Politică

INCEPE PROPAGANDA PENTRU REDEVENTE ZERO. Afla cine dezinformeaza primul!

54Primul care dezinformeaza cu viclesug e ziarul Adevarul: “Controverse vechi și noi pe tema redevențelor. Dacă le mărim, alungăm investitorii; dacă le menținem, nu e bine pentru buget. Ce taxe vor plăti petroliștii”.

Nota Redactiei: Fluierul va propune sa cititi cu atentie propaganda marsava facuta la comanda de ziarul Adevarul pentru redevente Zero. Propaganda marsava consta in faptul ca “Adevarul” incearca sa-si convinga cititorii “pe baze stiintifice” de ce este necesar sa ne lasam jefuiti. In acelasi timp, puteti observa cum plin de viclenie, fara sa dea NICI O CIFRA (volume de productie, costuri de extractie, profit brut, profit net etc..), ziarul “Adevarul” incearca sa construiasca un articol pe baze “stiintifice” si “obiective” pentru a-si prosti cititorii.

Articolul de mai jos din “Adevarul”, unul scris la comanda, este un exemplu didactic de minciuna, manipulare si dezinformare

Pe langa lipsa oricarei cifre (trebuie sa ai un tupeu urias sa ascunzi cifrele), printre minciunile fara perdea propagate cu nerusinare de ziarul “Adevarul” la loc de frunte e urmatoarea: “costurile de extractie sunt printre cele mai mari din lume”. Minciuna: Costul mediu de extractie a petrolului din Romania e de doar 20$ pe baril in timp ce petrolul brut se vinde la bursa cu 50-60$ barilul iar acum un an se vindea cu 100 $ barilul. Profitul brut este deci intre 300% si 500%.

Alta minciuna nesimtita este cea in care Alexandru Pătruți, fost șef al Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM), ne spune ca in România se înregistrează “cele mai mici producții la sondă din UE și, în același timp cele mai mari costuri de operare din Europa și chiar din lume”. În aceste condiții, “e greu de crezut că ar mai veni investitori dacă am crește redevențele”.

Mai ca-ti vine sa-i plangi de mila bietului OMV cand vezi cum se chinuie si ce greu o duce.

Productia din Romania oficial declarata este in jur de 5 de milioane de tone de titei pe an (87000 de barili pe zi) la un cost de extractie de doar 20$ barilul. Statul Roman condus de corupti, nu are contoare la nici o sonda, deci practic habar nu are cat extrage OMV-ul de la acele sonde. Statul Roman ia de bun ceea ce ii spune OMV-ul ca extrage de la acele sonde. Chiar si asa, asa cum am aratat mai sus profitul brut este in jur de 300%. Profitul net al OMV-ului de anul trecut a fost de 1 miliard de euro pe an la o cifra de afaceri de doar 3 miliarde de euro. Asta in conditiile in care alte 3 miliarde de euro au fost sifonate de OMV la OMV Marketing care “din marketingul smecheriilor publicitare” are o cifra de afaceri tot de 3 miliarde de EU.

In 2013, România s-a menținut pe locul zece în topul producătorilor de petrol din Europa și Eurasia, cu o producție de 87.000 barili pe zi, în creștere cu 4% față de 2012

Cititi mai jos cum va minte si cum va manipuleaza ziarul “Adevarul”.


Adevarul: “Controverse vechi și noi pe tema redevențelor. Dacă le mărim, alungăm investitorii; dacă le menținem, nu e bine pentru buget. Ce taxe vor plăti petroliștii”

Redevențele petroliere ar putea fi mărite acum, după expirarea moratoriului acordat Petrom, dar din cauza costurilor mari de operare va trebui să fim precauți, au afirmat participanții la conferința “Focus Energetic” având ca temă taxarea în domeniul energiei.

Lucian Bode, fost ministru al Economiei, propune un sistem flexibil pentru redevențe.

“Ar trebui să aibă două componente: una legată de prețul barilului, astfel încât să încasăm mai mult când prețul e sus, și altă componentă legată de cantitatea produsă, scăzând astfel presiunea pe investitor în perioadele în care cotațiile barilului sunt joase”, a spus Lucian Bode.

Cea mai mică producție la sondă

Alexandru Pătruți, fost șef al Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM), a arătat că în România se înregistrează “cele mai mici producții la sondă din UE și, în același timp, cele mai mari costuri de operare din Europa și chiar din lume”.

În aceste condiții, “e greu de crezut că ar mai veni investitori dacă am crește redevențele”, a concluzionat Pătruți. El se întreabă, retoric, de ce în România nu s-au mai făcut descoperiri comerciale semnificative (de țiței –mn.n.), iar acolo unde s-au făcut nu a început nicio activitate de exploatare?”.

Redevența prea mare ar duce costurile peste preț

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a arătat că există riscul ca, în cazul unor creșteri prea mari ale redevențelor să se subțieze prea mult ori chiar să dispară marja de profit a operatorilor.

“Să zicem că ajungem cu redevența la 15%. La un preț de 100 și un cost de operare de 40, marja de profit de 60 lasă loc și pentru cei 15%; dar dacă prețul final scade la 50, cu costul de operare și redevența de 15% ajungem la 55, ceea ce distruge afacerea. De aceea, trebuie să analizăm limitele acestui mecanism al redevențelor”, a spus Manolescu.

Proiectul de lege privind aplicarea unui nou sistem de redevențe petroliere va fi finalizat în această vară, urmând să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere în luna septembrie, a anunțat Dan Manolescu.

Taxarea, în funcție de zona exploatării și de profit

Însă, chiar dacă nu a fost finalizat un prim draft, principiile care vor sta la bază acestui proiect există deja.

Pe scurt, va fi aplicat un sistem diferențiat de redevențe, în funcție de exploatare, dacă e on-shore sau off-shore, dacă e o concesiune nouă sau mai veche etc.

Acesta va fi combinat cu o suprataxă pe profitul obținut din producție, însă în același timp vor fi aplicate deduceri pentru investiții. Manolescu susține că prin noul sistem “ne dorim să colectăm la bugetul de stat cel puțin ca până acum”.

“Vrem să combinăm acest mecanism al redevențelor cu un impozit pe profit și sistem de deduceri. Nu se dorește renunțarea la redevențe, ci menținerea unui sistem de redevențe și introducerea unui sistem de impozit pe profit atunci când acesta există. Va fi o cotă aplicabilă tuturor operatorilor. Cota nu este definitivată”, a spus Manolescu.

Întrebat cum va fi aplicat noul sistem de taxare combinat cu sistemul de deduceri, Manolescu nu a oferit prea multe explicații. A spus doar că vor există anumite reguli pentru deducerea investițiilor în sectorul upstream (explorare și producție petroliere).

În lipsa unor informații suplimentare, e dificil de spus dacă este un sistem care avantajează mai mult statul sau mai mult companiile care exploatează resursele petroliere din România. Cert este că acele companii care vor fac investiții în vederea exploatării vor beneficia de înlesniri fiscale.

Noi licitații, numai după adoptarea noului sistem de taxare

Important de menționat e că o nouă rundă de licitații pentru concensionarea unor noi perimetre petroliere va fi demarată după aprobarea în Parlament a proiectului de lege privind noul sistem de taxare. Informația a fost anunțată, la “Focus Energetic”, de Gheorghe Duțu, președintele ANRM.

Ultima rundă organizată de ANRM a avut loc în 2010, iar de atunci a fost amânată o nouă licitație tocmai în ideea că va fi schimbat sistemul de taxare.

Sursa: Fluierul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Ar trebui sa salvam OMV-ul de la problemele de contabilizare a furtului “nevazut, neauzit” si sa exploatam noi “ineficient” ca pe vremea lui Ceausescu.

  • Pt ce sa lasam sa ne iea straini titeiu si tote zscamintele naturale cat timp mai putem sa fiim adormiti. Trebuie sa va desteptati dragi Romani.

  • Daca este minciuna mentionati costurile de extractie ale altor tari, nu marja de profit.Asta ca sa pareti credibili si sa demontati minciuna daca intradevar este minciuna.
    “costurile de extractie sunt printre cele mai mari din lume”. Minciuna: Costul mediu de extractie a petrolului din Romania e de doar 20$ pe baril in timp ce petrolul brut se vinde la bursa cu 50-60$ barilul iar acum un an se vindea cu 100 $ barilul. Profitul brut este deci intre 300% si 500%.