Politică

Guvernul taie tichetele de masa si anuleaza plata orelor suplimentare

tichete_masa_34621500O ordonanta de urgenta dezbatuta, miercuri, de guvern, prevede ca in anul viitor sa nu se acorde premii, prime, tichete de masa, tichete cadou, vouchere de vacanta sau alte avantaje materiale pentru angajati. Mai rau, angajatii bugetari care vor efectua ore suplimentare vor primi doar zile libere, nu bani pentru munca efectuata in plus.

Ordonanta de urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, dicutata ieri de membrii Guvernului, vine cu noi restrictii pentru angajatii din sectorul bugetar, care insa vor produce efecte si in sectorul privat.

Munca in plus, bani in minus

In anul 2015, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului 83/2014, actualizata, a fost suspendata aplicarea prevederilor legale care reglementau acordarea anumitor drepturi personalului din sectorul bugetar – tichete de masa, tichete cadou, vouchere de vacanta etc. In vederea incadrarii in tinta deficitului bugetar pentru anul 2016, se propune continuarea masurii de neacordare a acestor drepturi si in anul 2016. Iata si alte restrictii:

– neacordarea de premii, prime de vacanta, ajutoare sau, dupa caz, indemnizatii la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva;

– munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.

Restrictiile bugetare afecteaza privatii

La prima vedere, pare o continuare a masurilor de austeritate aplicate pe vremea crizei, desi atat Guvernul Ponta, cat si Guvernul Ciolos admit ca avem crestere economica de cativa ani, deci ar trebui sa simtim asta si in nivelul de trai. Nici pomeneala de asa ceva, dimpotriva, asistam la continuarea „curbei de sacrificiu” din perioada 2010-20112, e drept, ceva mai soft. Poate ca nu ar trebui sa le plangem de mila bugetarilor, mai ales ca, potrivit datelor oficiale, in mai mult de jumatate din domeniile in care activeaza atat companii publice cat si private, angajatii la stat primesc lefuri mai mari decat pot oferi patronii. Cu toate acestea, nu putem sa nu remarcam faptul ca in 2016 nu se vor acorda tichete de vacanta, desi guvernantii promisesera implementarea voucherelor inca din acest an. Aceasta constituia o masura care ar fi permis relansare turismului in intreaga tara, un plus considerabil la bugetul statului, precum si profituri decente si locuri de munca stabile in industria de profil, trasa iarasi in piept de guvernanti.

Autor: Arpad Dobre

Sursa: Enational.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Acest guvern este o de fapt, amestecatura de birocrati care au lucrat pe la Bruxelles, de reprzentanti ai anumitor ONG-uri(adica plosnitele lui Soros) si de masoni infecti care au legaturi, mai multe sau mai putine, cu serviciile(nu alea sociale sau funebre).
    Ce poti sa spui despre acest guvern: o adevarata Varza de Bruxelles, preparata pe fuga de MasterChef-ul ciupit de varsat, pe nume Ciolos, dupa reteta primita in plic de la stapanii externi, de catre majordomul Iohannis.
    Asa ca, sa n-aveti asteptari la el, ca sa n-aveti apoi deziluzii.