Politică

Interviu acordat de Bachar Al-Assad cotidianului Le Figaro

figarIn timp ce occidentalii rǎmîn divizaţi în privinţa unei eventuale intervenţii militare împotriva regimului de la Damasc încarnat de preşedintele Bachar Al-Assad, acesta din urmǎ nu ezitǎ sǎ punǎ în gardǎ Washingtonul şi Parisul în privinţa gravelor repercusiuni pe care le-ar putea avea o acţiune împotriva Siriei. Intr-un interviu acordat cotidianului Le Figaro el afirmǎ cǎ între 80 şi 90 la sutǎ dintre cei care au luat armele împotriva sa sunt combatanţi aparţinînd organizaţiei teroriste Al Qaida.

Preşedintele Bachar Al-Assad are mai multe lucruri de reproşat Franţei, printre care faptul cǎ şi-ar fi pierdut “independenţa” şi ar fi devenit, citez, “un actor subaltern al politicii americane”. El îşi mai pune urmǎtoarea întrebare: “Cum e posibil ca Franţa sǎ combatǎ terorismul în Mali dar sǎ contribuie la întǎrirea sa în Siria?”

Bachar Al-Assad respinge categoric toate acuzaţiile legate de utilizarea de gaze toxice şi de arme chimice de cǎtre trupele sale. El considerǎ cǎ nici Franţa şi nici Statele Unite ale Americii nu au dovezi concludente în acest sens. Preşedintele sirian mai spune, citez: “Ce interes am avea sǎ atacǎm cu arme chimice cînd situaţia noastrǎ pe teren este mult mai bunǎ decît anul trecut? Cum ar putea o armatǎ, în indiferent ce ţarǎ, sǎ recurgǎ la arme de distrugere în masǎ în momentul în care progreseazǎ cu ajutorul armelor convenţionale?”

Potrivit jurnalistului francez Georges Malbrunot care l-a intervievat pe Bachar Al-Assad, acesta din urmǎ l-a primit într-o vilǎ situatǎ pe o colinǎ împǎduritǎ din jurul capitalei, fǎrǎ mǎsuri de securitate speciale. Probabil cǎ Bachar Al-Assad a vrut sǎ arate cǎ nu se teme de insurgenţi, cǎ este calm şi stǎpîn pe situaţie şi cǎ în nici un caz nu se ascunde într-un bunker cum a procedat Sadam Hussein în Irak. Iar la întrebǎrile puse de jurnalist, Bachar Al-Assad a rǎspuns calm, inclusiv la întrebǎri noi care nu figurau în scenariul iniţial al întîlnirii.

Bachar Al-Assad mai avertizeazǎ cǎ întreaga stabilitate regionalǎ depinde de situaţia din Siria şi reproşeazǎ democraţiilor occidentale cǎ au devenit aliatele unui regim “aparţinînd evului mediu, cum este cel din Arabia Sauditǎ”.

La întrebarea dacǎ are vreo propunere pentru a opri baia de sînge în Siria, Bachar Al-Assad rǎspunde: “Noi suntem în rǎzboi cu teroriştii. Intre 80 şi 90 la sutǎ dintre cei care luptǎ împotriva noastrǎ aparţin organizaţiei al-Qaida. Aceştia nu sunt interesaţi nici de reforme, nici de politicǎ. Singurul mijloc de a le face faţǎ este de a-i lichida”.

Sursa: RFI Romania

Foto: rfi.fr