Politică

Încă un cec în alb, încă un pas spre război

uncle-sam-warPrintre atatea arestari de rasunet orchestrate de DNA, una mai spectaculoasa ca alta, razbate in presa centrala o stire aparte: “România este dispusă să se implice, să găzduiască orice capabilităţi se decid la nivelul NATO. Mai mult de atât nu am voie să vă spun” a declarat premierul Ponta la finalul intilnirii din 31 martie cu comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul american Philip M. Breedlove.

Tot premierul a precizat ca de anul viitor Romania va avea 12 avioane multirol. Daca e vorba de avioanele portugheze F16 second hand, putem sa stam linistiti, infringerea este a noastra.

Cifra de 12 avioane este derizorie si tragi-comica in acelasi timp. Ca o mica comparatie, in data de 4 aprilie 1944, Bucurestiul a fost bombardat de un număr de 220 bombardiere B-17 (Flying Fortress) şi 93 bombardiere B-24 (Libertador) care au intrat în spaţiul aerian al României, venind din Italia. Doar in acea zi au murit 2.942 români, 2.126 au fost raniti, nenumarate locuinte au fost distruse complet sau avariate. Toate acestea sint exclusiv pierderi civile. Fortele aeriene de aparare a Bucurestiului au totalizat 601 avioane de vânătoare româneşti şi 709 germane. Cam mare distanta pina la cele 12 avioane de anul viitor, nu? Mai multe detalii despre acest bombardament pot fi gasite aici.

Ca o ironie a sortii, in memoria aviatorilor americani cazuti in Romania, exista nu unul, ci doua monumente. Primul se afla in Parcul Cismigiu, celalalt in parcul Kiseleff. Manuel Stanescu se intreba atunci “Vă închipuiţi, păstrând proporţiile, cum ar arăta la Londra un monument dedicat aviatorilor germani, la Hiroshima unul dedicat celor americani şi la Dresda britanicilor?

Este absolut imposibil sa nu vedem ca in timp ce oficialii romani semneaza cecuri in alb catre NATO, nu numai fara nici beneficiu, dar chiar punind tara in pericol in mod absolut gratuit si oferind in acest fel pretextul perfect rusilor sa instaleze armament nuclear in Crimea, alti oficiali sint fie retinuti in declaratii, fie chiar anti-americani (citeste demni si cu coloana vertebrala). Astfel presedintele ceh a fost mult mai ferm intr-o chestiune mai degraba simbolica (vizita sa la Moscova pe 9 mai pentru celebrarea a 70 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial) si a declarat ca reactie la sfaturile primite de la un oficial american:
“Nu-mi pot imagina că ambasadorul ceh la Washington îi dă sfaturi preşedintelui american unde să călătorească. Nu voi permite niciunui ambasador să aibă un cuvânt de spus asupra vizitelor mele în străinătate. Ambasadorul Schapiro are uşa de la castel închisă”.
Este vorba despre ambasadorul american in Cehia, Andrew Schapiro, iar castelul este sediul presedentiei cehe in Praga.

Care este insa miza bazei americane de la Deveselu si de ce sint rusii asa de suparati? Pentru asta trebuie sa facem iar apel la istorie:

  • in 1987 a fost semnat intre SUA si URSS Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF). Acest tratat a permis eliminarea din Europa a rachetelor balistice cu raza scurta si medie de actiune (500 – 5500 de km) si a rachetelor de croaziera cu baza la sol. Drept urmare SUA au retras din Anglia, Belgia, Olanda, Italia si Germania 846 de rachete, iar URSS 1846 de rachete din Polonia, Cehoslovacia, Germania de Est si Bulgaria.
  • in 2015, sub numele de scut anti-racheta, americanii vor reintroducerea in Romania si Polonia a unor rachete de croaziera cu baza la sol, adica exact obiectul tratatului semnat cu 28 de ani in urma.

Ambasadorul Rusiei la Copenhaga, Mihail Vanin, a declarat ca statele membre NATO care vor accepta ca pe teritoriul lor sa fie instalate elemente ale sistemului antibalistic american vor deveni in mod automat tinte ale rachetelor rusesti. In prezent aceste tari sint: Turcia (a permis instalarea unui radar), Spania (a permis gazduirea a 3 distrugatoare AEGIS), Polonia si Romania (au permis instalarea de rachete antibalistice). Si uite asa ne bagam singuri in gura lupului…

71871_10152534101920651_550665394_n

Instalarea bazei americane de la Deveselu s-a facut ca de obicei in conditii deosebit de “favorabile” pentru Romania: statutul bazei permite accesul militarilor romani doar in hol, cu statut de vizitatori. Din cauza ca baza este una americana si nu NATO, nici chiar seful Statului Major General nu va putea nici macar vizita centrul de comanda si control.

Romania, dupa 1989, datorita preocuparilor liderilor tarii, nu dispune decit de un numar limitat de baterii de rachete de provenienta sovietica, de un numar din ce in ce mai mic de MIG-uri vechi de peste 40 de ani si cu resursa de zbor epuizata si in general armata este slab dotata. In viata civila, armele de foc in general sint un subiect tabu, asta in timp ce rusii fac educatie in acest domeniu inca de la nivel prescolar. La fel si la americanii.
“Ce e rau în robie nu e atîta robia, rau îi ca daca trece prea multa vreme omu se învata cu ea; cu robia, cu frica, cu supunerea, cu saru`mâna, sa fie BATJOCORIT si sa nu-i mai pese, se învata ca pasarea cea proasta cu colivia, care uita c-o si stiut zbura oarecândva, sau se teme sa nu afle stapânul ca n-o uitat sa zboare. Numai ca amu cu voie de la împarat ori ba, AM ÎNVATAT CA SE POATE!” Vasile Ursu Nicula (Horea)

Autor: Nicolae Moldoveanu

Sursa: Logec.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • e plin netul de propaganda bolsevica. nu exista zi in care sa nu citesc un articol de genul asta care inxearca sa ma convinga cat de buni sunt rusii si cat de nenorociti sunt americanii. huooooooo