Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Gogule, te simţi bine în România, stat poliţienesc?

Meciul amical de fotbal România – Uruguay de miercuri seară a scos la iveală teama actualei clase politice faţă de protestatarii care o contestă neîncetat de aproximativ 50 de zile. Nici şefii fotbalului românesc nu stau prea bine la acest capitol. Motiv pentru care la meci au fost luate măsuri sporite de securitate. Pe lângă stewarzii de la firma de pază BGS, câmpul de luptă a fost întărit cu un de­ta­şament de jandarmi, coordonat de pe flancuri de bravul “popotar”, actual maior Iulian Claudiu Gogu, şeful Serviciului cercetare-documentare din cadrul Direcţiei cercetare documentare şi combaterea faptelor antisociale al Jandarmeriei Bucureşti.

În minutul 58 al meciului, stewarzii BGS au intrat printre suporteri pentru a confisca cearşaful unor tineri pe care era scris “FRF=RMGC”. Suporterii n-au vrut să-l dea, iar agen­ţii au început să-i lovească la gră­ma­dă. În învălmăşeala creată şi pentru faptul că suporterii s-au solidarizat, jan­darmii lu’ Gogu au intervenit pe prin­cipiul “pulanul meu minte nu are”. Pentru ca tacâmul să fie complet, jandarmii au primit ordin să le administreze suporterilor o doză mărită de gaze lacrimogene. Printre victimele jandarmilor şi stewarzilor s-au aflat zeci de suporteri nevinovaţi: femei, bătrâni, copii. O tânără pre­zen­tă la meci, Oana Tănase, a fost în­grozită de ceea ce a văzut pe stadi­on: “A fost o dramă acolo. Oamenii au fost călcaţi în picioare pentru un me­saj”.

În tot acest timp, Gogu se află în zona oficială a stadionului, unde se agita în spatele invitaţilor pre­zenţi la meci. Potrivit unor surse din cadrul Jandarmeriei, se pare că or­dinul pentru ca jandarmii să intervină a fost dat de maiorul Gogu. Şi dacă nu vă mai aduceţi aminte de faptele lui Gogu, vă reamintim că acesta a fost surprins în timp ce intra în sediul Partidului Democrat Li­beral, de pe Mondogran, în timp ce Bucureştiul era luat cu asalt de protestatari.

Liderul Peluzei Sud din Ghencea, Alexandru Tofan “Lecce”, a declarat că mai mulţi suporteri au fost ame­nin­ţaţi de jandarmi: “Nu ne-au lăsat cu steagurile tricolore pe stadion”.

Tupeu de jandarm
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, locotenentul Georgian Enache, pare să fie depăşit de evenimente. Întrebat care a fost motivul pentru care s-au folosit gaze lacrimogene împotriva suporterilor, Georgian Enache a declarat că: “Jandarmeria Capitalei nu a folosit gaze lacrimogene împotriva suporterilor”. Dar se pare că acesta minte cu neruşinare, pentru că imaginile arată contrariul. În schimb, purtătorul de cuvânt al BGS, Antoniu Ungureanu, a confirmat faptul că au avut loc incidente între suporteri şi stewarzi, pe motiv că au fost rupte scaunele de pe stadion. “Jandarmeria i-a evacuat pe suporteri. S-a dat cu gaze. Dar a fost un jet scurt. Trebuia să dea cu gaze pentru a împrăştia mulţimea.”

Maior Iulian Claudiu GoguMaior Iulian Claudiu Gogu
Demisia de Onoare
Protestatarii din Piaţa Universităţii au fost în audienţă la col. Costel Gavrilă, inspector general al Jandarmeriei Române, pentru a-i cere demisia. Au mai solicitat demiterea de urgenţă a:
● General de brigadă Eugen MERAN, din funcţia de director ge­neral al Jandarmeriei Bucureşti, ca principal responsabil pentru abuzurile repetate din timpul manifestaţiilor din Piaţa Universităţii;
● Maior Iulian Claudiu GOGU, şeful Serviciului cercetare-documentare, din cauza conflictului evident de interese în care s-a situat prin vizita la sediul PDL din data de 20 ianuarie 2012, asumându-şi astfel o poziţie politică;
● Lt. col. Eduard CHIRIAC, coordonatorul dispozitivului care a amendat ABUZIV protestatarii paşnici din Centrul Istoric al Capitalei, în data de 14 februarie 2012, în jurul orei 22;
● Lt. Georgian ENACHE, purtător de cuvânt, pentru modul manipulator în care a gestionat comunicarea publică a instituţiei pe care o reprezintă, prin dezinformarea repetată a opiniei publice;
● General de brigadă Eugen SALAR, inspectorul-şef al Jandarmeriei Suceava, ca principal responsabil pentru amendarea abuzivă a protestatarilor paşnici din faţa Palatului Administrativ, din data de 15 februarie 2012.

Comunicat Federatia Suporterilor Romani
Cu ocazia meciului amical dintre reprezentativele Romaniei si Uruguayului, Federatia Suporterilor Romani, a facut act de prezenta, pentru prima oara dupa aparitia fenomenului ultra` in Romania, unind zeci de peluze sub tricolorul national, nu mai putin de 3500 de ultrasi ai mai multor echipe de fotbal luand loc in tribunele celebrului “Mall Arena”, ca stadion nu poate fi numit atata timp cat libertatea de exprimare este in mod abuziv stopata, de aceasta institutie represiva numita eronat jandarmerie, si nu “mercenarie”. Suporteri ai echipelor Craiova, Timisoara, Oradea, Sibiu, Petrolul, Brasov, Galati, Vaslui, Tulcea, Rapid, Steaua, Dinamo, indiferent de culorile pe care le iubim cu ardoare, si pe care niste mafioti le manjesc fara nici un pic de rusine, am decis sa stam umar langa umar, si sa strigam impreuna, pentru echipa Romaniei, dar si impotriva celor care prin actiuni frauduloase si nepedepsite de statul de drept au pus sechestru pe fotbalul si sportul romanesc in general.

Pentru ca suntem niste tineri caliti in astfel de evenimente, stiam la ce sa ne asteptam de la acest meci, asa ca inarmati cu rabdare, vointa si dorinta am patruns in stadion, desi abuzurile nu au intarziat sa apara inca de la intrarea pe aleile stadionului, unde grupuri de jandarmi intimidau tineri, fie ca faceau parte sau nu dintr-o peluza anume, sugerandu-le sa fie atenti la ce striga in stadion, pentru ca scandarile “injurioase” la adresa conducatorilor de fotbal le pot aduce minim 6 luni de interdictie si intre 500 – 1500 ron / amenda, conform noii legi 10/2012 propusa de “Dl” trasculescu, si votata cu ochii inchisi de niste deputati incompetenti, necunoscatori a Constitutiei Romaniei. Am incercat pe cat am putut sa ne imprastiem pe toata lungimea aleei ce ducea catre Peluza Sud a “Mall Arena”, tocmai pentru ai incuraja pe pustii ce pareau tot mai descumpaniti. Odata ajunsi la intrarea in stadion, adevaratele probleme au inceput sa apara : Nu ai voie cu steagu`, nu ai voie cu tricoloru` mai mare de 1m/1m, nu ai voie cu cheile, nu ai voie sa injuri, nu ai voie sa mananci, nu ai voie nici sa respiri daca ne superi, spuneau niste jandarmi mai “glumeti”. I-am ignorant cum o facem de ani de zile, si am coborat in stadion, ocupand 3 sectoare de pe inelul 1 al “stadionului”.

Odata ajunsi acolo, dupa lungi parlamentari cu reprezentantii firmei de paza BGS, am reusit sa punem pe gard acele mici steaguri tricolore, pe care nu stim din ce motive nu aveam voie sa le afisam, desi la meciurile Angliei, tara aleasa ca model de mitica de la liga, zeci de stegulete ale regatului inscriptionate cu orasul de provenienta al proprietarului, troneaza din cm in cm pe toate balustradele stadioanelor unde Anglia joaca. Meciul a inceput, la fel si cantecele noastre: Romania Romania ole ole ole, s-a auzit din mii de piepturi antrenate pentru asa ceva, si lumea parea ca intra in joc, cantand alaturi de noi. Dupa 10 min, am decis sa ii aducem in atentia opiniei publice si pe stimabilii domni, mitica si sandica, care probabil stateau conectati direct la telefonul unui colonel de jandarmi, gata sa intervina la cel mai mic : huo mitica sau sandica. De fapt ce au si facut doar ca prima interventie a “fortelor de ordine” a fost de mica intensitate, doar un grup de jandarmi coborand si anuntandu-ne ca daca mai strigam impotriva oficialilor o sa fim evacuati.

Normal ca principiile noastre sunt unele sanatoase, si nu puteam sa ne asezam toti “capra”, doar ca niste domni jandarmi sunt deranjati de niste scandari nicidecum “porcoase” ( Mitica la puscarie, si Mircea Sandu esti o mizerie ). Prima repriza au inghitit in sec, si au tacut malc, neavand argumente solide pentru care sa fi putut sa ne evacueze. A doua repriza incepem in aceeasi nota, 10 minute am incurajat echipa nationala, 5 min am strigat impotriva celor doi. Ei bine, forfota mare pe culoarul de sus al inelului 1, ordinele erau clare : “Evacuatii pe “golanii” aia ce indraznesc sa strige impotriva a 2 personalitati.” Dar cum ? Ca nu fac nimic ? Primul semnal a fost acesta : baietii veniti de la Craiova aveau un mic steag pe care scria : STIINTA NU MOARE, si pe care il tinea unul dintre ei in mana. Grupul de securitate BGS a mobilizat in fata acelor baieti un dispozitiv numeros, iar cativa jandarmi au coborat incercand sa confiste acel mic mesaj. Observand abuzul grosolan, toti am intervenit, spunand ca nu mai afiseaza nimeni steguletul, si sa ne calmam.

Asa s-a si intamplat, dar 3 randuri mai sus a aparut in steag pe care scria : F.R.F = R.M.G.C, moment in care s-a produs isteria in randul jandarmilor dar si a firmei de paza. De acolo pana la ce ati vazut cu toti la televizor, a fost vorba de secunde. Jandarmii navalind, cu bastoanele, si buteliile de gaz, utilizand animalic forta disproportionata, desi tot ceea ce faceam noi era sa le tinem piept fara violenta, intreband de ce vor acel steag ? Raspunsul lor a fost asta : “Am primit ordin din centrul de comanda !!!” Nu stim si care a mai fost al 2-lea ordin, pentru ca doua jeturi puternice de gaz au fost imprastiate inspre noi, si zeci de tineri orbiti, au fost calcati in picioare desi nimeni nu riposta violent, multi dintre ei ajungand in dubele jandarmilor, iar altii in ambulantele Smurd prezente in afara stadionului.

Nu s-a rupt nici un scaun, nu s-a aruncat nici una din “periculoase” torte sau fumigene, nu s-a injurat – doar au fost scandari impotriva celor doi oameni care conduc fotbalul romanesc de 20 de ani, nu a fost afisat nici un mesaj care sa contina – “simboluri, sloganuri ori texte cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si violenta” – dupa cum spune legea 4. Si cu toate acestea seara s-a terminat cu suporteri batuti, amendati si interzisi de catre o institutie a statului care ar trebui sa protejeze pe toti cetatenii acestei tari indiferent ca sunt medici, profesori, suporteri, parlamentari sau presedinti de cluburi.

Probabil dupa noua lor lege, tinerii retinuti, vor primii ani buni de interdictie, desi imaginile TV le dovedesc nevinovatia. Probabil unii vor avea si dosare penale, desi singura lor vina este aceea de a nu tacea.
PROBABIL …….
Ultraşii sunt VINOVAŢI…
VINOVAŢI pentru că există
VINOVAŢI pentru că gândesc
VINOVAŢI pentru că trăiesc liberi într-o lume de sclavi
Federatia Suporterilor Romani

Autor: PETRU ZOLTAN
sursa: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Tragic,dar se intampla!Drepturile si libertatile cetateanului sunt ingradite de o institutie care ar trebuii sa le protejeze!Jandarmii pe vremuri erau numiti bataci(de la bata)si nu degeaba,acum sunt numiti DANG-DANG,dar cred ca sunt o combinatie dintre cele doua denumiri!

  • Asa incepe moartea unui regim ….mai apoi intr-o zi nestiuta decit de foarte pui capacul caznului clocotitor explodeaza si in aceasta explozie TOTI ACESTI GINDACI SINT EXTERMINATI INSTANTANEU…ASTA FIINCA AM INVATAT DIN EVENIMETELE DIN 89 SA NU MAILASAM SUPRAVIETUITORI AI SISTEMULUI …DECI PROSTII ASTIA NICI NU STIU CE CREAZA EI CU MINTISOARELE LOR SI CU VOINTA LOR …ATIT DE TIMPITI SINT IN AROGANTA LOR INFATUATA ! Asta este fiecare pasare pe limba ei….!Asa c continuati baieti sa mintiti sa furati sa dati legi de exterminare a batriilor sa inchideti posturi tv ..sa va bate4ti joc de palament si de ideea de democratie si de alegeri libere …continuati sa va bateti joc de acasta natiune …fiinca cu fiecare ticalosie pe care o mai faceti contra noastra si a familiilor noastre funia se stringe mai serios in jurul giturilor voastre si ale familiilor voastre …pina cind …intr-o z…cind va asteptati voi mai putin in aroganta voastra criminala ….tunamiu care va venii va va stricii in citeva ore ca pe niste sobolani ciumati cesinteti si voi si copii vostrii !

  • am inteles ca nu a fost lasat sa intre un suporter al Uruguaiului cu steagul tarii sale. PENIBIL ! La meciul cu Franta, jandarmeria le arunca suporterilor romani steagurile cu Romania la gunoi. Altii care nu canta un rand din imn, sunt amendati, astia nu patesc nimic.

  • Acesti oameni ar trebui sa stie ca nu sunt stat in stat si trebuie sa respecte in primul rand legile tarii, nu statutele lor. In cazul dezafilierii Craiovei, nici macar statutele lor nu le-a respectat.

    RUSINE ! STIINTA NU MOARE !

  • @ vasiliov:
    “Asa incepe moartea unui regim …”
    Penibila dizertatia ta. Schimbarea regimului nu implica, automat, schimbarea sistemului.
    Ai impresia ca securistii din ’89 au disparut odata cu “revolutia”? Ha-ha-ha…!!!
    Ei au preluat puterea.

  • @tiberiu
    Daca atitudinea omului ar fi fost intotdeauna “conservatoare” precum cea manifestata de tine, atunci si acum omul ar fi trait tot in pesteri. E adevarat ca schimbarea lui X cu Y nu este o garantie ca … ceva. Nu mai exista garantii nici daca X ramane. Actualii X au dat deja dovada a tot cea ce pot, ce vor sa faca si cel mai grav ca nu se pot schimba in bine. Coloratura/convingerile tale nu le aprob dar iti respect opinia. Hai sa incepem sa ne respectam si sa ne auzim unii pe altii, sa incercam sa nu mai aruncam gratuit niste cuvinte nepotrivite, dure si nesustinute de argumente. E usor sa ducem in derizoriu sau sa distrugem orice. Pesimismul nu ne mai este de folos in Romania. Am ajuns mult prea jos! Hai sa construim, sa privim lucrurile si intr-un mod pozitiv si daca spunem “asa nu” automat sa avem si o alternativa mai buna sau imbunatatita a ceea ce nu aprobam.