Politică

Goldman Sachs și eroarea pe piaţa bursieră americană care a zdruncinat încrederea investitorilor în infrastructura tranzacţiilor electronice

Wall StreetGoldman Sachs a inundat marţi piaţa bursieră americană cu ordine pentru opţiuni de acţiuni, din cauza unei erori de programare, fapt care a agitat pieţele şi a zdruncinat încrederea investitorilor în infrastructura tranzacţiilor electronice, relatează Bloomberg.

Un sistem intern folosit de bancă pentru a fi pregătită să răspundă cererii din piaţă pentru opţiunile de acţiuni a generat incorect ordine cu limite de preţ inexacte şi le-a trimis în pieţe, a declarat o persoană apropiate situaţiei. Dimensiunea pierderilor depinde de câte tranzacţii au fost anulate, a precizat sursa.

Potrivit datelor Bloomberg, unele dintre aceste comenzi au fost deja anulate.

Incidentul a avut loc la un an după ce computerele Knight Capital Group au generat ordine greşite pe piaţa bursieră americană, eroare care aproape a scos din afaceri compania.

Eroarea de la Goldman Sachs alimentează criticile la adresa structurii pieţei electronice de capital din SUA. În urmă cu patru luni, Chicago Board Options Exchange a fost închisă timp de trei ore şi jumătate din cauza unei defecţiuni IT.

“Din nefericire a avut loc o eroare, iar în lumea financiară o eroare poate costa milioane. Poţi folosi un computer, dar trebuie să fie şi prezenţa umană care să încerce să descopere aceste erori”, a declarat Chip Hendon, manager de fonduri la Huntington Asset Management în Cincinnati.

Operatorii bursieri lucrează să sorteze tranzacţiile şi orice pierdere “nu va influenţa situaţia financiară a băncii”, a declarat David Wells., purtător de cuvânt al Goldman Sachs.

Cel puţin trei operatori ai unor platforme de tranzacţionare a opţiunilor trec în revistă tranzacţiile care au avut loc la începutul şedinţei, iar NYSE Amex Options a anunţat că majoritatea tranzacţiilor ar putea fi anulate.

NYSE Amex Options nu va putea să termine verificarea până la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare şi va oferi posibilitatea participanţilor să conteste deciziile până joi la 9.30 a.m. ora New York-ului.

CBOE Holdings a anunţat că verifică tranzacţiile din intervalul 9.30-9.41 a.m. şi va continua să elimine operaţiunile eronate până la 7 p.m. ora New York-ului.

Nasdaq OMX Group verifică operaţiunile din intervalul 9.30-9.47 a.m.

Aproximativ 12 platforme de tranzacţionare din SUA concurează pe piaţa ordinelor pentru opţiuni.

Din cele 500 de mari tranzacţii cu opţiuni care au avut loc în primele 15 minute de la deschiderea de miercuri a pieţelor, 405 ar putea fi problematice.

Ar fi fost afectate astfel circa 400.000 de contracte pentru companii ca JPMorgan Chase & Co, Johnson & Johnson şi Kellogg, potrivit datelor aferente celor 500 de tranzacţii mari.

NASDAQ verifică o listă de circa 1.225 de contracte unice, pentru 51 de acţiuni.

Autor: Anca Dumitrescu
Sursa: Ziarul Financiar