Politică

Gheorghe Piperea: ” Dacă unda de șoc americană ajunge și la noi, o să fie prăpăd! Ceasul ticăie…”

Într-o perioadă în care la nivel global abia începem să simțim efectele unei recuperări economice, în Statele Unite ale Americii sute de magazine fizice și malluri se află în cădere liberă, prevestind o nouă criză – a retailerilor. O analiză a publicației americane The Atlantic arată motivele acestui fenomen, ce pare a lua proporții din ce în ce mai mari.



De la strip mallurile din mediul rural până la cele de pe bulevardul Manhattan, au fost doi ani dezastruoși pentru retailul american. Nouă falimente au fost înregistrate în retail de-a lungul anului 2017, mai multe decât în 2016. Nume grele precum J.C. Penney, RadioShack, Macy și Sears au anunțat, fiecare, că închid peste 100 de magazine. Sports Authority a fost lichidată, iar Payless și-a declarat falimentul.

Unul dintre motive este că, în primul rând, oamenii folosesc din ce în ce mai mult mediul online pentru a face cumpărături. Cea mai simplă și mai concretă explicație pentru dispariția magazinelor fizice este că Amazon și alte companii asemănătoare „mănâncă” din ce în ce mai mult din segmentul de retail. Între anii 2010 și 2016, vânzările Amazon din America de Nord au crescut de cinci ori, de la 16 miliarde de dolari până la 80 de miliarde de dolari.

Gheorghe Piperea a comentat acest subiect, pe care îl consideră extrem de sensibil chiar și pentru piața din România. Avocatul, care de curând a fost numit consilier al primului ministru Mihai Tudose, a avertizat că această criză s-ar putea să ajungă și în țara noastră, unde ar putea afecta mii de locuri de muncă.

„Vânzările on-line merg bine. Atât de bine încât magazinele și hiper-magazinele clasice, alea unde te duci pentru a pipăi marfa și, eventual, pentru a o achiziționa după ce ai văzut un film și ai jucat bowling o oră, dau faliment. Ca în jocurile de suma nula, ce pierd retailiștii clasici, câștigă magazinele virtuale. Amazon a atins săptămâna trecută o capitalizare de 500 mld dolari, făcând din Jeff Bezos cel mai bogat om din lume (oficial cunoscut, căci există alții, necunoscuți publicului, cu averi de zeci de ori mai mari). Nici Alibaba, rivalul chinez al Amazon, nu o duce rău. E pe la jumătate și cu capitalizarea, și cu averea proprietarului.

De ce ne interesează?Păi, peste 80% din retail-ul românesc se derulează prin discounteri, hiper-market-uri, mall-uri. Foarte mulți oameni lucrează acolo. Foarte multe investiții, publice sau private, se concentrează acolo. Dacă unda de șoc americană ajunge și la noi, o să fie prăpăd.

Un indiciu în acest sens este sala goală de cinematograf. Un al doilea indiciu este oprirea construcției de mall-uri. Deocamdată, falimentele de mall-uri au rămas la nivelul lui 2011. Dar ceasul ticăie.”, a scris Gheorghe Piperea pe contul său de Facebook.

Autor: Răzvan Marinescu

Sursa: Active News