Politică

Grecia, de la prosperitate la criză profundă

steag-greciaLa începutul acestui an, toată Europa privea spre Grecia cu o oarecare invidie. Cel mai pesimist scenariu al Comisiei Europene arăta că Grecia va avea anul acesta o creştere economică 0,3%, prognoză care excludea din start posibilitatea recesiunii.

Arma cu care Grecia a luptat împotriva crizei s-a întors între timp împotriva ei, fapt pentru care astăzi, Uniunea Europeană se uită cu îngrijorare la economia acestei ţări.

Cunoscută pentru economia subterană foarte dezvoltată, Grecia a beneficiat de avantajul unui mediu de afaceri destul de animat, fapt ce a determinat un şomaj ţinut un timp la cote reduse.

„Aproape 35% din greci nu sunt salariaţi, având ocupaţii nedeclarate oficial, în urma cărora pot scăpa de impozit”, spunea Michalis Massourakis, şef de departament la Alpha Bank, cea mai mare a doua bancă din Grecia. Această situaţie permite unei mari părţi din populaţie să aibă o situaţie economică înfloritoare, arăta analistul la începutul acestui an.

Reversul medaliei devine tot mai întunecat: datorie publică de 113,4% din PIB pentru 2009 şi deficit de 9,4%, în condiţiile în care normele pentru zona euro sunt de 60% pentru datoria publică şi 3% pentru deficit.

Astfel a ajuns Grecia să intre în vizorul Bruxelles-ului pentru deficit excesiv.

O ţară din zona euro nu poate intra în faliment

Totul este cauzat de faptul că, de exemplu, turismul, foarte dezvoltat în Grecia, este înglobat într-o proporţie uriaşă în economia subterană. De aici, tot ce ţine de el: transportul, hotelurile, restaurantele, construcţiile. Prima consecinţă este un venit la bugetul de stat foarte redus în raport cu activitatea economică existentă, iar statul nu mai poate face faţă cheltuielilor mari ale unui sistem generos de pensii şi indemnizaţii de şomaj.

Din cauza acumulării problemelor, Grecia a primit un rating mai slab din partea agenţiei Standard and Poor’s, ceea ce are drept rezultat contractarea de împrumuturi mai scumpe.

Cu toate acestea, în ultima reuniune a miniştrilor de finanţe din Eurogroup, condusă de luxemburghezul Jean Claude-Juncker, ideea unui faliment în Grecia este total respinsă.

“Scenariul unui faliment este total aberantă, Grecia nu este şi nu va fi niciodată în faliment”, a declarat Juncker.

“O ţară din zona euro nu poate intra în faliment”, explică Eric Delannoy, vice-preşedintele cabinetului de consultanţă Weave, care arată că “acest lucru ar antrena o serie de reacţii în lanţ, aşa cum s-a întâmplat în cazul falimentului Lehman Brothers. Ar fi catastrofal pentru credibilitatea monedei europene”.

Cu toate acestea, îngrijorările privind o incapacitate de plată în cazul Greciei rămân, iar Bruxelles-ul a impus Atenei o serie de măsuri pentru reducerea deficitului.

Valentin Vioreanu

sursa: capital.ro