Analize și opinii Politică

Inteleptii orasului

[Walter+.jpg]Adaptati perfect la economia de piata, asezati in raft langa ultimul detergent si cea mai buna pasta de dinti, recomandata de inteleptii stomatologiei, plini de o iubire pictata cu floricele roz-bonbon, inteleptii orasului au invadat trestia noastra ganditoare, pentru a scoate profit.

Abandonati rutinelor cotidiene, care in mod fatal ne induc o stare de neliniste, de suferinta, de conflict in general, ajungem sa cadem prada acestor vampiri sociali, care paraziteaza spatiul spiritual, fiind incapabili de creea ceva, de a fi utili societatii, prin propria lor contributie.

Usor de identificat, deoarece educatia si cultura lor sunt masurabile in numarul de cautari pe Google, discursul lor este contradictoriu, folosesc notiuni pe care nu le cuprind, adapteaza nelimitat capitole intregi din ganditori autentici ai civilizatiei noastre (dar cine isi da seama) si nu fac fata unei confruntari directe, fara laptop si internet la indemana.

Spoiala de cultura spirituala, iese imediat la iveala prin felul in care fac recurs insistent la ‘’adevar’’, ‘’inima’’, ‘’suflet’’, cu impertinenta si agresivitatea specifice ignorantului ajuns cititor in stele pe baza unui program de calculator.

Inteleptii orasului sunt posesorii adevarului, iubirii, inimii, dar mai ales al altor organe pe care nu le mentionez aici, la aceasta ora…

Spiritualitatea este schilodita de interventiile lor diletante, de nocivitatea discursurilor patetice, derivate din nevoia vampirului energetic de a se infrupta din suferinta voastra.

Semanand cu obstinatie aceasta confuzie, intre spatiul spiritualitatii si cel al psihologiei (care include manipularea  maselor)inteleptii orasului isi umfla egoul prin insinuari subtile, aruncand pisica in curtea vecinului, facandu-te pe tine, cititorule, vinovat de propria ta suferinta, cu toate ca evident este asa, doar ca el o spune duios, cu un aer de cunoscator.

Andrei Plesu ii defineste necrutator: “De departe cea mai antipatica e insa categoria acelora pentru care ,,lumea spiritului” e obiectul unei inflamatiuni sentimentale.Scuturati de emotivitati suspecte, penduland intre diafan si umid, ei nu se pot raporta la spirit decat prin lesin.Uneori candizi, niciodata inteligenti, adevarate victime ale spiritului(malefic), aceste monumente de surescitare compromit grav orice incercare de a reflecta cinstit asupra lumii spirituale.Din punctul lor de vedere (tocmai punctul din care nu se vede nimic), tot ce e inform, aproximativ, palid, lacramos si enigmatic e spirit.Metoda lor este frisonul, stilistica lor e un amestec de geamat si palpituri.

Daca ”lumea spiritului” ar semana cat de cat, cu fantasmele acestor insi, frecventarea ei ar trebui interzisa.”

Inteleptii  orasului n-au inventat nimic, ei aplica scheme psihologice, isi atribuie cunostiinte despre care, credeti-ma, haba n-au si nu accepta sa fie criticati(doar ei sunt stapanii adevarului, sufletului, inimii), situatie fara nici un semn, brusc, parasesc imediat aceasta provocare si actioneaza pe la spate, cu lasitatea caracteristica acestui tip de caracter, atribuindu-ti tie defectele lor.

Aceasta noua categorie de intelepti nu poate trai fara banii vostri, daca nu i-ati finanta voi, ei nu ar mai fi ‘’spirituali”, s-ar orienta in alta zona a comertului, ei nu sunt dispusi sa duca o viata in spirit, ei traiesc prin restaurante, baruri, cluburi, spiritualitatea lor se consuma la o tigara, o cafea, o tarie si mai ales prin contul de la banca, umflat de voi.

Marea lor teama  este sa nu fie descoperiti, demascati.

Dar cum spune proverbul, ca tocmai de ce ti-e teama nu scapi,  mai sunt oameni ca mine si ca poetul  Vintila Ivanceanu, din care citez:

“Jos pălăriile, în fața mea jos pălăriile Eu m-am născut să vindec lepra Scuipând pe ea poem după poem. Eu m-am născut să spun că Mortul e mort că buba este bubă”

Vintila Ivanceanu-Jos palariile

Descoperiti adevarata spiritualitate, cautati-o, altfel, veti inlocui o iluzie cu alta, evident, contra unei sume de bani.

Walter Dionisie (19 septembrie 2012)

sursa: walterdionisie.blogspot.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu