Politică

În 2012 criticau derbedeii, în 2018 spun că mitingul e „o instituţie democratică definitorie”

În ianuarie 2012, jandarmii căsăpeau protestatarii. În august 2018, jandarmii au dat cu gaze lacrimogene. Tînărului Ionuţ Şandru, responsabilii cu ordinea publică i-au rupt piciorul. Dosarul încă nu s-a finalizat. Procurorii militari aşteaptă să mai audieze o serie de civili.



Mitingul din 2012 era îndreptat împotriva lui Traian Băsescu. Alexandru Racu a avut curiozitatea să caute declaraţiile de atunci şi de acum a băsiştilor: Neamţu, Tismăneanu, Baconschi, Pleşu.

Nume şi prenume  Declaraţia 2012 Declaraţie 2018
Teodor Baconschi “Opoziţia şi-a activat în sfârşit întreg arsenalul moştenit de la Ana Pauker, Teo, Luca şi Dej: derbedei înarmaţi, dezinformare, propaganda urii.” „Riposta jandarmeriei – absolut disproporționată. Nu a atacat nimeni vreo instituție, nu s-au distrus bunuri publice sau private. Nu s-au produs agresiuni din partea protestatarilor. Ore în șir, oamenii au rămas perfect pașnici și civilizați. Am văzut în alte țări ce înseamnă o mulțime violentă: în toată această seară, la București, nu a fost cazul de așa ceva.”
Mihai Neamţu “Strada găzduiește, iată, barbaria (…) societate îmbolnăvită de resentiment ideologic a dat naştere acestor vlăstare: vandalii bucuroşi să se scalde în apele fărădelegii” “Sute de răniți! Oameni schilodiți și traumatizați. Să gazezi familii de tineri cu copii în brațe, să lovești trecători pașnici și nevinovați, să ataci cu brutalitate o mulțime neînarmată — iată semnul demenței ceaușiste și al obsesiei paranoice care-și va găsi, curând, sfârșitul.”
Vladimir Tismăneanu “Exista antreprenorii urii si resentimentului social, demagogii de serviciu si negustorii de slogane. Pegra nu se mobilizeaza de la sine. Niciun pogrom in istorie nu a avut loc in chip cu desavarsire spontan.” „Insomnia revoltei: Mă sufoc de furie. La peste cinci mii de mile distanţă, simt mirosul morbid al gazelor lacrimogene. Cine tace, consimte. Muţenia înseamnă complicitate. Au comis crime împotriva umanităţii, să plătească!”
Andrei Pleşu „Vorbim de un atac brutal şi radical la adresa instituţiilor statului, principiilor democratice şi la adresa independenţei şi încrederii în justiţie“. “Pentru guvernanți reacția normală la un miting de protest e bâta. În mod normal, mitingul de protest este o instituție definitorie a democrației.”

Autor: Marius Ghilezan

Sursa: NewsStandard.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Toti “intelectualii” astia si-au facut un obicei in a lua punga cu cei 30 de arginti, in detrimentul neamului!

  • Toti “intelectualii” astia si-au facut un obicei in a lua punga cu cei 30 de arginti, in detrimentul neamului!