Analize și opinii Politică

Generatia predestinata

Pluteste in aer ideea ca in Romania lucrurile nu mai pot continua asa si ceva trebuie facut, dar inca nu s-a conturat o solutie.

Ce si cine sa faca?
Cred ca generatia actuala, este predestinata sa continue actiunea pana la finalizare, aceeasi generatie care a participat la revolta tinerilor din decembrie ’89.

Tineri “iresponsabili” din ’89 au devenit parintii responsabili actuali, ingrijorati de viitorul copiilor, de unde si cum vor trai fii si nepotii. Sunt ingrijorati daca va mai fi Romania o tara a romanilor, sau o sa fie o colonie a strainilor, din vest si/sau din orient!

N. Iorga spunea ca “Tineri viseaza inainte, batrani viseaza in urma; la mijloc barbatii lupta.”
Generatia care in ’89 “visa inainte”, acum este la varsta de mijloc, apta de lupta.

Generatia actuala are un sentiment de umilire in propria tara, cand vede ca patronii straini scot bani din resursele si energia romanesca, in care nu au investit nimic. La umilirea de catre straini se adauga umilirea de care “beizadelele potentatilor actuali”. Sunt umiliti si cei care lucreaza in strainatate si la aceleasi rezultate castiga mai putin decat cetatenii tarilor respective. Degeaba se transmite pe posturile de televiziune mandria de a fi roman de 1 Decembrie, daca 364 de zile pe an simti exact contrariu, cand aflii ca padurile si terenurile se instraineaza cu sutele de hectare/luna, si aurul se vinde cu munte cu tot contra cianuri.

Nu pentru asta s-a iesit in strada in ’89.
In ’89 s-a iesit in strada ca sa ne simtim oameni normali, demni, nici mandrii si nici umiliti timp de 365 de zile pe an, si pentru asta merita sa sacrificam timp si bani, din putinul pe care-l avem.

Parintii isi dau seama ca revolta nu a adus decat libertatea de exprimare, si acum este nevoie de a trece la o noua etapa, la introducerea in viata sociala a “egalitatii de sanse” care sa asigure copiilor si nepotilor un sentiment de demnitate.

Tinerii de atunci, care au facut “revolutia copiilor”, cu maturitatea de acum pot declansa faza a doua – “revolutia parintilor”.
Nu trebuie asteptat sa apara alta generatie, treaba nefinalizata in ’89 poate fi dusa mai departe de aceeasi generatie. “Generatia revolutionarilor” poate si trebuie  sa puna societatea actuala,  care “a luat-o pe aratura”,  pe traiectoria corecta si normala de tara civilizata.

Singurii care au dus actiunea pana la capat dupa ’89,  au fost taranii pe care toata lumea ii blameaza.
Ei au desfintat CAP-urile si si-au luat terenurile, iar clasa politca a fost obligata sa legifereze o stare de fapt. Sigur clasa politca a pus “bete-n roate” si mai sunt inca multe probleme nerezolvate, dar in mare taranii au reusit.

Cei de la putere nu vor ceda de bunavoie avantajele obtinute. “Structurile” au incercat sa-si consolideze pozitia prin acumulare de avere, cu care sa finanteze partide, mass-media si sa-si perpetueze pozitia. Au fost eliminate sau contaminate partidele considerate “un corp strain”. Criza transferata aproape exclusiv asupra populatiei poate fi un element exploziv, dar explozia fara constructie nu rezolva nimic. S-a vazut ca in ’89 lipsa unei strategii de dupa evenimente a permis regruparea “fostilor”.

Metodele violente nu mai sunt de actualitate. Acum se poate recurge la masuri de protest pasnic dar ferm, pentru revendicari privind reforme democratice pe care puterea simuleaza ca le aplica.

Plutarh spunea “Inainte de a darama ceva, trebuie sa fii sigur ca vei putea cladi ceva mai bun.”
si Seneca afirma ca “Nu exista vant favorabil decat pentru cel care stie in ce directie se indreapta.”

Este absolut vital ca sa se constituie nuclee sociale, care sa-si faca strategii si proiecte pentru viitor.

Daca generatia actuala, vrea sa aiba satisfactia ca ne-am facut datoria, trebuie sa continuam si sa finalizam ce-am inceput.

In ’89 s-au construit institutile, dar functionarea lor a fost blocata de oamenii puterii, ca sa poata profita de functii. A venit momentul sa introducem in institutile puterii proceduri care sa le faca functionale.

Sa facem sa functioneze justitia, politia, servicile secrete si alte organisme si institutii, independent de partidele aflate la putere, in mod constant si nu doar la ordin. Nu avem nevoie de alta constitutie, sau alte institutii. Cele care sunt trebuie sa functioneze independent si continuu ca in lumea civilizata.

sursa: decantare.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Încă un articol, foarte bun, care testează reacţia românilor la impulsurile de dărâmare a sistemului corupt din ţara noastră. Se va mai puncta o victorie a capitalismului românesc de cumetrie, care va jubila în sinea lui, că a ajuns la performanţa capitaliştilor de dincolo, de a transforma cetăţeanul într-un sclav supus. Şi a făcut asta mult mai repede decât ăia de dincolo. Ăia de dincolo au muncit aprope un secol pentru a avea sclavi supuşi. Ai noştri au ajuns la această performanţă în nici doar 20 de ani. Autorul articolului priveşte ţara doar prin sticla televizorului, şi comentează cu amicii situaţia din ţară. Dacă ar încerca să transmită astfel de idei, oamenilor normali din jur, va avea o mare dezamăgire. Românii nu-l vor băga în seamă, sau îl vor persifla. Atunci când rolul de zei a românilor de rând, au fost implementaţi ca să fie obligatoriu “factura” şi instituţiile care te taxează şi îţi iau din munca ta, fără nici un drept, sprijiniţi de haita de câini care îi păzesc, a crede că poţi schimba ceva în ţara asta prin teorii, înseamnă că eşti un mare naiv, sau un interesat, cum orice român tinde să creadă din prima, când aude pe cineva că-i vrea binele. Românii din popor au o vorbă. “Facerea de bine, ****** de mamă”. Aşa că el ştiind acest lucru, nu crede că cineva va dori să-i facă bine, ăla poate fi doar nebun în mintea lui. E simplu.

  • Pai si tu faci acelasi lucru, ca si ceilalti. Ideile corecte trebuie sprijinite de catre cei care rezoneaza cu ele.

  • … citez : „Nu avem nevoie de alta constitutie, sau alte institutii. Cele care sunt trebuie sa functioneze independent si continuu ca in lumea civilizata.”

    Părerea mea este că :
    1. Avem nevoie de o altă Constituţie, deoarece actuala a permis ceea ce vedem în jur !… o nouă Constituţie, care să definească o NOUĂ PARADIGMĂ, deoarece actuala este „veche” şi nu mai corespunde exigenţelor actuale.
    2. „Lumea Civilizată” este într-un r…t mai mare decât România !!! … cine nu „vede”, nu ştie pe ce lume trăieşte !!!

    Concluzie : ştie cineva „ce vrea” ?… nu prea mi se pare, deoarece nu „văd” în jur altceva decât… lozinci !? … nimeni nu are un „Proiect”… în afară de „Mişcarea Dacia” !!! ;)