai mulţi distribuitori pentru a avea de unde alege?

– De ce nu se aplică, la scară naţională, folosirea energiei neconvenţionale?

– De ce nu sunt aplicate măsuri drastice, privind tăierea necontrolată a pădurilor şi furtul de masă lemnoasă?

– De ce nu se aplică măsuri coercitive şi penale celor care încalcă legislaţia privind protecţia mediului?

– De ce sunt menţinuţi poliţiştii corupţi în sistem?

– De ce amenzile nu sunt încasate conform legii şi de ce nu sunt recuperate prejudiciile aduse statului? Este deja ştiut faptul că zeci de mii de amenzi zac neîncasate, unlele depăşesc perioada trecând la prescriere, iar statul rămâne în pierdere. În alte state amenda se plăteşte oricum, fără deosebire de funcţii şi grade de rudenie, iar dacă nu, se transformă în zile de muncă, efectuate real, sau zile de închisoare!

– De ce în puşcării se trăieşte mai decent decât trăiesc mulţi oameni în libertate? De ce se alocă mai mulţi bani unor infractori în puşcarii dăcât unui bolnav în spital?

– De ce se permite eliberarea condiţionată, pentru bună purtare?

– Ce construcţii deosebite s-au realizat în perioada post decembristă? Ce investiţii majore avem acum? Ce infrastructură avem nouă, când 99 la sută este de fapt cea construită în perioada comunistă, de la şosele, și căi ferate (acum se încearcă distrugerea lor!), la reţele electrice, poduri şi viaducte? Ceea ce s-a cârpit în această periodă este de proastă calitate şi cedează la primele ploi, zăpezi sau inundaţii…

– De ce România nu are nici in prezent măcar o autostradă care sa străbată ţara de la Est la Vest sau de la Nord la Sud?

– Câte firme au fost considerate vinovate de starea drumurilor, de ei asfaltate, aflate în garanţie şi care au „refăcut” acele drumuri?

– Unde este flota Navrom, cu sute de nave româneşti, aflate în inventarul sau la momentul ‘89?

– Unde sunt garniturile noi de tren de persoane pe care România ar fi trebuit să le cumpere pentru modernizarea CFR?

– De ce au fost achiziţionate garnituri vechi de tren de la fier vechi şi acceptate ca fiind noi?

– De ce se încearcă dezintegrarea căilor ferate când în toată lumea se introduc trenuri noi de mare viteză, sigure şi foarte utile transportului de persoane şi mărfuri?

– Câte fabrici, combinate sau alte unităţi de producţie la nivel naţional mai avem în prezent?

– De ce au fost distruse cele peste 1300 de capacităţi industriale, fabrici, combinate, întreprinderi de tot felul, comerciale, de transport, maritime şi ale CFR, de extracţie, odată cu acestea dispărând zeci de mii de locuri de muncă?

– -Cate locuri noi de muncă au fost create? Avem milioane de bugetari, iar de producţie nici nu poate fi vorba. Nu mai vorbim de produse la export. Acum exportăm doar materie primă şi importăm produsul finit de zece ori mai scump ieşind în deficit comercial!

– De ce au fost înstrăinate resursele energetice, petrolul, gazele, când acestea reprezintă de fapt averea naţională şi aparţin de drept poporului, copiilor copiilor noştri?

– Care este în prezent Averea Naţională pe care se mai poate conta ca valoare naţională? Nu cred nici măcar în declaraţiile Guvernatorului Băncii Naţionale, când ne dă asigurări că încă suntem solvabili, când, de fapt, suntem datori vânduţii tuturor: FMI, Banca Mondială şi altor instituții internaţionale…

– Cine va răspunde pentru acest jaf naţional? Va mai fi tras la răspundere vreodată cineva pentru asta?

– În final, dar nu în ultimul rând, de ce suportăm si acceptăm toate acestea si de ce ne facem complicii acestor mafioţi politici? De ce noi, 19 milioane de locuitori ai acestui pământ binecuvântat de Dumnezeu, ne lăsăm asupriţi de o mână de oameni si de câteva găsti de partid?

Există zeci şi zeci de astfel de întrebări pe care noi toţi trebuie să ni le punem şi apoi să le adresăm celor care ne vor votul. Las pe fiecare cetăţean în parte să-şi pună acest gen de întrebări şi să constate, singur, imensa diferenţa între un stat totalitar oligarhic şi politic şi un stat, o societate normală, democratică, condusă şi nu asuprită!

Autor: Viorel Sandu

Sursa: Ziarul Natiunea

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • De ce? Fiindca Fiul Patriei care el si Patria una sunt a murit ca si apatrid si astfel am ajuns sub blestem. Cerul deasupra capului nostru este de de arama, şi pământul sub noi este de fier.