Politică

Încă o victimă de la Colectiv vorbeşte de „o explozie” după declanşarea incendiului

imagesÎn timp ce Raportul final al anchetei de la Colectiv invocă tot lipsa stingătoarelor, o altă victimă vorbeşte iar despre O EXPLOZIE! Este vorba despre Mihai Popescu, tînărul în cărucior: „Cand uşile s-au deschis, un vînt cald ca o explozie.Au fost explozii şi am căzut toţi pe spate. Eu am alunecat din scaun”!

Interviul cu Mihai Popescu a fost realizat de România TV la 5 luni de la tragedia din Clubul Colectiv. Mihai s-a vindecat în mare parte de rănile suferite şi a început chiar să se ducă la şcoală, deşi încă nu-şi poate folosi mîinile la fel ca înainte de incendiu. Interviul poate fi vizionat integral pe Internet la adresa http://www.romaniatv.net/marturiile-tanarului-in-scaun-cu-rotile-salvat-din-colectiv-am-luat-o-gura-de-aer-si-am-strigat-dup_284122.html.

Mihai îşi aduce aminte cum s-au derulat evenimentele, cum a ajuns la concertul de la club, dar şi ce s-a întîmplat cu el după izbucnirea incendiului:

Am mers cu Pablo la primul meu concert. Am plecat toţi cu maşina lui tata. Cînd am intrat i-am spus lui tata să plece. Am mers cu o oră mai devreme ca să prindem locurile în faţă, am fost fix langă scenă. Am aşteptat şi flăcările au început fix cînd s-a terminat concertul, de la nişte artificii, a luat foc un stîlp, s-a panicat lumea, eu nu m-am panicat, am stat calm şi Laur şi Pavlos m-au luat de marginile scaunului şi m-au dus spre ieşire. Cînd uşile s-au deschis, un vînt cald ca o explozie. Au fost explozii şi am căzut toţi pe spate. Eu am alunecat din scaun şi nu i-am mai văzut pe niciunul. Vreo 6-7 minute mi-am ţinut respiraţia. Am luat o gură de aer şi am strigat după ajutor. Pavlos a venit şi m-a tras afară că eram foarte aproape de ieşire.

Declaraţia lui Mihai Popescu ar fi trebuit să constituie o piesă importantă în dosarul procurorilor, căci a fost martor supravieţuitor al tragediei din noaptea de 30 octombrie 2015. Cu toate acestea, chiar în ziua difuzării interviului lui Mihai Popescu, s-a anunţat că a fost încheiat Raportul final al anchetei, în care s-a constatat că lipsa instinctoarelor a fost de vină pentru tragedia de la Colectiv!

Camerele de supraveghere din Colectiv l-au surprins pe Mihai Popescu la ora 22:30:40, fiind tras de cărucior de prietenii săi, cînd se afla în ultimele rînduri de tineri care încercau să iasă din club:

download

Cîteva lucruri extrem de importante în declaraţia lui Mihai Popescu, pe care orice anchetator ar fi trebuit să le cerceteze imediat după tragedie:

1. – ajungînd mai devreme la Colectiv, Mihai a stat „fix lîngă scenă”!

2. – deşi s-a panicat lumea cînd s-a aprins stîlpul, prietenii lui Mihai au reuşit să ajungă cu el „foarte aproape de ieşire”. Asta înseamnă că înaintea lui Mihai apucaseră să iasă pe uşă mulţi alţi tineri din club, deci uşile erau deschise!

3. Cînd era „foarte aproape de ieşire”, Mihai spune că a simţit „un vînt cald ca o explozie”! După care adaugă: „Au fost explozii şi am căzut toţi pe spate”!

4. Suflul acestei/acestor explozii l-a aruncat pe Mihai din scaun şi nu şi-a mai văzut o vreme prietenii.

Mihai Popescu nu este singurul supravieţuitor care vorbeşte despre o explozie, însă niciodată anchetatorii sau experţii nu au vrut să lămurească acest lucru şi, după cum s-a văzut, nici măcar nu au luat în calcul o asemenea eventualitate, confirmată chiar de cei care au fost prezenţi în acea noapte la Colectiv:

– Chiar în seara de 30 octombrie 2015, „Ziarul financiar” titra: „Cea mai mare tragedie din Capitală: Explozie în clubul Colectiv, unde erau sute de persoane”. În articolul redactat la cald se scrie: „Mai multe persoane au fost rănite în urma unei explozii, urmată de un incendiu, care a avut loc, vineri seară, în clubul Colectiv din sectorul 4 al Capitalei, unde la acel moment se aflau aproximativ 200 de oameni”.

– Site-ul Realitatea.net scria în aceeaşi seară, la ora 23:26: „Sunt morţi, din toate informaţiile pe care le avem. Unii au fost scoşi pe braţe de oameni înainte de a veni SMURD-ul şi Poliţia. A fost o explozie care a generat un incendiu. Martorii vorbesc de morţi care se află încă în interiorul clubului. Sunt peste 10 morţi şi zeci de răniţi. Încă nu au fost scoase toate persoanele din afara clubului. Sunt aici peste 30 de ambulanţe, SMURD, Poliţie, jandarmi, pompieri. Pompierii sunt primii care au ajuns acolo”, a declarat Rareș Bogdan, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV. 300 de oameni se aflau în club, în momentul exploziei.

Digi 24 scria pe site: Explozia s-a produs la subsolul unei clădiri. Blocurile din jur nu par a fi afectate”. În aceeaşi noapte, la ora 23:56, este publicată declaraţia lui Alin Pândaru, care neagă producerea vreunei explozii: Nu a avut loc nicio explozie, spune el, deși unii martori spun că au auzit zgomotul unei explozii.

România TV, la Jurnalul de la ora 00.00, titrează: „Cod roşu de intervenţie după explozia din club”.

DCNews scria la ora 23:18: Explozie urmată de incendiu în Club Colectiv. 27 de persoane au murit, 180 de persoane sunt rănite. Aproximativ 300 de persoane erau în Club Colectiv”. Într-una dintre primele relatări se spune: „Sunt peste 50 de răniți. 15 persoane au ajuns la spital cu arsuri grave. În club avea loc un concert. Tavanul clubului s-a prăbușit după explozie. Mulți minori se aflau printre cei aproximativ 200 de clienți”.

Agenţia HotNews scria în acea seară: Potrivit paginii de Facebook a clubului unde a avut loc explozia, în această seară avea loc un concert prin care o trupă îşi lansa noul album. Lansarea era însoţită de “un show de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice”.Explozia s-a produs la subsolul unei clădiri. Blocurile din jur nu par a fi afectate”.

România liberă citează Mediafax: „Mai multe persoane au fost rănite, vineri seară, în urma unei explozii, urmată de un incendiu, care a avut loc în clubul Colectiv din sectorul 4 al Capitalei, unde la acel moment se aflau aproximativ 200 de oameni, informează Mediafax”.

Adevărul scria: „Adrian Marin, ISU Bucureşti: „Situaţia este gravă. Nu avem încă un număr clar al victimelor, cei care au ajuns la faţa locului vorbeau de aproximativ 40 de persoane. Câteva persoane sunt în şoc cardio-respirator, din cauza inhalării de fum“. În momentul exploziei, în club se aflau cel puţin 200 de persoane”.

Antena 3 titra la ora 00:25: „Mărturia unui martor la explozia din Capitală: A fost un spectacol pirotehnic. De la incediu a pornit totul”.

Sigur, toate aceste informaţii au fost publicate în primele ore de după tragedie, avînd specificul unor date neverificate suficient, însă ele s-au bazat pe declaraţiile celor care au ieşit din club. Poate că n-a fost o explozie, ci doar un suflu generat de pătrunderea bruscă a oxigenului în club, dar acest lucru trebuia lămurit tocmai pentru a micşora efectul informaţiilor date eventual sub şocul emoţional al momentului.

Nu putem să publicăm fotografiile pe care le deţinem, în care victimele prezintă arsuri care seamănă cu cele generate de explozia unei butelii, de exemplu, cînd flacăra se împrăştie rapid, dar durează doar cîteva secunde, suficiente pentru ca tot ce este în calea ei să se aprindă. Pielea este arsă pe o suprafaţă mare, însă arsurile par să fie superficiale! În astfel de arsuri, şansele de supravieţuire sînt mult mai mici decît în cazul unor arsuri profunde, dar pe suprafeţe mici ale corpului!

Acum, iată!, vine şi declaraţia lui Mihai Popescu, care readuce în discuţie, pentru a cîta oară?, posibilitatea unei explozii care a avut loc în Clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie 2015. Declaraţie pe care, ca şi pînă acum, procurorii care anchetează tragedia de la Colectiv nu o vor lua în seamă, aşa cum fac chiar cu plîngerile depuse de părinţii unora dintre cei decedaţi, care reclamă felul în care s-a făcut ancheta tragediei de la Colectiv.

Autor: Ion Spanu

Sursa: Cotidianul