Analize și opinii Politică

Grecii au gasit o solutie sa insele criza

Grecul Dimitris Koutsolioutsos, contabil de profesie, a lansat o initiativa ce se dovedeste, la doua zile de la infiintare, un succes redutabil: ajuta oamenii sa devina tarani.

Ideea din spatele site-ului gineagrotis.gr (“Transforma-te in fermier” – n.red.) este simpla: orasenii inchiriaza o bucata de teren agricol de la un taran, ii spun ce si-ar dori sa fie cultivat pe el si primesc saptamanal legume proaspete, la un pret de pana la 70% mai mic decat in supermarket sau piata, scrie The Guardian.

“In acest fel deranjam piata, cream o legatura directa intre consumator si producator. Ai un taran real, un om real, si o bucata reala, fizica, de pamant pe care trebuie – noi insistam – sa o vizitezi. Este o modalitate alternativa de a organiza productia de alimente si distributia”, explica Koutsolioutsos.

Beneficiile pentru oraseni sunt clare. Pentru fermier sunt la fel: acesta stie dinainte ce trebuie sa cultive, cat de mult si cand sa recolteze. Culturile pot fi din start cu o reducere de pret, intrucat fermierul stie ca vinde tot ceea ce produce, fara nicio pierdere. Si primeste un venit stabil si regulat.

Sistemul este astfel creat incat clientii intra pe site si aleg dimensiunea terenului pe care o doresc (intre 70 de metri patrati si 100, in functie de dimensiunea familiei). Cu cel putin o luna inainte, isi aleg legumele dorite, dintr-o lista de 10 legume de vara si 10 de iarna.

Legumele sunt livrate saptamanal, in ziua stabilita de comun acord si in decurs de 24 de ore de la culegerea legumelor. Daca in acea zi clientii sunt plecati in vacanta, spre exemplu, pot alege sa doneze pachetul respectiv unei cantine sociale din Atena.

Gineagrotis a lansat site-ul, creat impreuna cu cativa prieteni, in urma cu doua zile. 50.000 de atenieni s-au inscris, si dintre acestia, 5.000 au incercat sa inchirieze o bucata de teren, coplesind resursele organizatiei. Peste 900 de fermieri s-au alaturat initiativei si inca 1.000 de e-mailuri au venit de la cei care au laudat ideea si au intrebat cand va fi disponibila si in orasele in care locuiesc ei. Saptamana aceasta sunt livrate legumele primelor 100 de familii care s-au inscris.

Pana in septembrie, Dimitris va avea alaturi de trei ori mai multi fermieri si va putea deservi cel putin 500 de familii. Grecul intentioneaza sa ofere si ulei de masline la jumatate de pret, oua, oi si capre. Animalele vor fi inchiriate contra unei taxe anuale si clientii vor putea decide cand va fi sacrificat animalul si le va fi livrata carnea.

Dimitris sustine ca a investit aproximativ 40.000 de euro, banii sai, in proiect, si intentioneaza ca afacerea sa fie cat mai transparenta si cinstita, intrucat nu face altceva decat sa suplineasca nevoi economice si sociale reale.

Ana Ilie

sursA: ziare.com